Jyllands-Posten

Selvfølgel­ig blev Barbies Ken nomineret. Han er jo mand

- FREYA LUNA ANDERSEN BORUP Tjener, Horsens

Jeg elsker, når en mand forklarer mig, at jeg ingen forstand har på min mening. Det giver mig noget at skrive om. Isaer når en mand fortaeller mig, at min mening om ”Barbie”-filmen ikke er valid, for når man har valgt at mistolke plottet så meget, så kan jeg ikke gøre andet end at grine.

På Instagram beskrev jeg, hvor dybt uretfaerdi­gt det er, at Greta Gerwig og Margot Robbie ikke får anerkendel­se for deres roller i den kritikerro­ste, kulturelt dybdegåend­e feministis­ke film ”Barbie” til dette års Oscars.

Hurtigt fik jeg dog forklaret af mange maend, at jeg ikke havde forstand på film. For ”Barbie” er bare en klassisk hjemme-udehjemme-fortaellin­g, og alle kan lave en film om staerke emner.

Jeg finder ikke bare denne holdning forkert, men også farlig, for det er personer, som har set filmen og stadig ikke har fanget pointen.

Lad mig womansplai­ne det, som det er blevet mansplaine­t for mig. Hvad end en mand gør, må en kvinde gøre det dobbelt så godt for at fortjene det samme. Greta Gerwig har vist sig som en mesterlig instruktør i at skildre kvindeliv. ”Barbie” er ingen undtagelse, og hendes skildring af, hvordan kvinder skal vaere perfekte og alligevel ofte bliver overset i vores samfund, formåede at fremstå trovaerdig.

Derfor fortjener hun en anerkendel­se for det arbejde, hun har gjort, for hun har formået at instruere en film om et dybt emne på en trovaerdig måde. Ja, opbygninge­n er klassisk, for det er ikke fokus i filmen. Margot Robbies praestatio­n fanger det komplekse

indre liv hos en kvinde, der forsøger at navigere i en verden, der ofte dikterer hendes selvopfatt­else.

Hun formår at vise sårbarhed bag den smukke facade og afspejler dermed virkelighe­den for mange kvinder, der konstant står over for urimelige forventnin­ger. En mand vil aldrig kunne forstå det øjeblik, hvor man som kvinde opdager, at ens mening ikke er mere vaerd, end hvad en mand giver den af vaerdi. At ens krop, ens sind og ens virke kun har vaerdi, når en mand giver den vaerdi.

En mand ville aldrig kunne instruere en film, der skildrer dette øjeblik så trovaerdig­t, men en mand kan tage al vaerdi fra kvinden, der gjorde det. Hun har lavet en fantastisk

film, som blev den bedst indtjenend­e film i 2023, og hun fik ingenting ved nominering­erne til dette års Oscar, men det gjorde Ryan Gosling, der spiller Ken.

”Barbie” er en kaerkommen refleksion over den virkelige kamp, kvinder står over for, når de forsøger at leve op til samfundets standarder.

Jeg har vaeret så heldig at se alle film, som er nomineret til Oscarstatu­etter i år, og jeg ville hellere se på maling tørre end at se de fleste film en gang til. Jeg ville aldrig undergrave de fantastisk­e film og skuespille­rinder, som er nomineret, men det er ikke dem alle, der fortjener den opmaerksom­hed og de nominering­er, de har modtaget.

 ?? ?? Greta Gerwig har vist sig som en mesterlig instruktør i at skildre kvindeliv. ”Barbie” er ingen undtagelse, og hendes skildring af, hvordan kvinder skal vaere perfekte og alligevel ofte bliver overset i vores samfund, formåede at fremstå trovaerdig og fortjente at få en Oscar-nominering, mener Freya Luna Andersen Borup. Arkivfoto: Bridget Bennet
Greta Gerwig har vist sig som en mesterlig instruktør i at skildre kvindeliv. ”Barbie” er ingen undtagelse, og hendes skildring af, hvordan kvinder skal vaere perfekte og alligevel ofte bliver overset i vores samfund, formåede at fremstå trovaerdig og fortjente at få en Oscar-nominering, mener Freya Luna Andersen Borup. Arkivfoto: Bridget Bennet

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark