Jyllands-Posten

Hvordan skal vi få jer til at forstå, at vi ikke kan genkende verden?

- NIELS HAUGE MIKKELSEN Landmand, naestforma­nd, Baeredygti­gt Landbrug, Ejby

Den internatio­nale debat er i de seneste mange år skredet ud i en bundløs mudderpøl.

Tilbage i 2020 skrev jeg en kronik, der handlede om splittelse­n og vejen til Trump samt brexit og om marginalis­ering af folk i yderområde­rne.

har EU oplevet det samme gradvise skred, hvor argumenter sløres af mindre juridisk og fagligt indhold og erstattes af personangr­eb. I de år har vi set massive demonstrat­ioner af landmaend i et stort antal europaeisk­e lande, senest med 100.000 traktorer på de tyske veje. En ung hollaender blev skudt. Årsagerne har vaeret forskellig­e: uforståeli­ge klimatilta­g, afgifter, graenseløs import af ukrainsk korn m.m. Alt sammen med samme faellesnae­vner: ringere vilkår for yderområde­rne, deres erhverv, kultur og identitet.

I de forgangne tre år

World Economic Forums (WEF) seneste konklusion­er om truslen mod demokratie­t var misinforma­tion. I samme boldgade kan ligge en latent manglende informatio­n til de demokratis­ke vaelgere.

En af

Og et fravaer af dybtgående demokratis­k debat med folk fra yderområde­rne. Hvordan skal eksempelvi­s dansk landbrug reagere, når en CO2-afgiftsmod­el lander? Vel vidende at de seneste modeller for f.eks. lavbundsjo­rde og deres emission var voldsomt overdrevet. En sådan usikkerhed i modellerne kunne/kan påføre uopretteli­g skade.

et erhverv, som leverer produkter og er prissat på det internatio­nale marked, reagere, når man i Danmark betragter klimaet i en lukket osteklokke omkring de danske graenser, vel vidende at man laver produkter med langt lavere klimaaftry­k end den øvrige verden? Når man vil lave disse varer dyrere med en ensidig afgift. Hvordan skal danske landmaend reagere, når kravene til dansk vand er lavere end dem, vi deler vandet med, og som er meget større arealmaess­igt?

Hvordan skal

Derfor: Vi skal haeve barren for den demokratis­k snak og finde tilbage til vores internatio­nale faelles aftaler i stedet for at gå enegang med vores dråbe i havet. Vi skal afsaette tid til at lave et ordentligt forarbejde, som fremtiden skal bygges på, ellers ender vi med fake news.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark