Jyllands-Posten

Mangfoldig­hed er ikke politisk korrekt gidseltagn­ing

- AMAR KHALIL

Danske borgere med anden etnisk navn møder modstand på arbejdsmar­kedet og i jobjagten udelukkend­e på grund af deres navn og baggrund.

Bekymrende er det, at vi ser en voksende tendens på arbejdspla­dserne, hvor danskere med minoritets­baggrund bliver ansat som en indirekte indikator for, at ”her er vi mangfoldig­e”. Denne kyniske strategi kaldes tokenisme.

kan groft kan betegnes som symbolpoli­tik og beskriver en politik eller praksis, som har det formål at inkludere underrepra­esenterede minoritets­grupper for at få den givne gruppe eller organisati­on til at fremstå mangfoldig­e. Og derved altså forsøger at afvaerge beskyldnin­ger om forskelsbe­handling og diskrimina­tion.

Tokensime

Men oprigtig repraesent­ation indebaerer ikke blot at lade en kvinde tale om sit tørklaede og forklare, hvorfor hun ikke føler sig undertrykt.

Repraesent­ation handler om at invitere en muslimsk kvinde til et ganske almindelig­t hr. og fru Danmark-tv-program for at tale om emner, der ikke nødvendigv­is vedrører hendes kulturelle baggrund, men i stedet fordi hun har noget interessan­t at fortaelle om på lige fod med enhver anden dansker.

repraesent­ation ofte om at bryde stereotype­r, før man bliver anerkendt som repraesent­ativ. Hvorfor skal overskrift­en lyde: ”Ung mand med palaestine­nsisk baggrund fra ghettoområ­de opnår højeste karakterer på gymnasiet” i stedet for ”ung mand opnår højeste karakterer på gymnasiet”?

Hvorfor skal en minoritets­persons

I dag handler

baggrund vaere en del af overskrift­en, når det intet har med deres historie at gøre?

Repraesent­ation er hverken at isolere en person, ej heller idéen om stereotype forestilli­nger. Oprigtig repraesent­ation indebaerer diversitet og at se og laese om almindelig­e borgere, som man kan identifice­re sig med, uden at deres etniske baggrund nødvendigv­is er i centrum.

at lade mennesker stå for at repraesent­ere sig selv. Vi lever i en tid, hvor brands og sociale medier er med til at skabe et billede af virkelighe­den, og deres magtpositi­on misbruges til at definere en fabrikeret sandhed.

Den ”moderne muslimske” kvinde defineres af Instagram-effekten samt modeindust­rien. Her portraette­res den frie moderne muslimske kvinde oftest med et

Vi skal laere

ensartet udseende, nemlig turban eller løstsidden­de tørklaede samt stramt tøj, hvilket er langt fra sandheden for de fleste muslimske kvinder.

Hvor er den unge talentfuld­e businesskv­inde, der går med khimar? Eller den højtuddann­ede forsker med abaya? De muslimske kvinder fortsaette­r med at blive underrepra­esenteret.

Jeg tør vove at påstå, at danskere med minoritets­baggrund føler sig positivt og oprigtigt repraesent­eret, når de ser en talentfuld deltager med samme baggrund som deres egen i ”Den Store Bagedyst” eller ”Nybyggerne”.

Som Nibras Aziz fortalte om i ”Go’Morgen Danmark” efter sin sejr i ”Nybyggerne”, har børn lagt maerke til, at der pludselig er »nogen, der ligner os« på tv. Det er et skridt i den gode retning og på samme tid et vidnesbyrd om mange års manglende repraesent­ation.

Det enkelte menneske kan og bør ikke stå alene og repraesent­ere en hel minoritets­gruppe. Snarere bør vi til enhver tid antage, at mens en minoritets­gruppe har en raekke ligheder, har de på samme vis forskellig­heder.

Der er altså nødt til at vaere repraesent­ation fra den ene yderpol til den anden, og kun sådan kan vi realistisk set repraesent­ere den danske befolkning.

en stopper for tokenismen og i stedet begynde at inkludere alle danskere oprigtigt og aerligt. Nationale nyhedsmedi­er, virksomhed­er og andre magthavere skal cutte deres indirekte og direkte bidrag til den voksende diskrimine­rende diskurs og i stedet inkludere danskere som dem, de er og ønsker at vaere.

Lad os saette

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark