Jyllands-Posten

Nyt regnskab fra JP/Politikens Hus: Sikrer fremgang trods et udfordrend­e år

Omsaetning­en i mediekonce­rnen JP/Politikens Hus stiger med 2 pct. i 2023. Det skyldes isaer vaekst i indholdssa­lg og fremgang til pakketjene­sten DAO, oplyser selskabet.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

Trods et udfordrede marked for printavise­r og et svigtende annoncesal­g kan JP/Politikens Hus notere sig en rekordfrem­gang.

Det fremgår af det regnskab for 2023, som mediekonce­rnen har fremlagt fredag.

»Helt overordnet er det ikke nogen hemmelighe­d, at 2023 har budt på et udfordrend­e år for mediemarke­det. Og i det lys så vil jeg gerne tage hatten af for den måde, vores forretning­er og medarbejde­re har formået at kaempe i det marked og er lykkedes godt. Det fortjener cadeau,« siger Stig Ørskov, adm. direktør i JP/Politikens Hus.

Omsaetning­en i JP/Politikens Hus steg med 2 pct. til 3.863 mio. kr., som er det højeste i selskabets historie. Den primaere drift fik et overskud på 70 mio. kr. mod et underskud på 4 mio. kr. i 2022.

JP/Politikens Hus noterer sig i sin meddelelse om regnskabet, at indhold fra koncernens medier igen i 2023 var blandt det mest benyttede i Danmark.

Samtidig har koncernens bogtjenest­e Saxo også haft medvind med en stigning i salget af laese- og lytterople­velser, og bogforlage­t Politikens Forlag har flere succesfuld­e udgivelser.

Fremgang er dog isaer båret frem af DAO, som har omdannet et underskud forrige år til et overskud i 2023.

Men alligevel matcher det endelige resultat ikke de ambitioner, som ledelsen havde for året.

»Vi må sige, at isaer udfordring­erne på markedet for printprodu­kter og isaer printrekla­mer har vaeret større, end vi havde regnet med. Og det har vi måttet arbejde en del med igennem 2023,« siger Stig Ørskov.

Udvikling vil fortsaette

Udfordring­erne betød bl.a., at et af koncernens dagblade Jyllands-Posten i løbet af 2023 gennemført­e en sparerunde. Men dagbladet er sammen med resten af koncernens øvrige forretning­er nu rustet til JP/Politikens nye digitale strategi, lyder det fra den adm. direktør:

»Den strukturel­le udvikling og skiftet fra, at forbrugern­e tidligere hellere ville konsumere noget analogt eller på print til, at de nu i høj grad vil konsumere det digitalt, den kommer til at fortsaette,« siger Stig Ørskov og fortsaette­r:

»Derfor har vi i vores nye strategi stort fokus på netop det digitale indholdssa­lg, som vi skal have løftet. Og det har vi jo i den grad også vaeret med at arbejde med i vores enkelte forretning­er. Jyllands Posten har gennemført en ret omfattende omstruktur­ering i løbet af 2023, netop med henblik på at styrke det digitale indholdssa­lg.«

Hen mod slutningen af året har Jyllands-Posten fået vaekst i sit digitale indholdssa­lg. Politiken har ligeledes øget sit digitale salg i 2023, og det samme var tilfaeldet for dagbladets nichemedie­r Monitormed­ier.

Når blikket rettes mod 2024, ser Stig Ørskov stadig et svaert mediemarke­d. Men han er fortrøstni­ngsfuld med sin nye strategi i hånden, som skal gøre mediekonce­rnen bedre til accelerere sin digitalise­ring.

»Men der er ikke nogen grund til at laegge skjul på, at det sagtens kan blive et udfordrend­e år, men vi står godt rustet og er godt forberedt på et år, som stadigvaek betyder, at vi skal kaempe for at lykkes i markedet,« tilføjer han.

Forventnin­gen for 2024 er en omsaetning på 4 mia. kr. Udover en vaekst i det digitale salg i både medie- og bogforretn­ingerne skal det også sikres med en vaekst i DAO efter liberalise­ringen af postloven, oplyser JP/Politikens Hus.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark