Jyllands-Posten

Danmark halter bagefter i EU’s styrkede forsvarssa­marbejde

En dansk fregat kan som det første slagkrafti­ge våben fra Danmark indgå i en EU-ledet militaer operation i Det Røde Hav, men på flere områder i EU’s forsvarssa­marbejde er Danmark ikke gearet til at følge med, lyder det fra flere eksperter.

- JESPER KONGSTAD Jyllands-Postens korrespond­ent i Bruxelles JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk jette.maressa@jp.dk

Når en dansk fregat inden laenge saetter kurs mod Det Røde Hav, demonstrer­er Danmark for alvor, at forsvarsfo­rbeholdet i EU er fortid.

Fregatten får nemlig mandat til at operere under EUflag. Det er aldrig sket før for danske soldater i en skarp mission.

»Det er det første rigtige eksempel på, at Danmark er klar til at gå ind i en skarp EU-mission og dermed for alvor traeder ind på den nye spillebane i EU,« siger Christine Nissen, som forsker i EU’s forsvarsog sikkerheds­politik ved Dansk Institut for Internatio­nale Studier (DIIS).

Militaert har Danmark hidtil bidraget med en laegehelik­opter i Bosnien og med støtte til traening af soldater for Ukraine.

Men naesten 20 måneder efter at 66,9 pct. af vaelgerne stemte ja til at ophaeve forbeholde­t fra 1993, har Danmark stadig meget at laere, påpeger flere eksperter.

Sammenlign­et med de øvrige nordiske EU-lande, Sverige og Finland, halter Danmark langt bagefter, og det skyldes i høj grad, at der i centraladm­inistratio­nen hverken er kendskab eller mandskab til at kunne udnytte de mange muligheder i EU:

»Sagt lidt groft er der helt grundlaegg­ende ingen i Danmark, der ved noget om EU’s forsvars- og sikkerheds­politik,« siger Kristian Søby Kristensen, leder af Center for Militaere Studier ved Københavns Universite­t.

Han tilføjer – igen groft tegnet op – at i Forsvarsmi­nisteriet »har det vaeret overladt til yngste fuldmaegti­g at sidde med atompoliti­kken og EU«.

»Vores nordiske broderland­e har et helt andet setup med kontorer, der ikke laver andet,« fastslår Kristian Søby Kristensen.

En lignende melding kommer fra Joachim Finkielman, direktør i DI Forsvar og Sikkerhed. Han kalder det en udfordring at håndtere de nye muligheder i EU:

»Der er ikke ressourcer og overblik i ministerie­rne. EUmaskiner­iet stopper ikke op og venter på Danmark,« siger han.

DI-direktøren forventer, at det laves om, og henviser til det netop indgåede delforlig om forsvaret.

Her står der bl.a., at der skal vaere »øget fokus på de nye muligheder for Danmarks og dansk forsvarsin­dustris engagement i EU«.

Skygger af forbeholde­t

Ifølge Christine Nissen har 30 år med et forsvarsfo­rbehold sat sine spor:

»Der er en stor politisk vilje i Danmark til at gå med i EU’s militaere samarbejde. Men arven fra forbeholde­t betyder, at der stadig er strukturel­le og bureaukrat­iske barrierer i Danmark, så det halter lidt på den nye spillebane,« siger hun.

Christine Nissen peger på, at Danmark gennem årtier – på grund af forbeholde­t – har fokuseret på forsvarssa­marbejdet med Nato, USA og Storbritan­nien. Derfor er hverken forsvaret, politikern­e eller ministerie­rne gearet til at taenke i EU-regi. Både danske politikere og embedsmaen­d befinder sig stadig i en oplaerings­fase, og det kommer til at tage tid at opbygge vigtige alliancer, netvaerk og relationer.

Samtidig er de øvrige lande i EU heller ikke vant til Danmark som en partner på området. Det afspejles i Det Permanente Strukturer­ede Samarbejde, Pesco, hvor EU-lande går sammen om udviklings­projekter inden for forsvarsom­rådet.

På listen over Pescos 67 aktive projekter figurerer Sverige 18 gange, Finland 8, mens Danmark kun er med i 2 projekter om militaer mobilitet og udsendelse af cyberekspe­rter.

Både Christine Nissen, Joachim Finkielman og Kristian Søby Kristensen ser det som et eksempel på, at Danmark først skal finde ud af, hvordan man bedst positioner­er sig for at komme ind i varmen.

»Både Forsvars-, Udenrigsog Statsminis­teriet samt private aktører og forsknings­verden skal geare op og finde ud af, hvordan det her foregår i virkelighe­den, hvem man skal drikke kaffe med og holde øje med. Der ligger meget håndvaerk i det,« siger Kristian Søby Kristensen.

»Danmark har vaeret relativt forsigtig, og de to projekter, som vi er med i, skaber ikke de store muligheder for dansk forsvarsin­dustri,« konstatere­r Joachim Finkielman og peger på, at der i 2025 kommer en ny bølge af Pesco-projekter, og opfordrer Danmark til ikke kun at koble sig på det, som de andre laver, men også selv byde ind:

»Der, hvor vi har kompetence­r og kan traekke i førertrøje­n, så andre kan se efter dansk teknologi,« siger han.

Turbo i EU

Men det kraever ifølge DI-direktøren et stort mentalt skifte i måden at taenke forsvar på. Han peger på, at regeringen­s rådgivende udvalg vedrørende forsvarsin­dustrien kun mødes et par gange om året i det, som han betegner som »et meget stort setup«.

»Der er bebudet underudval­g. Men det har vi endnu til gode at se,« siger han.

Går det lidt traegt i Danmark, har EU til gengaeld efter krigen i Ukraine på flere fronter sat turbo på forsvarssa­marbejdet. I marts 2022 vedtog EU-landene det såkaldte strategisk­e kompas, som er en ambitiøs handlingsp­lan for at styrke EU’s sikkerheds- og forsvarspo­litik i det kommende årti. I strategien, som løbende opdateres, udpeges fire afgørende områder, hvor EU skal styrke sin forsvarsev­ne: Krisestyri­ng, modstandsk­raft, kapabilite­ter og partnerska­ber.

Mest markant er beslutning­en om en militaer udryknings­styrke på 5.000 mand, som skal kunne sendes ud med kort varsel. Styrken, som består af frivillige bidrag fra medlemslan­dene, skal vaere operatione­l fra 2025. Konceptet med udryknings­styrken bygger oven på EU’s kampgruppe­r på omkring 1.500 mand, som siden 2007 har stået på standby, men som aldrig har vaeret udsendt.

Kristian Søby Kristensen peger dog på, at der på det operatione­lle område ikke er sket meget i EU, siden Danmark afskaffede forsvarsfo­rbeholdet.

»Men EU har lavet mange ting, der handler om penge, både i forhold til at udvikle den europaeisk­e forsvarsin­dustri, forsynings­sikkerhed og militaer støtte til Ukraine.,« siger han.

Mandag har forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) bebudet, at han tager til Korsør for at besigtige den fregat, som man er ved at gøre klar til at blive sendt afsted. Den 6. februar skal Folketinge­t sidstebeha­ndle B 103, som åbner for, at fregatten kan sejle ind i en EU-ledet operation.

»Hvis det ender med en EU-operation, bidrager vi med en af de mest slagkrafti­ge enheder, som dansk forsvar råder over. Det er en vaesentlig militaer kapacitet,« siger Kristian Søby Kristensen.

Der er ikke ressourcer og overblik i ministerie­rne. EU-maskinerie­t stopper ikke op og venter på Danmark. JOACHIM FINKIELMAN, DIREKTØR I DI FORSVAR OG SIKKERHED

 ?? Arkivfoto: Benny Kjølhede ?? Regeringen vil sende en dansk fregat på mission i Det Røde Hav. På billedet ses den danske fregat ”Esbern Snare”.
Arkivfoto: Benny Kjølhede Regeringen vil sende en dansk fregat på mission i Det Røde Hav. På billedet ses den danske fregat ”Esbern Snare”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark