Jyllands-Posten

Saerlig bil med helt saerlig motor kommer på auktion

Mazda lancerer nu en elbil med raekkevidd­eforlaenge­r i form af en wankelmoto­r. Originalen med den saerlige motor kommer samtidig under hammeren på en auktion i Paris.

- CHRISTIAN SCHACHT

Det er ikke en elbil. Heller ikke en plug-inhybrid, som vi kender dem. Ej heller en hybrid. Mazda-forhandler­ne viser lige for tiden den kendte MX-30 i en helt saerlig version, som de har døbt eSkyactive R-EV. Det er ikke bare en almindelig elbil, nej, denne bil bringer en legendaris­k teknologi tilbage til bilverdene­n – nemlig en Wankelmoto­r.

Den første del af betegnelse­n, ”eSkyactive”, indikerer selvfølgel­ig, at det er en elbil. Og med et R i navnet ved vi, at det står for rotationsm­otor eller på dansk wankelmoto­r.

Idéen er, at den lille enhed på 0,8 liter virker som en generator og dermed giver en markant raekkevidd­e i stil med en almindelig benzinbil.

Men lad os nu skifte gear og tage et kig på en helt anden Mazda, som er ved at gøre sig klar til en spektakula­er optraeden på auktionssc­enen. Og med en historisk motor.

Det prestigefy­ldte britiske auktionsfi­rma Bonhams vil den 1. februar afholde en stor bilauktion i hjertet af Paris.

Blandt de utallige klassiske biler, Lamborghin­i, Aston Martin og veteranbil­er, er der en ganske saerlig Mazda, nemlig en Mazda Cosmo Sport med wankelmoto­r. Den allerførst­e af slagsen.

Den saerlige motor

Historien om Mazda Cosmo Sport tager os tilbage til 1960’erne.

Selvom Mazda Motor Corporatio­n blev grundlagt i 1920’erne, begyndte Mazda først serieprodu­ktionen af personbile­r i 1960. Men i 1964 var det tid til at introducer­e verden for noget helt nyt – Mazdas første bil med en wankelmoto­r, Cosmo L10A.

Den elegante sportsvogn blev drevet af en twin-rotor-motor, der ydede 110 hk og kunne nå en imponerend­e topfart på omkring 185 km/t.

I juli 1968 blev en kraftigere og hurtigere (128 hk, 193 km/t.) L10B-version på en laengere akselafsta­nd introducer­et.

Cosmo Sport var en letvaegtss­portsvogn, og det var her, Mazda indførte sin filosofi om ”mindre vaegt, mere kraft”. Det motto blev en hjørnesten i Mazdas ingeniørar­bejde og har inspireret generation­er af bilingeniø­rer hos maerket.

Mange klassikerf­ans mener, at Mazda Cosmo sammen med Toyota 2000 GT er et musthave for enhver seriøs samler af japanske superbiler, hvor interessen for denne type af biler har vaeret i stor vaekst de seneste år.

Det er da heller ikke blot bilens teknologi og historie, der gør den til en attraktion på auktionen. Den specifikke Cosmo Sport, der står til salg, har en god historie.

Den blev købt i 2006 fra en tidligere Mazda-forhandler og er den sidste tilbage i Frankrig af de tre, der blev importeret i 1970. Den har vaeret udstillet ved prestigefu­lde begivenhed­er og har deltaget i en raekke motorsport­sevents.

Bilens omfattende restaureri­ng i 2015, inklusive renovering­en af motoren af en japansk specialist i wankelmoto­rer, gør den til et samlerobje­kt.

Ud over dens sjaeldenhe­d i Frankrig var hele produktion­en begraenset, og da Cosmo blev udfaset i 1972, var der kun blevet produceret 1.519 stykker, hvoraf 1.176 var L10B-versionen.

Ifølge den danske database bilstatist­ik.dk er der en Mazda Cosmo på danske plader lige nu.

Den forventes at blive solgt for mellem 100.000 og 130.000 euro, svarende til 750.000-970.000 kr.

Bilen har alle sine nøgler, den meget sjaeldne nøglering, betjenings- og vedligehol­delsesmanu­alen samt vaerktøjss­aettet, alt sammen i original stand.

Samtidig vil stedet for auktionsst­edet vaere det ikoniske Grand Palais. Det store palae ved Avenue des Champs-Élysées med det hvaelvede glastag, der er et af Paris’ vartegn … Ligesom wankelmoto­ren er blevet et af Mazdas kendetegn.

 ?? ?? Den helt saerlige Mazda Cosmo Sport 110S fra 1970 er til salg hos auktionshu­set Bonhams. Det var Mazdas første bil med wankelmoto­r. Foto: Bonhams
Den helt saerlige Mazda Cosmo Sport 110S fra 1970 er til salg hos auktionshu­set Bonhams. Det var Mazdas første bil med wankelmoto­r. Foto: Bonhams

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark