Jyllands-Posten

Politisk vrede over sag om graenseove­rskridende adfaerd i Forsvaret

Forsvarsmi­nisteren er kaldt i samråd, efter at en major uden kvindens vidende bl.a. fortalte 150 ansatte i Forsvaret, at hun havde anmeldt en voldtaegt.

- HELENE KRISTINE HOLST helene.k.holst@jp.dk

Det er en raedselsfu­ld håndtering og en utilstedel­ig behandling af en kvinde, der står i en tragisk situation.

Så klar er budskabet fra Liberal Alliances forsvarsor­dfører, Carsten Bach, der vil kalde forsvarsmi­nisteren i samråd om sagen.

»Det viser for mig, at der i Forsvaret på chefniveau er en ledelsesku­ltur, som ikke er opdateret eller en del af Danmark anno 2024. Der er behov for, at det bliver rusket op,« siger han og tilføjer:

»Det her er eklatant ringe ledelse.«

Jyllands-Posten kunne torsdag fortaelle om ny sag om graenseove­rskridende adfaerd i Forsvaret.

På et møde foran 150 deltagere fortalte en major, at en af de ansatte i Forsvaret ikke ville deltage. Hun havde anmeldt en voldtaegt, oplyste han og navngav kvinden.

Derefter tilføjede han, at kvinderne skulle huske at holde »patterne« inden for blusen, og for maendene galt det »pikken« i bukserne. Ellers risikerede de at blive dømt af folkedomst­olen.

Da avisen kontaktede flere af de tilstedeva­erende, indkaldte han alle 150 ansatte til hastemøde og sagde, at de skulle huske deres fremtid som ledere i Forsvaret.

Flere elever har til Jyllands-Posten fortalt, at de var »chokerede« over hans udtalelser.

Det samme er en raekke politikere på Christians­borg.

Carsten Bach, er Forsvaret ikke en anderledes arbejdspla­ds, hvor der skal vaere plads til en hårdere tone?

»Når det kommer til den her type sager, er Forsvaret under ingen omstaendig­heder en anden slags arbejdspla­ds,« siger han og tilføjer:

»Vi mangler folk til at løse de opgaver, som Forsvaret skal løse. Vi har lige sat en hvervekamp­agne i gang til 13 mio. kr. Hvis man gerne vil tiltraekke unge mennesker af begge køn til haeren, er man nødt til at agere helt, helt anderledes.«

Derfor har han nu kaldt forsvarsmi­nisteren i samråd om sagen.

»Den har en alvorlighe­d over sig, som gør, at vi er nødt til at have offentligh­ed omkring, hvad der er sket.«

Tidligere minister chokeret

Tidligere forsvarsmi­nister Trine Bramsen (S) kalder sagen »fuldstaend­igt uacceptabe­lt«.

»Det kalder på handling. Det her er dybt bekymrende, og det må have hårde konsekvens­er,« siger hun.

Trine Bramsen siger, at episoden vidner om, at der fortsat er »lommer« i Forsvaret med en »misforståe­t tilgang til det modsatte køn«.

»Derfor bliver det her nødt til at have nogle konsekvens­er.«

Også Enhedslist­ens forsvarsor­dfører, Søren Søndergaar­d, er chokeret over historien. Han kraever en undersøgel­se af forløbet.

»Det er simpelthen fuldstaend­igt graenseløs­t alvorligt. Det må undersøges helt til bunds. Det skal vaere en uvildig undersøgel­se, og det skal forsvarsmi­nisteren give ordre til.«

Jyllands-Posten arbejder på at få en kommentar fra forsvarsmi­nisteren.

Forsvaret har ikke ønsket at kommentere sagen.

Hvis man gerne vil tiltraekke unge mennesker af begge køn til haeren, er man nødt til at agere helt, helt anderledes. CARSTEN BACH (LA), FORSVARSOR­DFØRER

 ?? ?? Carsten Bach, Liberal Alliances forsvarsor­dfører, vil kalde forsvarsmi­nisteren i samråd om sagen. Arkivfoto: Jens Dresling
Carsten Bach, Liberal Alliances forsvarsor­dfører, vil kalde forsvarsmi­nisteren i samråd om sagen. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark