Jyllands-Posten

Nu saenker Skoda priserne markant på populaer elbil

For første gang føler Skoda sig nødsaget til at give store rabatter på maerkets eneste elbil. Brancheana­lytiker René Tønder mener, at Skoda heller ikke har andet valg.

- CHRISTIAN SCHACHT

Efter en periode praeget af intense spekulatio­ner og rygter om mulige prisnedsae­ttelser på en af Danmarks mest populaere elbiler står det nu klart, at priserne på Skoda Enyaq falder markant. Rygterne, der først kom frem i lyset i Jyllands-Postens ugentlige podcast, Bilradio, baseret på anonyme tips og diskussion­er i Facebook-grupper, bliver nu bekraeftet af Skoda Danmarks direktør, Thomas Bruun. Og det er markante prisfald.

Skoda Enyaq, som sidste år indtog en tredjeplad­s på listen over de mest solgte elbiler, bliver op til 70.000 kr. billigere.

Den mest populaere variant, Enyaq 85 Premium, vil nu vaere tilgaengel­ig til en pris på 379.995 kr., en besparelse på 40.000 kr. i forhold til den tidligere pris på 419.995 kr.

Skoda-direktøren kalder tiltaget en nødvendigh­ed.

»Vi har arbejdet på det i en laengere periode. Det haenger sammen med, at Enyaq, der er vores eneste elbil, er en supervigti­g bil for os,« siger han til Jyllands-Posten.

»Vi vil fortsat ligge i toptre. Hvis vi skal vaere med her eller endda vaekste, skulle der ske noget med priserne, og det gør der så med det nye tiltag«

Han peger samtidig på, at det nye modelprogr­am fokuserer på de yderst veludstyre­de Premium-udgaver, hvor metallak samtidig er blevet standardud­styr.

Helt nyt med prisoffens­iv

Det er første gang i den verserende priskrig, at Skoda laver en egentlig prisnedsae­ttelse.

»Tilbage i marts lancerede vi de nye Premiumudg­aver med meget ekstraudst­yr uden merpris, men nu falder priserne samtidig,« siger Thomas Bruun.

Her er der også forventnin­ger til, at udgaven med det mindre batteri, kaldet Enyaq 60 Premium, byder sig til med en pris på kun 350.000 kr. Prisen er omtrent på niveau med den billigste Tesla Model Y.

Han forklarer, at Skoda-forhandler­ne fik nyheden i midten af sidste uge. Derfor har man informeret kunder, som havde bestilt en bil om, at prisen vil falde.

»Vi har en del kunder, der har ventet på bilerne, så vi har bevidst ventet og holdt biler tilbage for at sikre os, at kunderne kan få dem til den lavere pris,« siger direktøren.

Den mest markante prisredukt­ion ses på topmodelle­n, Enyaq RS, som nu kan erhverves for 424.995 kr., hvilket er en nedgang på hele 71.000 kr. fra den oprindelig­e pris på 495.995 kr.

Skoda er nødt til det. Det har udviklet sig til en krig på omkostning­er, altså den spilleplad­e, hvor Tesla lige nu føler, at de står staerkest. Rene Tønder, strategisk rådgiver i bilbranche­n og direktør i Autoinc.

Ekspert kalder det nødvendigt

René Tønder, som er selvstaend­ig strategisk rådgiver i bilbranche­n og direktør i Autoinc., er ikke overrasket over Skodas markante tiltag.

»De er nødt til det. Det har udviklet sig til en krig på omkostning­er, altså den spilleplad­e, hvor Tesla lige nu føler, at de står staerkest. Men de etablerede bilproduce­nter har ikke noget valg andet end at følge efter, selvom de utvivlsomt taber penge på det,« siger han.

»Skoda kan ikke melde sig ud af fremtidens marked, og de har brug for salg af elbiler til at holde deres gennemsnit­lige CO2 nede og leve op til EU-reglerne. Så de kan vaelge mellem enten at tabe penge på elbiler, men se det som en investerin­g i fremtiden, eller betale bøder, som bare er penge ud af kassen. De vaelger selvfølgel­ig det første,« siger René Tønder.

Interessan­t nok betyder det, at dynamikken har aendret sig, siden Tesla startede priskrigen.

»For hvis Tesla ved, at konkurrent­erne nu hver gang – og hurtigt – følger med ned, så er gevin

sten for Tesla ikke saerlig stor og for dyr. Det kan aendre strategien resten af året. Hvilket måske egentlig også er, hvad VW-gruppen med bl.a. Skoda nu har fundet ud af,« siger René Tønder og spørger retorisk:

»Men mon ikke Tesla prøver en gang mere for at se, hvor konkurrent­ernes smertetaer­skel er?«

Skoda-direktør Thomas Bruun afviser, at prisfaldet i denne uge kan kobles sammen med Tesla nylige reduktion i deres priser på Model Y.

»Baggrunden for vores prisnedsae­ttelse er selvfølgel­ig primaert med afsaet i den konkurrenc­emaessige situation, og med det mener jeg, at vi har en fabrik, som har en elbiler i to varianter: Enyaq og Enyaq Coupe. Disse to modeller er vigtige set med fabrikkens øjne, da de skal sikre, at Skoda når vores ambitiøse mål på elbiler i hele Europa i 2024,« siger han.

»Det betyder, at vi i Danmark som minimum skal saelge mellem 4.000 – 5.000 elbiler i 2024, hvilket vil vaere en fin vaekst ifht salget i 2022, hvor Enyaq blev den mest solgte elbil i Danmark, og 2023 hvor Enyaq blev den 3. mest solgte elbil i Danmark og den 5. mest solgte bil overhoved på det danske marked,« fortaeller Thomas Bruun, der har en klar plan.

»Det er vores ambition at fastholde Enyaq i toppen af elbiler i Danmark i 2024, og derfor har vi sammen med fabrikken i løbet af den sidste måneds tid, kigget på hvad det kraever at opfylde den ambition i Danmark. Det har afstedkomm­et den prispositi­on, som vi nu er gået i markedet med.«

Prisnedsae­ttelsen kommer kun en måned efter, at Skoda lancerede en faceliftet version af modellen, hvilket indbefatte­r tekniske forbedring­er.

Her indførte man bl.a. en helt ny og markant kraftigere elmotor med 286 hk frem for 204 af slagsen på versionen med det store batteri, som samtidig skiftede navn fra Enyaq 80 til Enyaq 85.

Det reducerer 0-100 km/t. fra 8,8 sekunder til 6,9 sekunder, ligesom topfarten øges fra 160 km/t. til 180 km/t. Samtidig er den blevet mere energieffe­ktiv, så den officielle raekkevidd­e er op til 562 km i Enyaq 85 og 570 km i Enyaq Coupé 85.

Vaelger man i stedet basisudgav­en, er raekkevidd­en mere beskedne 395 km, og man må nøjes med en mindre kraftig elmotor.

Imødegår billigere importbile­r

Hos Bilbasen mener markedsana­lytker Jan Lang, at prisnedsae­ttelsen er det helt rigtige for Skoda at gøre.

»Samtidig imødekomme­r Skoda de potentiell­e biler, der kan komme ind over graensen fra udlandet. Isaer Tyskland og Spanien, hvor det er svaert at saelge elbiler. De skal nok komme til at saelge nogle biler på det. Det er en fin elbil,« siger han.

I forbindels­e med opdatering­en blev der indført en stribe forbedring­er i softwaren, der også kendes fra de ligeledes opdaterede Audi Q4 e-tron og VW ID.4/5. Her er navigation­en blevet markant bedre, mens der nok så vaesentlig­t her om vinteren er kommet batterivar­mer, der sikrer langt mere effektiv lynladning, når det er koldt.

Når en Enyaq kalder sig Premium, er det heller ikke bare tomme ord, for udstyret omfatter således bl.a. eljusterba­rt førersaede, avancerede matrix-LED-forlygter og adaptiv fartpilot med travel assist, så bilen selv kan holde sig i sporet over kortere tid uden førerens haender på rattet.

Volkswagen var blandt de første til at følge tendensen med en prisnedsae­ttelse på sine ID.modeller i begyndelse­n af januar. Indtil videre ser det dog ikke ud til, at VW har planer om yderligere prisjuster­inger. Det betyder, at prisen er nøjagtig den samme på en VW ID.4 Style med det store batteri som på en Enyaq Premium.

»Vi har lige justeret vores modelprogr­am, og det er vi godt tilfredse med,« siger pressechef Thomas Hjortshøj.

 ?? ??
 ?? ?? Skoda har saenket prisen på Enyaq markant. Målet er, at bilen skal forblive en af danskernes favoritter, siger maerkets direktør Thomas Bruun. Foto: PR
Skoda har saenket prisen på Enyaq markant. Målet er, at bilen skal forblive en af danskernes favoritter, siger maerkets direktør Thomas Bruun. Foto: PR
 ?? ?? Prisen på den mest populaere variant, 85 Premium, er faldet med 40.000 kr. Foto: Skoda
Prisen på den mest populaere variant, 85 Premium, er faldet med 40.000 kr. Foto: Skoda

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark