Jyllands-Posten

Det ved jeg, fordi jeg har laest Anne Franks dagbog

- LARS BJØRN LINDGREEN Laege, Aalborg

amerikansk teenager sagde provokeren­de til sin far: »Hvordan kan du vide, at verden er vaerd at bevare?« Faderen svarede: »Det ved jeg, fordi jeg har laest Anne Franks dagbog.«

I mange år har det vaeret en selvfølge at laegge afstand til både nazisme og jødeforføl­gelser. Nu er der kommet nye boller på suppen.

»Død over jøderne,« råbes der, og medløberne kommer ud af deres huller i jagten på billige point. Det sker i USA, Canada og Vesteuropa.

I Danmark var der for år tilbage en af flere kampagner mod Israel. En prominent israeler udtalte til en medløber: »Du støtter terror, min ven. Hvis vi taber, hvad Gud forbyde, bliver I de naeste.«

Det ser vi nu i stigende grad. Myrderier på åben gade, i tog og i kirker. Terrorhand­linger med ofre som ved Krudttønde­n, hvor modige folk og tilfaeldig­heder begraensed­e antallet af ofre, men hvor morderen fik støtte af en stor skare.

Hvem er det, der skal slås ihjel? Dem alle sammen.

Men hvem er de? Hvem var de? Det er mennesker som Victor Borge (eller Børge Rosenbaum), Raquel Rastenni, Albert Einstein, Golda Meir, Henry Kissinger, Sam Goldwyn, Allan Königsberg (hvem? – nå ja, Woody Allen), Barbra Streisand, (Robert Zimmermann

Hvem er jøderne?

(hvem? – nå ja, Bob Dylan), Tony Curtis (født Bernard Schwartz), Leonard Cohen, Marx Brothers, Danny Kaye (født David Daniel Kaminsky), Michael Degen, (som overlevede som dreng i Nazityskla­nd, fordi en tysker med stor fare for sit liv skjulte ham godt i sin bolig), Jascha Heifetz, Arthur Rubinstein, Pinchas Zukerman, Daniel Barenboim, Isaac Stern, Yehudi Menuhin, Itzhak Perlman, Leonard Bernstein, Gregor Piatigorsk­y, Elie Wiesel, Viktor Frankl, Marcus Goldman, Samuel Sachs, Rothschild-familien.

Dertil talrige nobelprist­agere i kemi, fysik og medicin. Og Anne Frank en gang til.

for musikken og balletten. For kunst og kultur. For kemi og fysik. Et jerntaeppe saenker sig ned over Vesteuropa.

»Jeg er jøde. Har en jøde ikke øjne? Hvis I stikker os, bløder vi da ikke? Hvis I gør os uret, vil vi da ikke haevne os?« Citat: William Shakespear­e i ”Købmanden i Venedig”.

Nu skal der slukkes

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark