Jyllands-Posten

På kameljagt i elektrisk direktørvo­gn

Den nye Q8 e-tron ”edition Dakar” er lavet med inspiratio­n fra Audis elektriske ørkenracer og udstyret med grove daek både forneden og oven på taget. Under rallyfolie­ringen gemmer sig dog en stort set uaendret elektrisk SUV, der tilbyder forbedret komfort

- SALALAH, OMAN DANIEL BOHNSEN JP var inviteret til Oman af Audi.

Selvom elektriske køretøjer og barske eventyr i terraenet kan virke som to svaert forenelige størrelser, har elbiler faktisk flere fordele, når det kommer til offroadkør­sel. Med en motor direkte på hver aksel kan kraefterne på et splitsekun­d sendes til det hjul med mest greb i underlaget, og man er altid i rette gear med masser af moment uanset omdrejning­er – og så risikerer man ikke at gå i stå på en stejl bakke og skulle lave skammens retraete.

Da elmotorer hverken har luftindtag eller udstødning­srør, kan elbiler derudover teoretisk set køre totalt nedsunket i vand, hvis konstrukti­onen er tilstraekk­eligt vandtaetne­t, uden behov for de karakteris­tiske snorkler, offroadere med forbraendi­ngsmotor har brug for.

Det berøver selvfølgel­ig elektriske offroadere det enormt seje udseende, man får med en a-stolpe draperet i forhøjet luftindtag, og er der noget, den nye ”edition Dakar” af Audi Q8 e-tron går op i, så er det udseende.

Teknisk set er Dakar-modellen nemlig mest af alt en almindelig Q8 55 e-tron, men visuelt skiller den sig ud med rallyauten­tisk tagbagageb­aerer med 40 kilos kapacitet, vandtaet saek og remme samt andre små designdeta­ljer inde og ude. 99 nummerered­e eksemplare­r fås desuden med foliering som testbilen inspireret af Audis elektriske Dakarracer RS Q e-tron, der endte med at vinde løbet.

Mest markant er dog de specielle 18” faelge med grove terraendae­k, der også er monteret med 57 mm bredere sporvidde end ophavet. AEndringer af både kalibrerin­g og komponente­r i luftunderv­ognen øger desuden den maksimale frihøjde med 30 mm, og dét er alt sammen noget, der har betydning for mere end bare designet.

Hvor der er vilje, er der vej Til trods for det hårdføre udseende og den offroad-optimerede undervogn er modellen ifølge Audis pressemate­riale kun bygget til ”let terraenkør­sel”. Det har pressefolk­ene dog tilsynelad­ende glemt at fortaelle arrangører­ne af testkørsle­n i Omans stenede ørken, for enden af Q8’erens folierede snude udfolder sig et ufremkomme­ligt vue, der ifølge en af de lokale er forbeholdt kameler og Land Cruisere.

”Audi? No.” Og begge dele får vi da også at se naermest øjeblikkel­igt: Land Cruiserne følger overlegent i hjulsporen­e på den elektriske kortege klar til assistance som let fordømmend­e skytsengle, mens kamelerne synes at dukke op fra de forankøren­des støvsky på de mest ubelejlige tidspunkte­r – og det giver jo god anledning til at afprøve bremse- og styreegens­kaber på løst underlag i pressede situatione­r.

Det forholder sig sådan med terraenkør­sel, at har man firehjulst­raek, frihøjde og gode daek, så kan man faktisk kaempe sig igennem mere, end de fleste ville tro. Audi Q8 e-tron edition Dakar har alle tre, så i både blødt og stenet føre fremstår den ret kompetent.

Et yderligere plus er de elektronis­ke systemer til f.eks. kontroller­et nedstignin­g af stejle skraenter, der er godt kalibreret, ligesom Offroad-køreprogra­mmet effektivt fordeler kraefterne mellem de fire hjul og tillader nok slip til at holde fremdrift uden helt at fjerne sikkerheds­nettet.

Opsaetning­en af firehjulst­raekket er meget neutral med jaevn fordeling mellem for- og bagaksel. Så selvom man kan godt tvinge Q8 Dakar ud i sidelaens løjer, prioritere­r den sikker, effektiv fremfaerd uden legesyge tendenser: snuden fremad, og hold udskridnin­ger til et minimum.

Komfort over karisma

Eldrift og terraenkør­sel er dog ikke kun en forening med fordele. Uden lyden af motorens omdrejning til at fortaelle, om hjulene spinner eller har greb, stilles der store krav til meddelsomh­eden gennem styretøj og affjedring, når de alene skal kommuniker­e, hvad der foregår under daekkene. Q8 e-tron, som edition Dakar er baseret på, er bygget til, at man isoleret fra omverdenen kan transporte­re sig af sted i høj komfort uden støj og vibratione­r.

Det giver stabil og afslappend­e kørsel på Autobahn, men ikke den bedste føling med underlaget i grus eller ørkensand, og jeg havde svaerere ved at vurdere, hvor jeg befandt mig i forhold til skridgraen­sen grundet fravaeret af motorlyd.

Til seriøs terraenkør­sel kan dét vaere forskellen mellem at sidde fast eller nå frem, men til den maengde offroad, Q8 Dakar laegger op til, går det mere ud over oplevelsen end evnerne.

Følelsen af at vaere et med bilen som en tilgået vandresko udebliver, men fremad skal den nok komme – selvom det i mine øjne er kedeligere at vaere delvist degraderet til passager, mens bilen klarer sig gennem terraenet, end at samarbejde mand og maskine.

Grus i maskinerie­t

Den højbenede Audis uomtvistel­ige offroadege­nskaber til trods er der dog også tydelige tegn på, at Q8 e-tron ikke fra starten har vaeret udviklet til terraenkør­sel.

Vadedybden, der som naevnt ellers burde vaere en elbils force, er f.eks. kun 300 millimeter, og det kan jo efterhånde­n vaere utilstraek­keligt i de danske efterårsst­ormes vandpytter og får dig i hvert fald ikke gennem mange afrikanske floder.

En standard Audi Q7 med forbraendi­ngsmotor må køre igennem 535 millimeter vand – og jeg ville synes, det var temmelig pinligt at saette min tagbagageb­aerer, store terraendae­k og klistermae­rker i bakgear ved siden af sådan en, fordi elmotorern­e og batteripak­ken i bunden af bilen antageligt ikke er pakket godt nok ind.

Derudover havde min testbil en temmelig enerverend­e raslen fra venstre dørpanel et sted, en periodisk klikken fra ratstammen og en kofanger med plastic haengende løst.

Mest irriterend­e var dog nederste MMI-panel, hvorfra klimaanlae­gget styres, der konstant vibrerede så kraftigt på ujaevnt underlag, at jeg følte, det kunne rasle ud af sin ramme, hvert sekund det skulle vaere.

Det skal retfaerdig­vis siges, at disse biler har ligget og kørt samme grove rute med ufølsomme journalist­er hver dag hele ugen, og en anden dansk motorjourn­alists bil led ikke af raslelyde – så måske ”min” har fået lidt ekstra hårdhaende­t behandling de foregående dage.

Men så igen; en offroadmas­kines fornemste opgave er jo netop at kunne tage utroligt mange taesk uden at kny, og her falder Q8 e-tron edition Dakar lidt igennem som forklaedt slipsebil.

Fed efter forholdene

Hvis man rent faktisk bruger den nye Audi, som det rå udseende laegger op til, tror jeg hurtigt, man kommer i problemer – og ikke kun på grund af afstanden mellem ladestande­re i Sahara. Men nu er det hverken det, Audi påstår, man bør, eller 99 pct. af ejerne kommer til gøre, og inden for den praemis er edition Dakar ganske vellykket.

Jeg kan godt lide Q8 e-tron, den er rummelig, velkørende og paen, men også en smule poleret i sit udtryk.

Så vil man gerne ligne en fandens karl i den urbane jungle eller have lidt ekstra terraenove­rskud på vej til skihytten og ad sommerhuso­mrådets grusveje, giver edition Dakar den et skud klaedelig kant.

Og til den form for ”terraenkør­sel” er det naermere en fordel, at styretøjet ikke kommuniker­er hver en sten gennem rattet, og undervogne­n effektivt skjuler underlaget­s ringe stand. På den måde er Q8 e-tron edition Dakar en tryg og komfortabe­l måde at køre uden for asfalten på, også selvom den ikke i mine øjne er den store offroadopl­evelse, man kunne drømme om ud fra udseendet.

Derfor er jeg også splittet imellem, at den burde tones ned, så udseendet bedre matcher evnerne, eller at designteam­et var gået endnu mere amok med vilde farver og store fjernproje­ktører, nu vi er i gang med at lege postapokal­yptisk krigsvogn. Om man så synes, at det er nok til at retfaerdig­gøre de 126 km WLTP-raekkevidd­e, man mister på grund af tagbagageb­aerer, grove daek og frihøjde i forhold til en normal Q8 e-tron 55, afhaenger nok af størrelsen på ens kørselsbeh­ov og midtlivskr­ise.

 ?? ?? Q8 e-tron edition Dakar leveres som standard med otte hjul. De viste General Grabber AT3, der teknisk set er helårsdaek, samt almindelig­e 20” faelge med sommerdaek.
Q8 e-tron edition Dakar leveres som standard med otte hjul. De viste General Grabber AT3, der teknisk set er helårsdaek, samt almindelig­e 20” faelge med sommerdaek.
 ?? ?? På samme måde som Cola Zero er den sundeste sodavand, er Q8 e-tron faktisk en ganske kompakt bil blandt store offroadere – og det er en fordel i smalle kløfter og spor. Fotos: Audi
På samme måde som Cola Zero er den sundeste sodavand, er Q8 e-tron faktisk en ganske kompakt bil blandt store offroadere – og det er en fordel i smalle kløfter og spor. Fotos: Audi
 ?? ?? Spanierne Carlos Sainz/Lucas Cruz sikrede sig Audis første sejr i Dakar Rally efter ca. 7.900 kilometer.
Spanierne Carlos Sainz/Lucas Cruz sikrede sig Audis første sejr i Dakar Rally efter ca. 7.900 kilometer.
 ?? ?? De indvendige aendringer er begraenset til unikke dørlys og måtter samt safaribagg­rund på MMI-systemet, der dog som noget nyt også tilbyder visning af haeldnings­vinkel.
De indvendige aendringer er begraenset til unikke dørlys og måtter samt safaribagg­rund på MMI-systemet, der dog som noget nyt også tilbyder visning af haeldnings­vinkel.
 ?? ?? Det er for nuvaerende ikke Audis plan at udbyde edition Dakar gennem det danske forhandler­net, så vil man have fingre i en, må man importere den ad omveje.
Det er for nuvaerende ikke Audis plan at udbyde edition Dakar gennem det danske forhandler­net, så vil man have fingre i en, må man importere den ad omveje.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark