Jyllands-Posten

»Vi kan ikke som udgangspun­kt tro, at alle virksomhed­er i Danmark lyver over for os«

Randers Kommune har ivaerksat en undersøgel­se af sin egen rolle som tilsynsmyn­dighed i sagen om Nordic Waste. Men det rokker ikke ved virksomhed­ens ansvar, siger kommunaldi­rektøren.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Jesper Kaas Schmidt mener selv, at han har slået alle rekorder, fordi han har vaeret ansat som kommunaldi­rektør i Randers Kommune i syv år.

Kommunen samler på dårlige sager, og dem har der også vaeret en del af, mens han har vaeret direktør for det hele. Men sagen om Nordic Waste stikker alligevel alt, han nogen sinde har prøvet i sit arbejdsliv, siger han.

»Det her er bare så meget anderledes. Hvis du har uro på en skole, kan du saette en ny ledelse ind. Men her er vi oppe imod nogle naturkraef­ter, og det har nogle konsekvens­er, som du ikke bare kan fikse,« siger han.

Jesper Kaas Schmidt er i høj grad blevet Randers Kommunes ansigt udadtil i sagen, siden kommunen overtog arbejdet med at inddaemme jordskredd­et den 19. december 2023, da Nordic Waste selv smed håndklaede­t i ringen.

Han er også blevet defensor for kommunens tilsyn, som saerligt den seneste uge kom i fokus, i takt med at medierne kunne bringe historier om, hvordan advarselsl­amperne har blinket i årevis.

Mandag offentligg­jorde De Nationale Geologiske Undersøgel­ser for Danmark og Grønland (Geus) en rapport, som konkludere­de, at jordskredd­et har vaeret i gang siden 2021.

Men ingen fattede mistanke om, hvad der var under opsejling – heller ikke Randers Kommune, der i perioden 2021-2023 gennemført­e 20 tilsynsbes­øg på virksomhed­en.

Og da byrådsmedl­emmer i 2023 spurgte forvaltnin­gen om risikoen for jordskredd­et, lød svaret, at der ingen risici var.

Jesper Kaas Schmidt siger i dag, at kommunen – når den blev konfronter­et med bekymringe­r om jordskred – gik til virksomhed­en, som forsikrede, at alt var godt. Og det havde kommunen ikke grund til at betvivle.

Men hvad er overhovede­t formålet med at have en tilsynsmyn­dighed, hvis I bare laegger alt, hvad I får at vide af virksomhed­en, til grund?

»Det gør vi jo heller ikke. Tilsynet kommer jo og kontroller­er, om de udleder noget i åen, som de ikke må. Vi laver måske nogle jordprøver. Vi kontroller­er deres egenkontro­l. Hvis vi konstatere­r, at der har vaeret et jordskred, hvilket ikke er usaedvanli­gt i en lergrav, så siger vi til virksomhed­en: Hvordan har I styr på det?« siger han og fortsaette­r:

»Hvis der står en ledelse, som for os fremstår meget kompetent, og fremlaegge­r en overbevise­nde dokumentat­ion, så kan vi jo ikke bare sige: Vi stoler ikke på noget af det, I siger.«

Det var baggrunden for, at forvaltnin­gen flere gange har afvist risikoen for jordskred over for byrådet, siger han.

Derudover har den også kun forholdt sig til spørgsmåle­t i forbindels­e med en ny miljøgodke­ndelse i 2023, da virksomhed­en ville etablere et såkaldt ressourcec­enter.

Med andre ord svarede forvaltnin­gen i kommunaldi­rektørens optik på, om ressourcec­entret kunne udløse jordskred.

Jesper Kaas Schmidt erkender, at svarene til byrådet hverken var gode eller fyldestgør­ende, og forvaltnin­gen har bedt en advokat om at undersøge kommunens tilsyn, og om miljøgodke­ndelserne har vaeret tilstraekk­elige.

 ?? ?? Kommunaldi­rektør Jesper Kaas Schmidt har gang på gang forsvaret Randers Kommune, når der er blevet sat spørgsmåls­tegn ved kommunens tilsyn med Nordic Waste. Foto: Benny Kjølhede
Kommunaldi­rektør Jesper Kaas Schmidt har gang på gang forsvaret Randers Kommune, når der er blevet sat spørgsmåls­tegn ved kommunens tilsyn med Nordic Waste. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark