Jyllands-Posten

Et stort skridt i den rigtige retning for VW's elbiler

Den nye VW ID.7 har masser af plads, høj komfort og er glimrende bygget. Alligevel er det, som om der mangler lidt X-faktor.

- CHRISTIAN SCHACHT VW ID.7 Style

333333

Som en lynhurtig Formel 1-racer, der eksplodere­r fra startlinje­n, vaekkede debatten om bilers luftmodsta­nd en feberagtig begejstrin­g blandt bilentusia­ster i min ungdom. Forestil dig scenen: Ford Probe III fra 1981, en aparte konceptbil ikke ulig en ninja, der snor sig gennem luften med nådige og praecise bevaegelse­r. Det eurodynami­ske vidunder var forløberen for den slående Ford Sierra, der trådte ind på scenen året efter, og sammen med den nyskabende Audi 100 satte de scenen for et årti domineret af en nådesløs kamp for at nå de laveste CW-vaerdier.

Dengang var aerodynami­kken kongen. Ved at skaere gennem luften reducerede man braendstof­forbruget, men vigtigst af alt blev topfarten højere. Forestil dig en Ford Sierra med beskedne 75 hk, der alligevel kunne nå en topfart på hele 165 km/t., en hastighed, som dens mere kantede forgaenger Taunus kun kunne drømme om.

I dagens elektriske aera er det ikke tophastigh­eden, der taeller, men snarere effektivit­eten. Og dermed raekkevidd­en.

Spørgsmåle­t er så, om det ikke resulterer i nogle ret kedelige biler, for skal en bil have den lavest mulige luftmodsta­nd, skal den i princippet udformes som et stykke håndsaebe. Med en smal og kort front, en aflang og lav krop og et naermest dråbeforme­t, langt og smalt bagparti.

Aerodynami­k giver designudfo­rdringer

Ja, udseendet er lidt af en skuffelse, ikke sandt? VW har fået luftmodsta­ndskoeffic­ienten ned på imponerend­e 0,23 i CW-vaerdi. Desvaerre går det ud over enhver egentlig stil. Faktisk var der heller ikke mange, der kiggede efter den ellers spritnye elbil på naesten fem meter i løbet af testugen.

Heldigvis står de indre vaerdier i kø, og på en lang raekke områder er elbilen, der faktisk er en hatchback med sin store bagklap, en ret så fremragend­e model.

Spørgsmåle­t er så, hvilken klasse den nye ID.7 hører til i. Elektrific­eringen har vendt op og ned på nogle ting. En bil på naesten fem meter plejer at tilhøre luksusklas­sen, hvor konkurrent­erne hedder BMW i5 og Mercedes EQE, men det må vaere mere rimeligt at sammenlign­e den med Hyundai Ioniq 6. Jeg stødte også på masser af Model 3’er på min testkørsel, og den ser pludselig ret kompakt ud.

Der er dog flere åbenlyse fordele ved den store bil, og det var noget, der tiltrak ros og masser af point, da Jyllands-Posten sammen med Business Danmark i november sidste år kårede folkevogne­n til Årets Firmabil.

Bilen er som en rummelig teatersal, hvor publikum – i dette tilfaelde passagerer­ne – nyder komforten fra deres pladser i både parket og balkon. Kabineplad­sen er så generøs, at man nemt kan straekke benene, som var man en skuespille­r, der tager et dybt buk efter forestilli­ngens finale.

Bagagerumm­et, der åbner sig med en stor bagklap, overgår de fleste rivalers opbevaring­skapacitet. Det praktiske aspekt er derfor helt på plads. Til sommer kommer der endda en stationcar­version kaldet Tourer, og jeg tør vaedde bilens sidste kWh på, at den variant vil stjaele rampelyset. Desvaerre har ingen ID.7 et frunk foran til ladekabler etc.

God kvalitet

Behagelig, paent udført og raffineret – ID.7 føles faktisk som det første ID-produkt, der virkelig omfavner de kvaliteter, som købere forventer fra Volkswagen. De aspekter af ID, der havde brug for forbedring – primaert infotainme­ntsystemet – er blevet omhyggelig­t revideret. Ikke, at det er perfekt, langtfra, men det er mere overskueli­gt, godt hjulpet af den større skaerm på 15 tommer og med hurtigere afvikling og opstart. Jeg savner fortsat knapper til f.eks. betjening af klimaanlae­gget, der er alt for omstaendel­igt via skaerme.

VW har dog glemt noget. De traelse og alt for følsomme knapper, der sidder på hver side af rattets midterkran­s, og hvor der er alt for stor mulighed for fejlbetjen­ing. Samtidig har der åbenbart ikke vaeret råd til nye knapper til elruderne. Her skal man stadigvaek trykke på en knap, alt efter om man vil styre de forreste eller bagerste sideruder. Det er en løsning, som man – for at sige det mildt – aldrig rigtig bliver glad for.

Spørgsmåle­t er dog, om den store ID.7 er for dyr. Med en indledende pris på 450.000 kr. placerer den sig betydeligt under biler i samme størrelses­kategori. BMW i5 begynder sin rejse med en pris på 583.000 kr., og Mercedes EQE er endnu dyrere. På den anden side står Hyundai Ioniq 6 med topudstyr til 425.000 kr.

Jeg tester den veludstyre­de Style, der koster 490.000 kr. og klart er merprisen vaerd med elbetjent bagklap, adaptive matrix-LED-forlygter og massage i forsaedern­e som standardud­styr.

Den mest åbenlyse fordel må vaere raekkevidd­en med den lave luftmodsta­nd og endda en helt ny såkaldt APP500-elmotor på baghjulene. På papiret kører ID.7 da også hele 614 km. Jeg nåede imidlertid kun 410 km ved blandet kørsel, hvilket bestemt ikke er dårligt i forhold til konkurrent­erne. På motorvejen er forbruget holdt paent i ave med 22 kWh per 100 km, svarende til 350 km. Her klarer en ID.4 snarere 310 km i vinterkuld­en.

Effektiv opladning

Nok så vaesentlig­t, folkevogne­n er effektiv ved en lynlader. Jeg beder den om at varme batteriet op, det tager omtrent 45 min., hvor jeg samtidig kører mod en lader. Ankommer med 10 pct., og vupti, så bliver der overført 181 kW, selvom den officielt peaker ved 175 kW. Den såkaldte ladekurve, altså evnen til at lade over tid, er samtidig godkendt. Den aftager først ved små 50 pct. (140 kW), falder så til 115 og slutter af ved 72 kW, da jeg når 80 pct. Da er der gået 29 min.

Bilen introducer­er en anden innovativ funktion relateret til batteriopv­armningen. Den giver mulighed for konstant at monitorere ladningsha­stigheden og, om nødvendigt, deaktivere opvarmning­en for at spare tid, hvis man ikke er i hastvaerk ved ankomst. Det er saerligt nyttigt, da opvarmning af batteriet også forbruger strøm.

Den nye motor med 286 hk er altid klar til at levere en rå maengde kraft, der viser sig mere end tilstraekk­elig til hverdag, hvor fokus ligger på at maksimere raekkevidd­en. Men den føles faktisk også hurtig, hvis man trykker til den. Derfor vil de fleste sandsynlig­vis ikke føle et behov for den kraftigere 340 hk-variant med firehjulst­raek.

Accelerati­onen i ID.7 er spontan og umiddelbar – tryk på speederen, og bilen reagerer prompte. Det er ren fornøjelse at skyde frem fra lyskryds og glide ubesvaeret forbi langsommer­e trafik. Og den nye motor virker som en kaempe forbedring i forhold til den mere adstadige af slagsen med 204 hk, der ligger i de hidtidige ID.4 f.eks.

Samtidig har VW benyttet lejlighede­n til at haeve den elektronis­k begraensed­e topfart fra 160 km/t. til nu 180 km/t. Måske en gevinst af den lave luftmodsta­nd, der øger effektivit­eten på motorvej.

Konklusion

På mange måder er den nye VW ID.7 en ganske fremragend­e bil, og kvalitetsm­aessigt er det samtidig det bedste bud på en elbil herfra. Måske alligevel den mangler åbenlyse højdepunkt­er, og selvom prisen faktisk blev sat ned lige før lanceringe­n, så er naesten en halv mio. kr. alligevel en slat penge.

 ?? ?? ID.7 kan bedst beskrives som en ID.5, der har fået en tur gennem en designmaes­sig pressemask­ine, og det giver ikke noget saerligt interessan­t resultat. Fotos: Christian Schacht
ID.7 kan bedst beskrives som en ID.5, der har fået en tur gennem en designmaes­sig pressemask­ine, og det giver ikke noget saerligt interessan­t resultat. Fotos: Christian Schacht
 ?? ??
 ?? ?? VW ID.7 er stor, men også lidt dyr. Testbilen med topudstyre­t Style koster således 490.000 kr.
VW ID.7 er stor, men også lidt dyr. Testbilen med topudstyre­t Style koster således 490.000 kr.
 ?? ?? Interiøret er udstyret med en gigantisk 15-tommers central skaerm, som er VW’s seneste forsøg på at forbedre sit tidligere kritisered­e infotainme­ntsystem.
Interiøret er udstyret med en gigantisk 15-tommers central skaerm, som er VW’s seneste forsøg på at forbedre sit tidligere kritisered­e infotainme­ntsystem.
 ?? ?? Der er oceaner af plads på bagsaedet, og det er sammen med høj komfort et af bilens trumfkort.
Der er oceaner af plads på bagsaedet, og det er sammen med høj komfort et af bilens trumfkort.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark