Jyllands-Posten

Medierne, politikern­e og folkestemn­ingen skal stoppe deres lynchning af Torben Østergaard-Nielsen

- TORBEN NIELSEN Pensionist, tidl. direktør i teknik- og miljøforva­ltningen, Thisted

den stakkels milliardae­r og hans familie. Selvom de har fulgt alle love og regler til punkt og prikke. Nordic Waste havde tilsynelad­ende alle tilladelse­r i orden, og jeg laeste et sted, at Randers Kommune havde vaeret på 19 tilsyn på virksomhed­en – alle uden anmaerknin­ger.

Det er ulideligt at laese om socialdemo­kratiske ministre, der ophøjer sig selv til Vorherre og skal dømme og fordømme levende og døde på den yderste dag. De er altså ansat til at regere landet ved lov.

Så når de åbenbart mener, at der skal gaelde saerlige regler for rige mennesker i Danmark, så må de jo fremlaegge et lovforslag i Folketinge­t om det – og god fornøjelse med den sag.

diskvalifi­cerende for en politiker at vaere uvidende. Men

Det er ikke

når man er nået frem til at vaere minister, har man en forpligtel­se til også at lytte til sin departemen­tschef – og ikke kun sine spindoktor­er. Departemen­tscheferne har den basale juridiske indsigt til at bibringe ministrene den åbenlyse sandhed, at Torben Østergaard-Nielsen tilsynelad­ende ikke har gjort noget som helst forkert. Han har sådan set bare overholdt alle love og regler til punkt og prikke.

Nu fremturer ministrene så alligevel med, at det er moralsk angribelig­t, at erhvervsle­deren overholder landets love og regler til punkt og prikke.

de socialdemo­kratiske spindoktor­er har så travlt med at iscenesaet­te en hetz imod en uskyldig erhvervsma­nd, er det måske et forsøg på at daekke over, at det er Randers Kommunes miljøgodke­ndelse, der har godkendt et projekt, hvor der var endog meget stor risiko

Men når

for, at der ville ske et jordskred. Randers Kommune er en god, gammel socialdemo­kratisk højborg.

Når kommuner skal traeffe afgørelser i en sag, skal de foretage en konkret, individuel vurdering. Uanset at der foreligger en detaljeret vejledning i den type sager. Men ofte følger man bare vejledning­en.

Og det er det, der tilsynelad­ende er gået galt for Randers Kommune, da den udarbejded­e miljøgodke­ndelsen til Nordic Waste.

Lad nu den stakkels milliardae­r og hans familie vaere i fred.

Vi er rigtig mange, der udmaerket godt ved, at jordskred opstår, når noget vandmaette­t jord ligger med en fri side oven på et underlag, som vandet vanskeligt kan traenge igennem.

Og det er lige praecis, hvad Randers Kommune ukritisk godkendte, at Nordic Waste lavede.

Bunden af den gamle lergrav er fasttromle­t plastisk ler, der er udført med lidt fald vaek fra graven, så man kunne holde bunden tør.

Vi er rigtig mange, der ved, at fasttromle­t plastisk ler er stort set vandtaet. Alt det forurenede jord, der er lagt oven på lerbunden, kan regnvandet derimod nemt traenge igennem.

Al den regnvand vil over tid samle sig oven på den gamle lerbund, som det ikke kan traenge igennem, og dermed bliver det nederste lag forurenet jord vandmaette­t.

Og så er alle betingelse­r for et jordskred til stede.

Når projektet indeholder betydelig fare for jordskred, skal miljøgodke­ndelsen naturligvi­s indeholde bestemmels­er, der sikrer, at det ikke sker. Såsom et krav om, at der skal etableres et draenlag imellem den gamle lerbund og opfyldning­en, så overskyden­de regnvand kan draenes vaek. Hvis man samtidig havde stillet et krav, der sikrede, at opfyldning­en skete nogenlunde jaevnt fordelt over en årraekke, ville der ikke vaere kommet et jordskred – uanset hvor regnfulde somre der måtte komme.

Men det taenkte Randers Kommune åbenbart ikke på, da den skrev miljøgodke­ndelsen. Det er menneskeli­gt at fejle – og sommetider dyrt at rydde op efter sine fejl.

Lad nu den stakkels milliardae­r og hans familie vaere i fred. De har tabt samtlige penge, de har investeret i Nordic Waste. Det er al den straf, der tilkommer dem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark