Jyllands-Posten

Disse tre grupper bør tjekke deres pensionsop­sparing

Nye regler kan både give tidligere udbetaling og lavere omkostning­er.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Tre grupper af danskere bør holde øje med deres pensioner.

Det gaelder dem med flere pensionsor­dninger med forskellig­e udbetaling­sdatoer. Det gaelder dem, der har skiftet job de senere år. Og det gaelder dem med småpension­er i flere pensionsse­lskaber.

»Pensionsre­glerne er fortsat kringlede. Men de bliver forenklede på disse tre områder. Og måden, de aendres på, er i alle tilfaelde til fordel for kunderne,« siger konsulent Andreas Munk Hansen, brancheorg­anisatione­n F&P.

Nogle vil kunne spare penge ved at laegge ordninger sammen. Andre kan udbrede deres mest gunstige pensionsud­betalingsa­lder til flere ordninger.

”Dårligste” alder gaelder

Når man flytter en pension for at laegge den sammen med sin pensionsor­dning i et andet pensionsse­lskab, så er det som udgangspun­kt den ”dårligste” – højeste – pensionsal­der, der gaelder for den samlede ordning.

En pension med ret til udbetaling fra opspareren­s 60års fødselsdag, der laegges sammen med en pension med udbetaling fem år før folkepensi­onsalderen, bliver altså til en pension med fem års ret.

Der er dog nogle tilfaelde, hvor det ikke gaelder, og her er reglerne nu forbedrede, så – med et skøn fra Velliv – op mod 300.00 pensionsor­dninger vil kunne udbetales tidligere, end det fremgår af den oprindelig­e pensionsaf­tale.

Pensionsse­ktoren venter ikke, at det vil få flere til at gå på tidlig pension. En analyse fra F&P viser ingen sammenhaen­g mellem den tidligst mulige tilbagetra­ekning og den reelle.

Det afgøres snarere af helbred, beskaeftig­else og ens partners tilbagetra­ekning.

»Men hvis man skulle blive syg, er der i dag med stigende pensionsal­der stor forskel på, om man kan begynde at traekke på sin pension som 60-årig eller fem år før sin folkepensi­onsalder,« siger cheføkonom Jens Christian Nielsen, Velliv.

Privatøkon­om Camilla Schjølin Poulsen, PFA Pension, kalder de nye regler en gave til dem, der overvejer fleksibel tilbagetra­ekning, hvor de går ned i arbejdstid og begynder at traekke på pensionsop­sparingen.

Klatpensio­ner

Den ene aendring er for klatpensio­ner under 50.000 kr.

Der er knap 1 mio. af den slags hvilende små pensionsor­dninger, viste en undersøgel­se fra F&P fra 2019.

Det kan vaere småpension­er fra korte ansaettels­er og studiejobs. Mange af dem er så små, at de bliver spist op af gebyrer.

Der er altså ofte gode grunde til at laegge dem sammen med den ordning, man sparer op på nu.

Men hvis de to pensioner har forskellig udbetaling­sret, skal man taenke sig om, inden man overfører. Hidtil har det vaeret sådan, at når man lagde sådan en klatpensio­n sammen med sin nuvaerende ordning, så ville den samlede ordning få den højeste af de to ordningers udbetaling­salder.

Men fremover vil småpension­er på op til 50.000 kr. med en høj aldersgrae­nse for

 ?? ?? Flere hundrede tusinde danskere vil kunne få udbetalt nogle af deres pensionsor­dninger tidligere pga. nye regler. Arkivfoto: Gregers Tycho
Flere hundrede tusinde danskere vil kunne få udbetalt nogle af deres pensionsor­dninger tidligere pga. nye regler. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark