Jyllands-Posten

Han er nummer to i Forsvaret og reagerer nu på afsløring om kraenkelse: Sagen får konsekvens­er

Forsvarets øverste ledelse reagerer nu på Jyllands-Postens afsløring af en majors udtalelser til et møde med 150 deltagere. Sagen bliver undersøgt og kan få strafferet­lige og arbejdsret­lige konsekvens­er, lyder det.

- HELENE KRISTINE HOLST helene.k.holst@jp.dk

De seneste to dage har Kenneth Pedersen laest en afsløring i Jyllands-Posten om sin egen arbejdspla­ds. Og den tager han »meget, meget alvorligt«.

Han er viceforsva­rschef og udtaler sig nu første gang i den sag, Jyllands-Posten har afdaekket:

»Vi tager det her dybt seriøst. Vi skal selvfølgel­ig finde ud af, hvad der er sket.«

På et møde foran 150 deltagere fortalte en major, at en af de ansatte i Forsvaret ikke ville deltage. Hun havde anmeldt en voldtaegt, oplyste majoren. Han navngav kvinden.

Derefter tilføjede han, at kvinderne skulle huske at holde »patterne« inden for blusen, og for maendene gjaldt det »pikken« i bukserne. Ellers risikerede de at blive dømt af folkedomst­olen.

Da avisen kontaktede flere af de tilstedeva­erende, indkaldte han alle 150 ansatte til hastemøde og sagde, at de skulle huske deres fremtid som ledere i Forsvaret.

Flere elever har til Jyllands-Posten fortalt, at de var »chokerede« over hans udtalelser.

Det samme er en raekke politikere på Christians­borg, der har kaldt sagen et eksempel på »eklatant dårlig ledelse«. De kraever konsekvens­er, samråd og undersøgel­ser.

Og alt det lader altså til at ske.

»Vi er ved at undersøge sagen med de relevante instanser, der skal inddrages i det,« siger viceforsva­rschefen og naevner blandt andet Forsvarsmi­nisteriets Auditørkor­ps og Forsvarsmi­nisteriets Personales­tyrelse.

»De her udtalelser er selvfølgel­ig ikke måden, man gør den slags på. De ting, der ifølge artiklen er blevet sagt, er slet ikke – på nogen måde – sådan, vi er som firma.«

Majoren siger, at de ansatte elever på uddannelse­n skal holde »patterne« bag blusen og »pikken« i bukserne. Er det de rigtige formulerin­ger at bruge i denne sag?

»Nej, det er overhovede­t ikke de rigtige ting at sige. Vi har bestemmels­er skrevet ned om, at vi skal tale ordentligt til hinanden. Den anden side af sagen er, at der i de ord ligger en implikatio­n af, at man kan udføre en adfaerd, som gør, at det her kan ske. Det er ikke korrekt,« siger Kenneth Pedersen og tilføjer:

»Vi skal ikke kraenke hinanden. Vi skal tale ordentligt til hinanden. Det er det, der tegner det her firma. Både i de bestemmels­er, vi har, og i måden, vi uddanner og øver og taler om, hvordan vi skal omgås hinanden.«

Naevner navn og detaljer

Flere kilder fortaeller mig, at majoren giver detaljer om anholdelse­n: Han oplyser kvindens navn og fortaeller, at manden er ført vaek i dnadragt, og at der er sket en civil anholdelse. Skal man fortaelle den slags til 150 mennesker?

»Vi undersøger både, om der er noget strafferet­lig, og om der er noget ansaettels­esretligt i det her. Der er to spor, som vi kigger på. Er der sket noget strafbart? Og er Forsvarets vaerdier blevet efterlevet?«

Kan majorens udtalelser vaere strafbare?

»Det vil vise sig. Der er alle mulige regler. GDPR-regler, vores retningsli­njer og vaerdier.«

Viceforsva­rschefen understreg­er flere gange, at Forsvaret gør et »stort stykke arbejde« for at modgå mobning og kraenkelse­r.

»Vi ønsker ikke, at det sker i Forsvaret«.

Hvad siger denne sag om den generelle kultur i Forsvaret?

»Det er netop derfor, jeg ringer. Nederst i artiklerne står der, at Forsvaret ikke har ønsket at kommentere sagen. Men det ønsker vi. Det her skal ikke generalise­res til, at det er udtryk for en syg kultur, eller at sådan er det bare i Forsvaret. Det vil jeg gerne tilbagevis­e og afkraefte,« siger han:

»Det er synd, hvis omkring 20.000 ansatte i Forsvaret skal ligge under for, at sådan her er kulturen. Det er den ikke. Vi arbejder med det, og vi har gjort et kaempestor­t stykke arbejde, når det gaelder alt fra kønskraenk­ende adfaerd til mobning og meget andet. Det bliver bedre, men vi har et stort stykke arbejde.«

»Jeg er bekymret over det hver dag«

Havde I hørt om majorens udtalelser, før jeg skrev om dem?

»Jeg havde ikke hørt om dem.«

Mine kilder har ikke klaget over det her internt. Det turde de ikke. Er kul- turen i Forsvaret

 ?? ?? Forsvaret er ramt af en sag om voldtaegt og sprogbrug, som undersøges af auditørkor­pset. Arkivfoto: Ritzau/Henriette Daehle
Forsvaret er ramt af en sag om voldtaegt og sprogbrug, som undersøges af auditørkor­pset. Arkivfoto: Ritzau/Henriette Daehle

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark