Jyllands-Posten

Kendelse fra FN-domstol mod Israel har betydning for hele verden

En dolk i hjertet på mange israelere, en sejr for palaestine­nserne og en test af det internatio­nale retssystem. Men intet er hugget i sten endnu.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Den Internatio­nale Domstol i Haag (ICJ) beordrede ikke en våbenhvile i Gaza.

Den tog heller ikke stilling til, om Israel har begået folkemord.

Men ved en høring fredag, som blev live-transmitte­ret til hele verden, ville FN’s højeste domstol heller ikke afvise anklagen og går derfor videre med den politisk eksplosive sag.

Det vil for mange israelere uden tvivl føles som en dolk i hjertet, men som en sejr for palaestine­nserne, og det er en beslutning, som kan skabe bølger kloden rundt.

Den foreløbige kendelse, som vedrører en af de laengste og mest uløselige konflikter i verden, handlede udelukkend­e om, hvorvidt rettens 17 dommere fandt sagen begrundet. Da det var afgjort, tog de også stilling til, om de kunne støtte en anmodning fra Sydafrika, der har rejst sagen, om hasteforan­staltninge­r, mens retssagen kører. En endelig afgørelse ventes først at komme om flere år.

Men alene det faktum, at Den Internatio­nale Domstol viste sig villig til at tvinge et vestligt støttet demokrati til at forsvare sig selv for en af de vaerste internatio­nale forbrydels­er, har givet globalt genlyd. For Israel og mange af dens allierede er anklagen grundløs og en skandale. Men for palaestine­nserne og deres støtter er sagen en test af trovaerdig­heden af det internatio­nale system, som lande i det globale syd laenge har kritiseret for at have slagside imod dem.

En liste af krav til Israel

»Retten er meget opmaerksom på omfanget af den menneskeli­ge tragedie, der udspiller sig i regionen, og er dybt bekymret for det fortsatte tab af menneskeli­v,« sagde Joan Donoghue, domstolens amerikansk­e retspraesi­dent, inden hun udpenslede rettens foreløbige krav til Israel.

Regeringen i Tel Aviv skal tage »alle tiltag, der står i landets magt« for at undgå folkedrab i Gaza. Den skal sikre, at soldater ikke begår folkedrabs­handlinger og retsforføl­ge personer, der ytrer sig på en måde, som kan betragtes som en opfordring til folkedrab. Israel skal desuden forbedre den humanitaer­e situation i den lille kystenklav­e og forhindre, at bevismater­iale, der er relevant for retssagen, bliver ødelagt.

Det mest vidtraekke­nde krav fra Sydafrika, om at Israel skulle stoppe kamphandli­ngerne, blev afvist.

Men uanset hvordan man vender og drejer det, er der tale om en syngende lussing til Israel og dens krigsindsa­ts, der foreløbigt har draebt flere end 26.000 palaestine­nsere og drevet 85 pct. af Gazas 2,3 millioner indbyggere på flugt. Det øger det internatio­nale pres mod premiermin­ister Benjamin Netanyahu og hans regering for at stoppe offensiven eller i hvert fald gå mindre brutalt til vaerks.

Domstolens ordre, som blev støttet af et overvaelde­nde flertal af dommerne, er juridisk bindende. Men det er uklart, om Israel, der har insisteret på, at det kun har handlet i selvforsva­r, vil følge dem. Der er ingen mekanisme til at tvinge israelerne til det.

Netanyahu sagde efter kendelsen, at Israels »opbakning til internatio­nal lov er urokkelig«, men at den militaere kampagne vil fortsaette, mens Israel gør sit »yderste for at holde civile vaek fra fare«. Han kaldte samtidig anklagen »om folkedrab for ikke bare falsk, men skandaløs«.

Riyad al-Maliki, udenrigsmi­nister for Det Palaestine­nsiske Selvstyre, fremhaeved­e til gengaeld kendelsen som et bevis på, at »intet land står over loven«, og kaldte det »et wakeupcall« for Israel. Fra Sydafrika portraette­rede praesident Cyril Ramaphosa afgørelsen som »en milepael i det palaestine­nsiske folks søgen efter retfaerdig­hed«, mens medlemmer af hans regeringsp­arti fejrede det i en konference­sal ved at råbe »Befri! Befri! Palaestina!«.

Selvom ingen er blevet dømt endnu, kan sagen give Israel, der allerede er internatio­nalt isoleret, problemer. Flere menneskere­tsorganisa­tioner som Amnesty Internatio­nal har med reference til kendelsen gentaget deres opfordring­er til allierede af Israel om at stoppe våbenekspo­rt til landet. USA, som traditione­lt har holdt hånden over Israel i FN’s Sikkerheds­råd, vil blive udsat for endnu mere kritik.

Vanskeligt at bevise

De glade miner blandt Israels kritikere holder dog ikke nødvendigv­is hele vejen til den endelige dom. Kendelsen siger intet om, hvor stor muligheden er for, at den israelske stat også bliver dømt, fortaeller Frederik Harhoff, tidligere dommer ved Den Internatio­nale Domstol og nu professor emeritus ved Syddansk Universite­t.

Ifølge ham er folkedrab vanskeligt at bevise, fordi det kraever, at et land har forsaet. Der skal med andre ord vaere sammenhaen­g mellem, hvad der bliver sagt, hvad en regering vedtager, og hvad der rent faktisk sker på jorden. Det er en misforståe­lse at tro, at det kun handler om, at mange mennesker bliver draebt.

»I det her tilfaelde skal det bevises, at Israel havde til hensigt at udrydde eller fjerne de fleste palaestine­nsere fra Gaza.«

Sagen har provokeret mange israelere. Mange bløder stadig over Hamas-angrebet den 7. oktober, der var det største massemord på jøder siden Holocaust. 1.200 blev draebt, og 240 blev taget gidsler, hvoraf over 100 stadig er fanget i tunnelerne under Gaza. Men mens Israel fortsaette­r kampen mod Hamas, er landet blevet anklaget under Folkemords­konvention­en fra 1948, som blev vedtaget som respons på nazisterne­s udryddelse af seks millioner jøder.

Men ironisk var det ikke kun Israel og palaestine­nsere, som fredagens kendelse havde afgørende betydning for. Der stod også meget på spil for domstolen selv. En afvisning af sagen ville koste opbakning fra det globale syd og udløse beskyldnin­ger om, at den holdt med Israel. Det kan også have spillet ind på udfaldet, selvom domstolens primaere interesse er at bevare sin position som en »nøgtern, objektiv, retfaerdig, internatio­nal retsinstan­s«, fremhaever Frederik Harhoff.

 ?? ?? Propalaest­inensiske støtter i Sydafrika ses reagere, da de hørte kendelsen fra domstolen fredag.
Foto: Alet Pretorius/Reuters
Propalaest­inensiske støtter i Sydafrika ses reagere, da de hørte kendelsen fra domstolen fredag. Foto: Alet Pretorius/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark