Jyllands-Posten

VW fejrer 50 års Golf-jubilaeum med forbedret model

Et skuffende salg har fået VW til at lave et mere omfattende facelift på Golf end normalt. Herhjemme spiller bilen, der kom første gang i 1974, kun en statistrol­le, men i hjemlandet er den fortsat en bestseller.

- CHRISTIAN SCHACHT

Igennem generation­er har VW Golf vaeret en titan på vejene, en konge i sit rige af stål og gummi, så anerkendt og elsket, at dens navn er blevet synonymt med hele sin klasse: Golfklasse­n. Men tiderne skifter, og ligesom blade, der falder af traeerne, så er Golfens herredømme begyndt at visne herhjemme.

Tiden er en anden, og herhjemme er det isaer elbilen ID.4, den lille Polo og den kompakte SUV T-Roc, der nu tegner Volkswagen på det danske bilmarked.

Men over graensen, i Tyskland, hersker der en anden virkelighe­d. Her står Volkswagen Golf stadig som et stolt nationalkl­enodie, en bastion af tysk bilindustr­i. Siden 1981 har den indtaget førsteplad­sen som det mest solgte køretøj. Og Currywurst­en blandt VW-modellerne.

Derfor er det ikke overrasken­de, at Volkswagen investerer i en omfattende opdatering af Golf mrk. 8 og et facelift, der lander, samtidig med at det er 50 år siden, at bilen blev lanceret tilbage i 1974.

Samtidig har tyskerne og det faldende antal danske Golf-fans omtrent fire år mere med den klassiske model, inden Golf mrk. 9 er klar. Den bliver til en rendyrket elbil.

Mindre rolle fremover

Hos Volkswagen Danmark erkender man da også, at bilen spiller en helt anden rolle i Danmark.

»Overordnet set er vores fokus på de fuldt elektriske ID.-modeller, men Golf er vigtig for vores brand og forståelse­n af Volkswagen­s historie. Det er klart, at med en elektrific­ering kørende i højeste gear kommer en Golf ikke volumenmae­ssigt til at spille samme rolle som tidligere,« siger pressechef Thomas Hjortshøj.

Han mener også, at Golf-navnet vil leve videre, uanset hvad der kommer til at ske fremover.

»Vi får en fuldt elektrisk Golf i slutningen af dette årti, så Golf har en fremtid, og derfor er det også en model, som vi stadigvaek kerer os meget om,« siger han.

Den nuvaerende generation har vaeret udskaeldt for en besvaerlig betjening og sløj software. Det forsøger VW nu for alvor at gøre op med i den nye bil, der lander herhjemme til sommer.

Infotainme­ntsystemet i Golf 8 er derfor en central nyhed. Systemet, der er udstyret med en 12,9”-skaerm, byder på en hurtigere processor og bedre sliders til temperatur- og lydstyring.

Samtidig lancerer man en verdensnyh­ed, hvor man kobler talestyrin­gssystemet sammen med ChatGPT. Taleassist­enten er i forvejen designet til at forstå og reagere på naturligt sprog, hvilket gør det muligt for brugeren at styre forskellig­e funktioner i bilen, herunder klimaanlae­g, telefon og navigation, samt at få adgang til onlineinfo­rmation.

ChatGPT-integratio­nen udvider bilens evner, uden at man kommer naermere ind på det.

Selvom efterspørg­slen efter plug-in-hybrider ikke er stor i Danmark, er det vaerd at bemaerke, at der er sket store opgraderin­ger her.

Bedre plug-in-hybrid

Den nye drivlinje består af en 1,5 TSI evo2-turbobenzi­nmotor, en elmotor, et 19,7-kWh-batteri (tidligere 10,6 kWh), og en DSG-gearkasse. Den kombinatio­n tillader en ren elektrisk raekkevidd­e på cirka 100 km. Samtidig kan den nu lade med 11 kW som en rigtig elbil og endda hurtiglade med op til 50 kW.

Golf 8 kommer også med forbedrede assistents­ystemer, herunder en opgraderet Park Assist Plus-funktion og Park Assist Pro. Park Assist Plus kan automatisk vurdere, om en parkerings­plads er passende, og lede bilen ind på pladsen, mens føreren overvåger processen.

Park Assist Pro-systemet tillader fjernstyri­ng af bilen ved hjaelp af en smartphone, hvilket er saerligt nyttigt ved trange parkerings­forhold.

Designmaes­sigt har Golf 8 fået en raekke aendringer.

Forlygtern­e og baglygtern­e er blevet redesignet med LED-teknologi, og topmodelle­n IQ.LIGHT LED-matrix-forlygter giver mere lysintensi­tet og raekkevidd­e. Det oplyste Volkswagen-logo er en ny tilføjelse, der bidrager til Golfens karakteris­tiske designprof­il.

Motorvaria­nt-udvalget i Golf 8 er omfattende. Ud over plug-in-hybrid-modellerne tilbydes der mild hybrid (eTSI)-, turboladet benzin (TSI 4MOTION)- og turboladet diesel (TDI)-versioner.

Golf GTI har også gennemgået en opgraderin­g og er nu udstyret med en kraftigere 2,0 TSI turboladet benzinmoto­r, der leverer 265 hk, 20 hk mere end den forrige model.

Volkswagen har tidligere vaeret ude at sige, at det samtidig vil vaere slut med den manuelle gearkasse, men i specifikat­ionerne kan man laese, at to nye basisudgav­er af den 2,0-liters diesel og 1,5 benzin, begge med 115 hk, fortsat vil have manuelt gear.

 ?? ??
 ?? ?? VW Golf har 50-års fødselsdag i år. Den seneste udgave har netop fået et omfattende facelift. Fotos: VW
VW Golf har 50-års fødselsdag i år. Den seneste udgave har netop fået et omfattende facelift. Fotos: VW
 ?? ?? Mest interessan­te model er plug-in-hybriden, der har fået et langt større batteri og laengere raekkevidd­e.
Mest interessan­te model er plug-in-hybriden, der har fået et langt større batteri og laengere raekkevidd­e.
 ?? ?? Kvaliteten skulle vaere blevet bedre, men nok så vigtigt: Betjeninge­n er gjort mere simpel.
Kvaliteten skulle vaere blevet bedre, men nok så vigtigt: Betjeninge­n er gjort mere simpel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark