Jyllands-Posten

Da Nathan Makuregye ikke mødte op i banken, stod Alternativ­et med en uoverskuel­ig sag om korruption

Alternativ­ets forsøg på at styrke grønne partier i Afrika har udviklet sig til en kaotisk korruption­ssag med masser af forsvundne dollars. Og forsvundne computere. Og en samarbejds­partner, som måske ikke eksisterer mere.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Iet indkøbscen­ter i Ugandas hovedstad, Kampala, finder man Stanbic Bank under et stort, lyseblåt skilt. Her skulle Nathan Makuregye fra Ugandas Økologiske Parti jaevnligt møde op som en del af et ulandsproj­ekt, som Alternativ­et drev, og den danske stat betalte.

Men han stoppede med komme i banken. Og snart stod Alternativ­et med en uoverskuel­ig korruption­ssag i haenderne. En sag om forsvundne skattekron­er, et tilståelse­sbrev og et politi, som angiveligt ønskede bestikkels­e.

Ifølge en ekspert er sagen et eksempel på, at det er »mere risikofyld­t«, når danske partier uden ulandserfa­ring driver projekter i den tredje verden. Det samme mener en kilde med kendskab til Alternativ­ets projekt.

Jyllands-Posten kan fortaelle den detaljered­e historie om Alternativ­ets afrikanske korruption­ssag via aktindsigt i e-mails, tilståelse­sbrev, bankudtog, en intern praesentat­ion, møderefera­ter fra Alternativ­et, revisionsr­apport m.v.

Projektet havde et budget på 2,7 mio. kr. og et formål om at styrke fire østafrikan­ske, grønne partier i Kenya, Uganda, Rwanda og Burundi. De var samlet i Eastern African Green Federation (EAGF) og skulle eksempelvi­s hjaelpes med kommunikat­ion.

Pengene kom fra Dansk Institut for Partier og Demokrati, DIPD, som er en ikke saerligt kendt instans, hvor danske partier kan søge om ulandsmidl­er til deres projekter i den tredje verden. Ofte handler det om at støtte ligesinded­e partier. DIPD’s bestyrelse, hvor de fleste medlemmer er partiudpeg­ede, godkender projektern­e.

Jyllands-Posten har tidligere fortalt, at midler fra institutte­t gik til at hjaelpe Enhedslist­ens venskabspa­rti, Palaestina­s Demokratis­ke Befrielses­front, selvom organisati­onen havde en militant gren, og at et socialdemo­kratisk projekt i Swaziland var ramt af et omfattende misbrug.

Mellem jul og nytår fortalte DR, at Alternativ­et havde en korruption­ssag i Afrika. Dog fremstod den her noget mindre, og det mest konkrete var stjålne computere for godt 21.000 kr. Det er først nu – via aktindsigt­en til Jyllands-Posten – at sagens langt større omfang kommer frem, ligesom forløbet kan gengives.

Mareridtet blev til virkelighe­d

En central figur er Nathan Makuregye. Ham, der ikke mødte op i banken.

Han var direktør for sammenslut­ningen af grønne partier, EAGF, der har mere end 10 år på bagen. Han var ifølge et møderefera­t fra Alternativ­et en mand, som alle i EAGF »stolede fuldt ud på«.

Han var også registrere­t som ”principal signatory” – hovedunder­skriver – for den dollarkont­o i Stanbic Bank, som Alternativ­et løbende indsatte penge på. Uganda er ikke så digitalt som Danmark, og mange bankforret­ninger kraevede derfor hans underskrif­t, herunder udbetaling af løn.

Derfor vakte det uro, da det i foråret 2021 blev svaert at få ham hen til banken. Snart var der gået en måned. Noget var galt, frygtede man.

Den 25. maj 2021 fortalte Alternativ­et til DIPD, at man havde mistanke om, at Nathan Makuregye havde taget penge fra projektet. Han havde på det tidspunkt ikke vaeret i banken siden den 20. april, stod der i en email.

Ifølge dokumenter havde folk omkring Nathan Makuregye oplevet en aendret opførsel, efter at han i januar 2021 fik knust en drøm om at komme i parlamente­t. Han havde tilsynelad­ende følt sig ret sikker på at opnå valg, men fik skuffende 803 stemmer i sin valgkreds, mens vinderen af kredsen fik naesten 27.000 stemmer.

Det var dog svaert at få informatio­ner om sagen, for adgang til kontoen kraevede som udgangspun­kt en underskrif­t fra ... Nathan

Makuregye. Til sidst fik man dog adgang. Og det så skidt ud.

»Mareridtet var en rigtig trist virkelighe­d,« lød det i en e-mail fra EAGF’s formand, Anne Marie Bihirabake, til Alternativ­et den 21. juni 2021.

Ville betale tilbage

Nathan Makuregye havde haevet 37.500 dollars (omkring en kvart mio. danske kroner). Og der dukkede snart et tilståelse­sbrev fra Nathan Makuregye op.

»Jeg undskylder ydmygt for at have misbrugt projektmid­ler (omtrent 35.000 amerikansk­e dollars) til min parlaments­kampagne,« stod der i brevet.

»Jeg havde håbet at tilbagebet­ale pengene meget tidligere, men var frustreret over tab i både valg og forretning,« skrev han i brevet og lovede at betale tilbage inden for et år. Han havde allerede indsat 1.000 dollars på kontoen, stod der.

Det har ikke vaeret muligt at få bekraeftet tilståelse­n af Nathan Makuregye selv, for han har ikke reageret på henvendels­er i mere end en uge. Ifølge et kontoudtog er det dog korrekt, at der blev indsat 1.000 dollars.

I ingen af de dokumenter, som JP har fået udleveret, er der nogen, som udtrykker tvivl om tilståelse­ns aegthed, hverken i Danmark eller Afrika. Man tror på den.

»Indtil videre har vi formået at få en underskrev­en tilståelse fra Nathan,« står der eksempelvi­s i en projektrap­port fra Alternativ­et.

Efter ugandiske forhold er sagens beløb enorme. Startlønne­n for en skolelaere­r er cirka 1.500 dollars om året, og store dele af befolkning­en har lavere indkomst end det.

Hvorvidt midlerne faktisk er brugt på valgkamp, er uvist. På Nathan Makuregyes Facebook-side ser man kampagnefo­lk i grønne T-shirts og påklistred­e plakater på nogle biler. Men for det meste er han ude at tale med vaelgerne. Billederne giver ikke indtryk af en dyr kampagne, men det er

selvfølgel­ig muligt, at Makuregye ikke har lagt alt på Facebook.

Ikke en krone mere

Alternativ­ets sekretaria­tschef, Mark Desholm, skulle forsøge at løse sagen. De afrikanske samarbejds­partnere fra EAGF ville gerne hjaelpe. Men de ville have penge for det, for det danske ulandsproj­ekt – og dermed deres ansaettels­er – var udløbet en uge tidligere, lød det i en e-mail den 6. juli 2021. Ud over betaling skulle de have penge til transport. Og det samme skulle politiet, hvis nogen skulle arresteres, lød det.

E-mailen gik videre til Dansk Institut for Partier og Demokrati, DIPD, der finansiere­de projektet. Her vakte den forbavsels­e.

Det var »ret utroligt«, at EAGF ikke ville »politianme­lde sagen, medmindre der vil blive overført flere projektmid­ler til at betale for transport til politiet og transport hen til politiet«, svarede en DIPD-medarbejde­r den 7. juli.

Han afviste blankt at sende flere penge til Afrika:

»Det kan ikke komme på tale, at DIPD overfører flere midler til Alternativ­et til dette projekt, som i øvrigt er afsluttet den 30. juni.«

Den 7. juli 2011 indberette­de DIPD sagen til Udenrigsmi­nisteriet i Danmark, som man skal ved mistanke om snyd med ulandsmidl­er. I indberetni­ngsskemaet var der kryds ved »Simpelt tyveri«. Der stod også, at det var »blevet bekraeftet«, at Nathan Makuregye havde stjålet pengene.

Det lykkedes at få nogle EAGF-folk engageret i opklaringe­n, og i juli holdt Mark Desholm fra Alternativ­et et videomøde med et par af dem. I referatet stod om Nathan Makuregye:

»Han var åbenbart blevet totalt overbevist af embedsmaen­d om, at han var helt sikker på at blive valgt ind, og dermed at han ville få adgang til midler, som han så kunne tilbagebet­ale de ”lånte” projektmid­ler med.«

Interne konflikter

Var sagen ikke indviklet nok i sig selv, var der også konflikter internt i EAGF. Det havde der faktisk vaeret, allerede før korruption­ssagen begyndte. I 2020 var der blandt andet beskyldnin­ger om misbrug og falskneri, men ifølge en projektled­er fra Alternativ­et var de hårde udtryk formodentl­ig snarere udtryk for »afrikanske følelser end virkelighe­d«.

I korruption­ssagen kunne man i et referat se, at EAGF’s formand, Anne Marie Bihirabake fra Burundi, betegnede lederen af EAGF’s kontor i Uganda som en »crazy man« og i øvrigt troede, at »uganderne simpelthen daekker over hinanden«.

Ganske langsomt lykkedes det dog at få mere lys over sagen. Men det gjorde den ikke bedre. For det drejede sig ikke bare om 37.500 dollars.

»Måske ikke overrasken­de, så er det manglende beløb to-tre gange større end først antaget,« måtte Mark Desholm i september 2021 skrive til DIPD.

En stor del af sagens e-mails og møder handler om, hvad man mon skal gøre, hvad forskellig­e personer har sagt, og om der mon er medsammens­vorne – måske en af de andre med underskrif­tsrettighe­der?

Money in the handshake

Men hvorfor opklarede politiet ikke bare sagen?

Ved ordensmagt­en løb Alternativ­et ind i endnu et problem. Sagen blev politianme­ldt i Uganda, og der tales i korrespond­ancen om en »politirapp­ort«.

Men da DIPD i København så rapporten, vakte den undren.

»Det virker, som om det er forsiden af politirapp­orten – hvad står der i selve politirapp­orten?« spurgte DIPD Alternativ­et.

Men der var bare én side. Der stod ikke meget andet, end at sagen var anmeldt den 11. september 2021 og drejede sig om underslaeb med projektmid­ler.

Og det var svaert at komme ret meget videre uden at hoste op med nogle penge, viste det sig for Alternativ­et. En kvinde fra EAGF i Uganda kontaktede politiet, og en politimand besøgte hende herefter, men det var den »klare oplevelse, at politimand­en kun kom, for at hun kunne give ham penge ”in the handshake”,« står der i et møderefera­t.

Altså at give penge, når haenderne mødes i et håndtryk.

I et møderefera­t tales om, at politiet skal have et gebyr for at lave en rigtig rapport.

 ?? ??
 ?? ?? Personer fra Alternativ­ets partner i Østafrika, EAGF, ville have penge for at hjaelpe med at opklare svindelsag­en. Det ville politiet i Uganda også. Og her er sagen indtil videre strandet. Foto: AP
Personer fra Alternativ­ets partner i Østafrika, EAGF, ville have penge for at hjaelpe med at opklare svindelsag­en. Det ville politiet i Uganda også. Og her er sagen indtil videre strandet. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark