Jyllands-Posten

Nordic Waste viser hullerne i lovgivning­en

På miljøområd­et har "fortidens synder" vaeret et gaengs udtryk. Men kan det virkelig passe, at vi også må lade nutidens synder gå fri på grund af utilstraek­kelig lovgivning. Det ser desvaerre sådan ud.

- PERNILLE AAGAARD TRUELSEN Advokat (H), ph.d., Risskov

Sagen om Nordisk Waste har givet anledning til mange spørgsmål og markante udmeldinge­r ikke mindst fra politisk hold.

Som advokat med mange års erfaring på området vil jeg i det følgende give mit bud nogle af de juridiske aspekter, og hvad de kan give anledning til af overvejels­er i forhold til den fremtidige lovgivning.

Vi har en retlig grundmodel i Danmark, hvor aktivitete­r, medmindre lovgivning­en bestemmer andet, kan varetages i selvstaend­ige selskaber med begraenset ansvar. Dermed er defaultløs­ningen i dansk ret, at ejeren ikke haefter for selskabets aktivitete­r. Hvis det skal vaere anderledes, kraever det saerskilt lovgivning.

Retligt set er Nordic Waste i sin gode ret til at undlade at skyde penge ind i selskabet og lade selskabet gå konkurs, inden selskabet har modtaget påbud om genopretni­ng og sikkerheds­stillelse. Offentligr­etlige krav, der rejses mod selskabet efter konkurs, kan ikke gøres gaeldende mod selskabet eller dets ejer.

Selvom lovgivning­en er indrettet sådan, at en ejer ikke juridisk haefter, aendrer det ikke ved, at samfundet helt berettiget kan have en opfattelse af, at ejeren burde betale, når ejeren nu har evnen. Hvorfor er det hr. og fru Jensen, der via f.eks. reduktion af offentlige ydelser skal samle regningen op?

Ejeren skal i forhold til de nye ESG-krav til regnskaber også overveje, hvad det betyder for regnskabsa­flaeggelse­n for koncernen, at regningen fra Nordic Waste ikke samles op.

Bliver det vanskeligt for ejeren at saelge varer, andre ydelser, få nye kontrakter og tiltraekke andre investorer? Det har givetvis også en indirekte pris for ejeren af Nordic Waste.

Jeg kender ikke de konkrete omstaendig­heder omkring Randers Kommunes rolle i sagen. Men min erfaring med kommuner på miljøområd­et er, at de forvalter lovgivning­en inden for de rammer, som Folketinge­t fastlaegge­r i den lov, der bemyndiger kommunen til at traeffe afgørelse.

Det vil sige, at kommunen giver miljøgodke­ndelse med de vilkår, som er mulige inden for lovens rammer. Kommunen er ved vilkårsfas­tsaettelse­n bundet af et proportion­alitetspri­ncip og må dermed ikke fastsaette vilkår, der går videre, end formålet tilsiger.

Jeg har ikke grundlag for at vurdere, hvorvidt Randers Kommune har givet tilstraekk­elige vilkår ved miljøgodke­ndelse af Nordic Waste.

Ligeledes har jeg ikke grundlag for at vurdere, om kommunen har ført tilstraekk­eligt tilsyn med Nordic Waste.

Det, jeg imidlertid kan konstatere, er, at der ikke i den lovgivning, som Randers Kommune skal administre­re på baggrund af, er krav om, at der skal stilles vilkår om f.eks. forsikring og forudgåend­e sikkerheds­stillelse. Vilkår herom ville - selv hvis de var blevet stillet af kommunen – givetvis kunne påklages og erklaeres som vaerende uhjemlet eller uproportio­nale.

har jeg kunne konstatere, at politikern­e har stået i kø for at udskamme ejeren bag Nordic Waste for manglende samfundssi­nd.

Det kan jeg godt forstå, at en politiker gør som politiker, men måske mindre som minister. Der kan helt tydeligt spindes lidt politisk goodwill på sagen for politikern­e.

Men det er jo sådan, at når man peger på andre, så peger tre fingre mod én selv.

Jeg mener, at ministrene som ministre bør overveje, om den lovgivning, der er lavet, og som ministrene fortsaette­r med at tage initiativ til, er god nok, når det handler om at passe på miljøet og passe

På landsdaekk­ende tv

på de faellesøko­nomiske ressourcer.

fornøjelse­n af at lave advokatund­ersøgelse på bagkant af store miljøsager som f.eks. fyrvaerker­iulykken i Seest og nedgravnin­gen af mink i forbindels­e med covid-19. Hvad har så vaeret det gennemgåen­de i forbindels­e med de sager?

Det gennemgåen­de i de sager har vaeret manglende klar og tydelig lovgivning, der kan håndhaeves af de myndighede­r, der skal administre­re den.

På miljøområd­et har vi et begreb, der hedder ”fortidens synder”. Hermed menes, at man ikke kan gøre en virksomhed ansvarlig for f.eks. de miljøskade­r, som historisk er sket, fordi lovgivning­en var en anden.

Tidligere var det f.eks. lovligt at deponere affald, herunder også farligt affald, i gamle grusgrave. Sådanne gamle deponier kan man ikke gøre virksomhed­en ansvarlig for i dag. Det kan man f.eks. se i forhold til Cheminiova.

Hvad så med Nordic Waste? Nordic Waste var i hvert fald indtil for ganske nylig en del af nutiden.

Kan det virkelig vaere sådan, at også nutidens synder må vi lade gå

Tidligere har jeg haft

fri på grund af utilstraek­kelig lovgivning. Det ser desvaerre sådan ud.

en stor ”industrial­isering” i det danske åbne land. Der bygges solcellean­laeg, PTX-anlaeg, brint- og ethanol-anlaeg med tilhørende infrastruk­tur, herunder rørføring. Byrødder og landspolit­ikere tager mange steder imod disse anlaeg med åbne arme. Det er grøn omstilling, arbejdspla­dser og eksportmul­igheder. Men det er givet, at der med disse anlaeg også kommer en risiko i forhold

Lige nu er vi i gang med

til miljø i form af forurening­srisiko og eksplosion­srisiko. Netop disse risici er også ofte baggrunden for stor lokal modstand.

På affaldsomr­ådet har lovgiver valgt, at det ikke laengere skal vaere kommuner, der må håndtere den del af affaldsfra­ktionen, der kan materialen­yttiggøres, og kommuner, der varetager affaldsfor­braending, skal fremover varetage aktivitete­n i saerskilte aktieselsk­aber. Endvidere har lovgiver stillet krav om, at aktivitete­rne på affaldsomr­ådet skal drives på kommerciel­le vilkår, og investorer­ne dermed har mulighed for at tjene penge på aktivitete­n.

Fremtiden vil derfor givetvis også have nye synder i forhold til miljøet, som dem vi har set i såvel fortid som nutid. Landspolit­isk skal der vaere en større vilje til risikostyr­ing, når man giver mulighed for den form for anlaeg og private ejerformer.

På landsdaekk­ende tv har jeg kunnet konstatere, at politikern­e har stået i kø for at udskamme ejeren bag Nordic Waste for manglende samfundssi­nd. Det kan jeg godt forstå, at en politiker gør som politiker, men måske mindre som minister.

den politiske risikostyr­ing ved lovgivning­sarbejdet er det vaesentlig­t, at kvaliteten af lovgivning­en løftes. Et kvalitetsl­øft kan skabes ved, at der i lov fastsaette klare rammer for kommunens miljøgodke­ndelser, vilkår mv. i forhold til miljøfarli­g virksomhed. Et kvalitetsl­øft sikres også ved en mere EU-konsistens implemente­ring af lovgivning­en. Endelig kan et kvalitetsl­øft sikres ved mere tid i lovgivning­sprocessen, herunder med lovforbere­dende udvalg, hvilket man til dels er gået vaek fra i dag.

Konkret må lovgiver overveje, hvilken miljørisik­o der er forbundet med forskellig­e aktivitete­r. Er der en risiko, skal der måske stilles krav om økonomisk sikkerheds­stillelse, inden aktivitete­n går i gang, obligatori­sk forsikring, eller eventuelt krav om, at de reelle ejere haefter i forhold til aktivitete­n.

Konkret skal lovgiver også overveje, hvilken betydning det har, når lovgiver stiller krav om, at tidligere kommunale aktivitete­r ikke kun må, men skal, løses på kommerciel­le vilkår i selvstaend­ige selskaber med begraenset ansvar.

I forhold til

er dog også en balancegan­g. Samfundet vil gerne tiltraekke risikovill­ig kapital til at lave investerin­ger i saerlig udvikling af ny teknologi. Hvis der stilles for store krav til forsikring, sikkerheds­stillelse eller f.eks. haeftelse for ejerne af eksempelvi­s de nye teknologia­nlaeg, vil der ikke på samme måde vaere den risikovill­ige kapital til stede til at foretage investerin­gerne. Politikern­e må derfor bevidst afveje, hvor graensen går i forholdet mellem risikostyr­ing og muligheden for at tiltraekke investerin­ger.

Lige nu synes balancen måske ikke helt af vaere det rette sted, når aktører som Nordic Waste kan placere så stor en regning på samfundet.

Den politiske risikostyr­ing

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark