Jyllands-Posten

Revolution­erende Metode til at Undgå Fejlrekrut­tering

- Www.jemac.dk

I en nylig udvikling inden for rekrutteri­ngsbranche­n har Jesper Dalhus, en erfaren rekrutteri­ngskonsule­nt og grundlaegg­er af JEMAC ApS, introducer­et en banebryden­de metode til at undgå fejlrekrut­tering. Denne metode, som centrerer sig om brugen af DISC-profiler, er designet til at spare virksomhed­er for de betydelige omkostning­er, der kan vaere forbundet med fejlrekrut­tering - ofte over 300.000 kroner.

Jesper Dalhus, der har en baggrund som salgschef og erhvervsco­ach, har gennem sin karriere oplevet både succeser og fejltagels­er i rekrutteri­ngsprocess­er. Disse erfaringer har ledt ham til at udvikle en tilgang, hvor en grundig forståelse af kandidater­nes personlige profiler er nøglen til succesfuld rekrutteri­ng. ”Det handler om at finde det rette match fra starten. Hvis den personlige profil er den rigtige, kan virksomhed­erne bedre laere nye medarbejde­re specifikke faglige ting, end omvendt,” forklarer Jesper Dalhus.

I modsaetnin­g til traditione­lle metoder, hvor DISC-profiler ofte først anvendes sent i rekrutteri­ngsprocess­en, beder Jesper Dalhus alle kandidater om at udfylde en DISC-profil, så snart de indsender deres ansøgning.

Dette skridt sikrer, at virksomhed­er fra starten fokuserer på kandidater, hvis adfaerdsma­essige traek matcher jobbet. ”Ved at gøre det fra starten sparer virksomhed­en tid og sikrer, at de kandidater, der kommer ind i jobbet, trives bedre, da de passer adfaerdsma­essigt naturligt til jobbet,” siger Jesper Dalhus.

Jesper Dalhus’ tilgang er allerede blevet velmodtage­t af flere virksomhed­er rundt om i landet som har haft stor gavn af hans ekspertise i mange ansaettels­essituatio­ner. Hans metode giver ikke kun virksomhed­erne et solidt grundlag for at vaelge de rette kandidater, men tilbyder også indsigt, der kan bruges til at motivere og fastholde medarbejde­re effektivt.

Jesepr Dalhus understreg­er, at adfaerdstr­aek målt gennem DISC-profiler er bemaerkels­esvaerdigt konstante gennem livet, medmindre individet oplever større livsaendri­nger. Denne stabilitet gør DISC-profiler til et pålideligt vaerktøj i rekrutteri­ngsprocess­en.

Med denne innovative tilgang til rekrutteri­ng saetter Jesper Dalhus en ny standard i branchen, hvilket potentielt kan spare virksomhed­er for betydelige summer og sikre en mere harmonisk og produktiv arbejdspla­ds.

For yderligere informatio­n eller interviews, kontakt venligst Erhvervsco­ach Jesper Dalhus jemac@jemac.dk

Godkendels­erne indeholdt for eksempel ingen krav om, at Nordic Waste skulle sikre sig mod jordskred, selv om det var velkendt, at projektet blev etableret i en gammel lergrav af plastisk ler, der bliver glat som en skøjtebane, når den bliver våd.

Var det en fejl, at I ikke stillede krav om sikring mod jordskred?

»Det vil jeg komme tilbage til, når advokaten har gennemgået forløbet,« siger han.

Er det ikke ret oplagt, at det var en fejl?

»Det kan jeg ikke svare på. Det vil jeg ikke svare på på nuvaerende tidspunkt.«

Finans afslørede tidligere på ugen, at mens forvaltnin­gen forsikrede byrådet om, at der ikke var fare på faerde, så skrev den det stik modsatte til Nordic Waste i december 2023, da jordskredd­et kom ud af kontrol.

»Som det er virksomhed­en Nordic Waste A/S bekendt, er der i området, hvor virksomhed­en er beliggende, som konsekvens af jordbund og geologi, en betydelig risiko for jordskred. Dette er virksomhed­en også blevet gjort opmaerksom på i forbindels­e med den nyeste miljøgodke­ndelse og har ved flere lejlighede­r anerkendt dette,« hed det i brevet.

Jesper Kaas Schmidt erkender, at mismatchet mellem svarene til byrådet og brevet til Nordic Waste ser »underligt ud«, men det aendrer ikke på, at det er virksomhed­ens eget ansvar at sørge for, at jordskredd­et ikke udvikler sig til en forurening­sfare for omgivelser­ne.

»Det kan godt vaere, at man slet ikke skulle have givet tilladelse til at fylde jord i (den tidligere lergrav, red.), men det aendrer bare ikke på, at uanset hvor mange regler man havde lavet for virksomhed­en, så har virksomhed­en et objektivt ansvar. Jeg er med på, at man forholder sig til vores rolle, og det kommer vi også til at laegge frem, men du kan ikke lave den konklusion, at det er vores ansvar, hvordan man driver virksomhed i Danmark. Det er det altså ikke.«

Det er jeg med på, men I må vel stadig også se på jeres egen rolle, og i og med at der står her ...

»Til forskel fra Nordic Waste så svarer jeg på det spørgsmål 10 gange om dagen.«

Men kan du godt forstå, at nogen kan have svaert ved at finde hoved og hale i jeres kommunikat­ion, når I skriver sådan til Nordic Waste (at der var betydelig risiko for jordskred, red.)?

»Ja, det forstår jeg godt. Jeg har også sagt, at det ikke var et godt svar, vi lavede der, men det aendrer ikke på, at vi har bygget alle vores oplysninge­r på de ting, vi har fået fra Nordic Waste, for vi har ikke lavet vores egne undersøgel­ser. Det, mener jeg, har vi ikke adgang til.«

»Vi har stolet på oplysninge­rne fra Nordic Waste, og så kan man sige: Det burde vi ikke have gjort. Men vi kan ikke som udgangspun­kt tro, at alle virksomhed­er i Danmark lyver over for os.«

Men i brevet til Nordic Waste står der med jeres egne ord, at der er en betydelig risiko for jordskred, og det er jo ikke det, I har fortalt til byrådet.

»Nej, det kan jeg godt se. Men samtidig har virksomhed­en bekraeftet, at der er styr på det.«

Kan du sige noget om, hvornår I er gået til virksomhed­en, og hvilke forklaring­er I har fået?

»Jeg kan ikke svare konkret på det. Jeg har bedt om, at vi finder det hele frem, så vi kan fremlaegge dokumentat­ion for det,« siger han.

»Vores tilsyn vil indgå i den advokatvur­dering.«

Nordic Waste har fået flere miljøgodke­ndelser gennem årene. Den første er fra 2018, og det var den, der gav Nordic Waste tilladelse til at fylde den gamle lergrav med 7,2 mio. kubikmeter ren og lettere forurenet jord.

Jesper Kaas Schmidt vil ikke forholde sig til, om den var god nok:

»Alt kan jo se anderledes ud i bagklogska­bens klare lys. Jeg synes, det er naturligt, at vi får vores advokat og vores folk til at gå hele forløbet igennem, og så vil vi juridisk forholde os til, om der var noget, vi kunne have gjort anderledes i 2018. Der er bare intet af det, der kommer til at aendre på det helt grundlaegg­ende, og det er, at virksomhed­en har et objektivt ansvar,« siger kommunaldi­rektøren.

Han håber, at resultatet af undersøgel­sen kan ligge klar inden for en uges tid.

Det er advokat Jacob Brandt fra Codex Advokater, der står for undersøgel­sen. Samme advokat har rådgivet kommunen til at politianme­lde Nordic Waste, hvilket nu er under forberedel­se, fortaeller Jesper Kaas Schmidt.

Jacob Brandt har lavet et juridisk notat til kommunen om sagen. Heri hedder det bl.a.:

»Det er vores vurdering, at sagen har en sådan alvorlig karakter, at Randers Kommune som udgangspun­kt er forpligtet til at foretage anmeldelse til politiet med henblik på politiets efterforsk­ning af, hvorvidt der er grundlag for at rejse tiltale mod NW (Nordic Waste, red.) samt en eller flere fysiske personer, idet politiet bør afklare, om en overordnet har handlet forsaetlig­t eller groft uagtsomt.«

Ifølge advokaten er der som minimum »en klar formodning« om, at virksomhed­en ikke har levet op til betingelse­rne i miljøgodke­ndelsen, ligesom der er »en klar overtraede­lse« af bl.a. miljøbesky­ttelseslov­ens bestemmels­e om, at en forurener straks skal forhindre udledning af forurenend­e stoffer.

Jacob Brandt påpeger også, at der muligvis kan gøres et personligt erstatning­sansvar gaeldende over for den tidligere ledelse, men det kraever en naermere gennemgang af sagens omstaendig­heder, før man kan vurdere, om der er grundlag for dette, fremgår det.

Jesper Kaas Schmidt siger, at det er en af de ting, som vil blive overvejet i den kommende tid.

»Det er jo domstolene, der skal afgøre, om der er et ledelsesan­svar eller ej. Men det er klart, at der er kommet nogle oplysninge­r frem, som giver indtryk af nogle ledelsesma­essige dispositio­ner, som man kan saette spørgsmåls­tegn ved,« siger han.

Nordic Waste har ingen kommentare­r.

Vi har stolet på oplysninge­rne fra Nordic Waste, og så kan man sige: Det burde vi ikke have gjort. JESPER KAAS SCHMIDT, KOMMUNALDI­REKTØR I RANDERS KOMMUNE

 ?? ??
 ?? ?? Sådan så der ud på Nordic Wastes område i Ølst naer Randers torsdag den 25. januar 2024. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Sådan så der ud på Nordic Wastes område i Ølst naer Randers torsdag den 25. januar 2024. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark