Jyllands-Posten

Stop oliemillia­rdaerers kyniske ansvarsflu­gt

Det er uendelig langt fra ordentlig, ansvarlig og baeredygti­g ledelse at lade Nordic Waste gå konkurs. At vedkende sig et ansvar for den truende miljøkatas­trofe er ikke det samme som at udskrive en blankochec­k.

- SØREN LINDING virksomhed­sredaktør soren.l.jakobsen@finans.dk

Det må vaere svaert at se sig selv i spejlet. For Torben Østergaard-Nielsen. For hans to døtre, Nina Østergaard Borritz og Mia Østergaard Rechnitzer. Terningern­e er kastet. Historien er skrevet. Omdømmet synes ødelagt. Milliardfa­milien, der ejer jordrensni­ngsfirmaet Nordic Waste, er løbet fra regningen, da der skulle ryddes op efter en truende miljøkatas­trofe.

Der er ingen formildend­e omstaendig­heder, der kan retfaerdig­gøre en så uansvarlig, så amoralsk og lidt baeredygti­g ledelse som at lade Nordic Waste gå konkurs.

Ingen behøver at naevne, at vi er i 2024. At baeredygti­ghed er en integreret del af at drive virksomhed. At samfundsan­svar er en virksomhed­s billet til at kunne operere frit. At ordentligh­ed forventes af isaer velbemidle­de virksomhed­er og erhvervsle­dere.

I en klumme, som blev publiceret fredag i sidste uge, inden konkursen blev annonceret, fremgik det, at netop et håndklaede i ringen ville vaere en skandale. Det ville vaere et haesligt brud på en regel om, at forurenere­n betaler for at rydde op efter sig eller i det mindste gør et forsøg.

- Maersk i Jammerbugt­en efter tabte containere. Det var forventeli­gt, at Østergaard-Nielsenfam­ilien ville forsøge det samme.

Det kan lyde naivt at bede en stor internatio­nal koncern og dens ejere med mange andre aktivitete­r og ansvaret for tusindvis af job om at udskrive en blankochec­k for at daekke skader, som den juridisk naeppe er fuldt forpligtet til.

Det kunne unødigt gå ud over andre sunde forretning­er, når nu koncernopb­ygningen netop er strukturer­et for at inddaemme risikoen i enkeltsels­kaber. Det vil selvfølgel­ig blive prøvet

Det gør A.P. Møller

ved domstolene, om virksomhed­en har handlet inden for lovgivning­en, har fået alle nødvendige godkendels­er til sine aktivitete­r lidt uden for Randers, eller om den på anden vis har handlet ansvarspåd­ragende.

for at begaere Nordic Waste konkurs er, at skaderne er større end Nordic Waste. At de er større end Østergaard-Nielsen-familien. Det kan vaere rigtigt. Men det er ingen gangbar undskyldni­ng for ikke at gøre et forsøg.

Der er tilsynelad­ende i milliardae­rfamilien kun to farver. Sort og hvid. Enten rydder vi op. Eller vi stikker af fra regningen. En fond på 100 mio. kr. til blandt andet ramte borgere i den naerliggen­de landsby Ølst er kun en rød klud i hovedet på de politikere, der nu skal tage affaere på skatteborg­ernes vegne. En helt uhørt provokatio­n. Det hører til de absolutte sjaeldenhe­der, at der laegges en så stor mangel på situations­fornemmels­e for dagen.

Forklaring­en fra ejerne

Nu står Randers Kommune og i sidste ende staten med en potentiel milliardre­gning, alt efter hvor effektiv den omfattende indsats er med at stoppe jordskredd­et i at nå den naerliggen­de Alling Å med adgang til Randers Fjord og Kattegat.

Det er meget muligt, at der er rod i implemente­ringen af EU’s miljølovgi­vning i dansk lov, at forsikring­ssummerne er for små, miljøgodke­ndelser er givet på et mangelfuld­t grundlag, og jordskredd­et burde vaere forudset for mange måneder siden. Det er stadig en underlig logik at vaere den første til at tage benene på nakken.

forfaerdel­ig mistanke. At det kan betale sig.

Der kommer andre skandaler, som medierne og almenvaeld­et kan gå op i. Omdømmet vil lide skade, men den langsigted­e økonomiske effekt for en internatio­nal koncern kan vaere begraenset. Den kyniske finansiell­e kalkule falder ikke ud til miljøets fordel. Det er naesten ikke til at sluge. Og det er det slet ikke, at ejerfamili­en kun udtaler sig gennem en kortfattet pressemedd­elelse, der beklager konkursen. Det er også svaert at forklare noget, der ikke kan forsvares.

Det skaber en

billedet af en arrogant magtfuldko­mmenhed, hvor ingen skal fortaelle staerke ejerledere, hvad de skal gøre. Ingen skal afkraeve dem svar på noget, som de formentlig i egen bevidsthed ikke behøver hverken forklare eller forsvare. Det virker også, som om sådanne staerke erhvervsle­dere på linje med Ecco-familiens tavse forbliven i Rusland har fået haevet sig op i luftlag, hvor andre enten ikke kan eller vil, endsige tør, sige dem imod. Det er et farligt sted at placere sig selv.

Men det tegner

den gamle skole. Den vil få svaerere og svaerere ved at begå sig i en verden, der hurtigt bevaeger sig mod en bredere definition af vaerdiskab­else, mod mere baeredygti­ghed og ikke mindst mod, at virksomhed­er i stigende grad skal påtage sig et større samfundsan­svar. Sådanne tektoniske plader kan ingen i laengden modsaette sig.

Østergaard-Nielsen bilder sig selv ind, at der ikke var nogen anden udvej. Det var alt eller intet. Liv eller død. Men det passer ikke. Dette verdensbil­lede er dogmatisk, dybt beklagelig­t og uendelig trist.

Det er udtryk for

blive stoppet. Miljøkatas­trofen vil på et tidspunkt blive inddaemmet. Der er stadig et begrundet håb om, at ansvaret ender det eller de rigtige steder.

Det vigtigste er at sikre, at Østergaard­Nielsens amoralske undvigeman­øvre aldrig skal kunne betale sig.

Jordskredd­et skal nok

KOMMENTAR

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark