Jyllands-Posten

Mor, du er god nok til at vaere mor

- ISABELLA ARENDT Mor, Lejre

»Det er jo bare en mavefornem­melse,« sagde en journalist i radioen og henviste derefter løst citeret til, at »der vist ikke er rigtig viden, som bakker det op«. Det er godt med viden og data, når man f.eks. skal udvikle medicin eller vil designe klimatekno­logi. Så skal mavefornem­melser helst ikke fylde.

noget helt andet: Hvornår skal et lille barn begynder i institutio­n? Her havde en mor skrevet ind, at hun for sit barns vedkommend­e mente, det ville vaere godt at starte, når barnet havde sprog og kunne sige til og fra.

Den tragiske baggrund for debatten er, at børn ned til seks måneder sendes vaek fra mor og far, fordi far ikke har mulighed for at holde barsel. Staten har så bestemt, at den ved bedst: Hvis ikke far holder barsel, så er institutio­ner åbenbart bedre end mor!

Emnet var dog

Jeg har slet ikke ord for, hvor forarget jeg blev. Moderskab følelser. Det er en relation.

Her har jeg lyst til at råbe og skrive i versaler for resten af indlaegget for at sømme fast i alles

Det er grotesk!

bevidsthed, at foraeldre skal lytte til mavefornem­melsen. Vi kender vores børn. Vi elsker dem.

Vi behøver ikke “rigtig viden” baseret på gennemsnit for at vide, hvad der er det rigtige for netop vores lille barn, vores familie.

En anden mor ringede ind og beskrev sig selv som »primaer omsorgsper­son« i argumentet for at ville holde laengere barsel med sit nyfødte barn. Hun forsøger at tale “vidensspro­get” for at retfaerdig­gøre sin urnaturlig­e kaerlighed og tilknytnin­g til sit eget barn. Siden hvornår er “mor” eller “far” ikke laengere den allervigti­gste, fornemmest­e eksperttit­el i ens eget barn?

Vi er ved som samfund totalt at rive foraeldres­kabet i stykker. Vi tager al selvvaerd ud af foraeldre, når deres kaerlighed reduceres til mavefornem­melser, som må vige for forskninge­ns statistisk­e behov.

Derfor har jeg lyst til at råbe fra hustagene til alle andre nye foraeldre: Du er nok! Din mavefornem­melse er rigtig. Det er dit barn, som elsker. At vaere mor eller far er en relation, det er ikke et kursus eller funktion, du skal opnå. Du mor. Nok.

Mens samfundet bombardere­r nye foraeldre med viden, apps, råd og et grundlaegg­ende budskab om, at vi ikke må maerke efter, at vi skal hente lidt i luk og i det hele taget ikke føle noget som helst, så skriger vores børn på netop vores følelser i maven og i hjertet.

Så kaere “mor”: Din mavefornem­melse kommer af kaerlighed til netop dit barn: Lyt til den som den fornemmest­e ekspert i hele verden. For det er du!

Du bestemmer, hvornår dit barn skal passes ude. Du burde bestemme fordelinge­n af din barsel, og du er den eneste, som kan give dit barn den aegte kaerlighed, som ingen rapport i verden kan give.

 ?? ?? Kaere “mor”: Din mavefornem­melse kommer af kaerlighed til dit barn: Lyt til den som den fornemmest­e ekspert i hele verden, skriver Isabella Arendt. Arkivfoto: Emil Agerskov
Kaere “mor”: Din mavefornem­melse kommer af kaerlighed til dit barn: Lyt til den som den fornemmest­e ekspert i hele verden, skriver Isabella Arendt. Arkivfoto: Emil Agerskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark