Jyllands-Posten

Myndighede­r bygger bassiner til forurenet vand og omlaegger å

Kampen mod jordskredd­et hos Nordic Waste er stadig i den akutte fase, og sådan kommer det til at vaere i flere måneder.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

De massive vandmasser fra smeltet sne og store maengder regn truer med at gøre ondt vaerre ved jordskredd­et hos Nordic Waste.

Mens myndighede­rne stadig kaemper for at inddaemme den enorme vold af forurenet jord, som er i bevaegelse, gav miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) fredag en status på indsatsen, der skal forhindre en decideret miljøkatas­trofe.

Her er seneste nyt om situatione­n:

1 Omlaegger å og bygger bassiner

I øjeblikket er vandmasser­ne i området det største problem. Nedbør og smeltevand bliver forurenet, når det kommer i kontakt med den forurenede jord, som i årevis har vaeret opbevaret under åben himmel på grunden.

Det udgør nu et »massivt problem«, da vandet risikerer at forurene den naerliggen­de Alling Å, som løber ud i Randers Fjord og Kattegat.

Derfor arbejder myndighede­rne på at adskille det »forurenede vand« fra det »rene vand« i åen. Det sker ved at forlaenge de rør, som fører åløbet uden om Nordic

Wastes grund helt op til E45motorve­jen laengere nordpå.

Der skal både anlaegges spunsvaegg­e og flere bassiner til at opbevare og forsinke det forurenede vand, oplyste Magnus Heunicke på et pressemøde.

Jordvolden­e, som i øjeblikket holder vandmasser­ne adskilt, er nu så maettede af vand, at pumperne kører på højtryk.

2 Jordskred stilner af mod øst

Den gode nyhed er, at jordskredd­et nu er begyndt at »stilne lidt af« i den østlige retning. Til gengaeld skrider jorden stadig »for fuldt tryk« i den sydlige retning ned

mod en transforme­rstation.

»Derfor er der stadig et stort arbejde med at kontroller­e den del af arbejdet,« sagde Magnus Heunicke.

Landsbyen Ølst med dens 398 indbyggere ligger nordøst for jordskredd­et.

3 »Akut fase« vil vare måneder endnu

Kampen mod jordmasser­ne befinder sig stadig i den »akutte fase«, hvor lastbiler og gravemaski­ner hver dag kører jord vaek fra grunden for at få kontrol med situatione­n.

Den akutte fase kommer til at vare »i hvert fald nogle måneder endnu,« sagde Magnus Heunicke. Derefter er det planen, at indsatsen går over i en »mellemfase«, hvor vandløbet skal bøjes af. På sigt skal vandløbet føres helt vaek fra området og ud i Gudenåens system, jorden skal renses, og jordskredd­et skal kontroller­es.

»Vores mål er lige nu at få vandløbet koblet op igennem Lilleå og op igennem Gudenå-systemet. Det vil sige helt vaek fra sitet,« sagde Heunicke.

Lilleå udspringer i Aarhus Kommune og løber gennem Favrskov Kommune. Åen udgør et af de større tilløb til Gudenåen.

4 Statsadvok­aten er på sagen

Lige nu laegger staten ud for arbejdet, så Randers Kommune undgår at stå med den gigantiske regning. Derudover er en kurator ved at gøre konkursboe­t op efter Nordic Waste for blandt andet at se, om virksomhed­en kan holdes økonomisk ansvarlig. Regeringen afventer kurators arbejde, men har samtidig sat statens advokat, Kammeradvo­katen, til at undersøge flere spor i sagen.

Blandt andet skal det undersøges, om der er grundlag for at stille Nordic Wastes ledelse, ejerkreds eller andre personer eller virksomhed­er til regnskab for skandalen. Kammeradvo­katen er også ved at undersøge, om staten kan gøre et eventuelt strafferet­ligt ansvar gaeldende over for Nordic Wastes ledelse og ejerkreds.

Vores mål er lige nu at få vandløbet koblet op igennem Lilleå og op igennem Gudenåsyst­emet. MAGNUS HEUNICKE (S), MILJØMINIS­TER

 ?? ?? Det akutte oprydnings­indsats ved Nordic Waste i Randers Kommuner kommer til at tage måneder endnu, siger miljøminis­teren. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Det akutte oprydnings­indsats ved Nordic Waste i Randers Kommuner kommer til at tage måneder endnu, siger miljøminis­teren. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark