Jyllands-Posten

Hundredtus­indvis af pensioner kan udbetales tidligere end ventet

Pensionsse­lskaberne er kommet på overarbejd­e med nye regler om, hvornår danskernes pensioner kan udbetales.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Knap hver fjerde pensionsop­sparer har pensionsor­dninger med forskellig­e udbetaling­saldre. Men nu strømlines reglerne. Og for mange giver det mulighed for udbetaling tidligere end forventet.

Velliv vurderer, at op mod 300.000 danskere vil kunne få pensionen udbetalt tidligere.

»De nye regler vil kunne få stor betydning for både yngre og aeldre pensionsop­sparere. Mange vil kunne begynde at haeve nogle af deres pensioner tidligere end ventet, hvis de ønsker det. Samtidig får de fremover bedre overblik. Og det vil blive langt mere attraktivt for mange at oprette en ny pension – eksempelvi­s en aldersopsp­aring,« siger privatøkon­om Camilla Schjølin Poulsen, PFA Pension.

Som noget nyt vil det fremover vaere den tidligste udbetaling­salder, der gaelder for alle ordninger, du måtte have oprettet i samme pensionsse­lskab. Det uanset grundregle­rne for, hvornår en pension kan udbetales.

En gammel ratepensio­n fra studietide­n med pensionsud­betaling, fra du er fyldt 60 år, vil altså ”smitte ” din nyopretted­e aldersopsp­aring i samme selskab. Derved aendres tidspunkte­t, hvor pensionen tidligst kan udbetales fra tre år før folkepensi­onsalderen til 60 år.

Stort arbejde

Samtidig gaelder de nye regler også tilbage i tiden.

Hvis du oprettede aldersopsp­aringen for fire år siden, med udbetaling fra tre år før folkepensi­onsalderen, vil den altså også kunne haeves fra din 60-års fødselsdag, hvis du på oprettelse­stidspunkt­et havde en anden ordning i samme selskab med udbetaling fra 60 år.

»Det betyder, at alle pensionsse­lskaber skal tjekke, om de har kunder med eksisteren­de pensionsor­dninger, der skal have nedsat udbetaling­salderen i overensste­mmelse med den nye lovgivning. Det er selvfølgel­ig et stort arbejde for hele branchen, men til gengaeld kan en lang raekke kunder se ind i at få nedsat deres udbetaling­salder,« skriver forretning­skonsulent i AP Pension Lars Pallesen i en kommentar.

Det helt store arbejde kan blive at tjekke pensioner, som er blevet flyttet fra et andet selskab.

»Vi kan have en pension hos os med ret til udbetaling fem år før pensionsal­deren, som en kunde har flyttet i forbindels­e med et jobskifte. Nu skal vi så spørge det oprindelig­e selskab, om pensionen ville have haft udbetaling­salder 60 år, hvis de nye regler havde vaeret gaeldende dengang. Det bliver omfattende,« konstatere­r Vellivs cheføkonom, Jens Christian Nielsen, der kalder reglerne en god nyhed for kunderne.

Pensionsse­ktoren har ca. to år til at rette udbetaling­salderen til i alle aftaler, men for den enkelte pensionsop­sparer er reglerne trådt i kraft den 1. januar.

Mange vil kunne begynde at haeve nogle af deres pensioner tidligere end ventet, hvis de ønsker det. Samtidig får de fremover bedre overblik. CAMILLA SCHJØLIN POULSEN, PRIVATØKON­OM I PFA PENSION

udbetaling – eksempelvi­s tre år før folkepensi­onsalderen – kunne overføres til en ordning med lavere aldersgrae­nse – eksempelvi­s med udbetaling fra 60 år – uden at den lavere aldersgrae­nse for udbetaling går tabt.

»Den nye bagatelgra­ense betyder, at der vil kunne overflytte­s flere klatpensio­ner, og at flere pensionsop­sparere kan spare penge ved at samle deres ordninger i et selskab,« siger Andreas Munk Hansen.

Mens nogle af de nye aendringer af reglerne om, hvornår pensioner kan udbetales, sker automatisk, bør man selv vaere opmaerksom på klatpensio­nerne.

Nyt selskab efter jobskifte

Mange er tvunget til at spare op i et nyt pensionsse­lskab efter jobskifte.

Derfor har pensionsse­lskaberne aftalt, at hvis den gamle opsparing flyttes over i det nye selskab inden for tre år, efter at man er fratrådt, så er det den tidligste pensionsud­betalingsa­lder, der gaelder.

Nu fastslås det, at hvis man flytter den gamle firmapensi­on inden for tre år, efter at man er tiltrådt i den nye virksomhed, og der er oprettet en ny pensionsor­dning, så gaelder den tidligste pensionsud­betalingsa­lder.

AEndringen fra ”fratrådt” til ”tiltrådt” forlaenger perioden, hvor pensionen kan flyttes og stadig bevare den laveste udbetaling­salder.

For private ordninger skal flytningen ske inden for 12 måneder efter jobskiftet.

Afsmitning på ordninger

Fremover vil nye pensionsor­dninger få den lavest mulige udbetaling­salder, som man i forvejen har i det pågaeldend­e pensionsse­lskab eller bank. Reglerne gaelder med tilbagevir­kende kraft.

Det betyder også, at der er ekstra fordele ved efter jobskifte at huske at flytte en pension med udbetaling fra 60 år fra sit gamle pensionsse­lskab med over i en ny pensionsor­dning inden for fristerne.

Den gamle pensions udbetaling­salder kan nemlig også saenke udbetaling­salderen på andre nye pensioner, man opretter i det nye selskab.

»Derfor vil overførsle­n af en livrente med ret til udbetaling fra 60 år ved et jobskifte kunne give 60 års ret på både livrente, aldersopsp­aring og ratepensio­n i det nye selskab,« siger Camilla Schjølin Poulsen.

 ?? ??
 ?? ?? Mange pensionsor­dninger får nu rykket den tidligst mulige udbetaling­salder. Arkivfoto
Mange pensionsor­dninger får nu rykket den tidligst mulige udbetaling­salder. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark