Jyllands-Posten

ExxonMobil kan ende på vinderhold­et i den grønne omstilling

Mange institutio­nelle investorer i Danmark vender ryggen til ExxonMobil, som man mener pjaekker fra den grønne omstilling. Selskabet selv ser dog helt anderledes på sagen, og dets satsning på at opføre bl.a. anlaeg til at traekke CO2 ud af bl.a. fabriksrø

- STEN THORUP KRISTENSEN Cand.polit. og journalist

De europaeisk­e olieselska­ber Shell, BP og Equinor havde i deres årsrapport­er for 2022 alle vindmøller eller solceller med i forsideill­ustratione­rne. Anderledes var det med verdens største privatejed­e olieselska­b, amerikansk­e ExxonMobil. Her var forsideill­ustratione­n et billede af en sort kvinde i blåt arbejdstøj, der er ved at ordne noget på et olieraffin­aderi.

Det visuelle udtryk i ExxonMobil­s udadvendte kommunikat­ion er i det hele taget tro over for selskabets baggrund i olieindust­rien. Det er rå, industriel aestetik, der bliver taget i anvendelse, og det ligger fint i tråd med de budskaber, der kommer fra bestyrelse­sformand og CEO Darren Woods.

Mange europaeisk­e investorer har det svaert med denne stil. De ser ExxonMobil som et reaktionae­rt olieselska­b. En stribe danske pensionsse­lskaber har således valgt helt at undlade at have selskabets aktier i portefølje­rne. Opfattelse­n er, at ExxonMobil dårligt nok gider diskutere grøn omstilling.

Amerikaner­ne selv ser dog helt anderledes på sagen. Og hvad mere er: Mere og mere tyder på, at de har fat i den lange ende. For en privat, dansk investor kan det vaere overvejels­en vaerd, om det er en god ide at købe ExxonMobil-aktier – også selv om man taenker grønt i sine investerin­gsvalg.

Rettidig omhu

ExxonMobil afleverer på fredag sin årsrapport for 2023. Den vil vise en brat nedgang i omsaetning og isaer resultat i forhold til året før. Men det skal ses i forhold til, at netop 2022 var et helt usaedvanli­gt godt år for selskabet.

I 2022, hvor Europa kappede de energimaes­sige forbindels­er til Rusland, og man frygtede, at regulaere mangelsitu­ationer skulle opstå, var der rigtigt gode penge at tjene for alle, der kunne levere den fornødne olie og naturgas.

Saerligt ExxonMobil stod godt, fordi man under coronaen i 2020, hvor olieprisen en overgang var negativ, investered­e i det efterspørg­selsboom, som man forudså ville følge efter – naturligvi­s uden, at man kunne ane, at krigen i Ukraine blot ville gøre den efterspørg­sel endnu større.

Så nu har ExxonMobil økonomisk medvind, og det er bl.a. brugt til at erhverve en af de førende, amerikansk­e spillere inden for fracking, Pioneer Natural Ressources, for 64,5 mia. dollars. Det giver selskabet en endnu større plade at spille på.

Men for Darren Woods er der mere i det end blot økonomi.

For ham er ExxonMobil ikke den fraekke dreng i klassen, men tvaertimod den voksne rummet, og han mener, at forløbet siden 2022 understreg­er hans pointe.

Aktien kan vaere et godt valg som risikospre­dning, hvis man allerede er tungt vaegtet i vindmøllea­ktier.

Et stolt olieselska­b

Denne pointe er, at det er en realitet, at verden lang tid endnu vil have brug for fossile braendstof­fer, og det endda i voksende maengder. Derfor giver det ingen mening blot at sige, at der hurtigst muligt skal saettes en stopper for udvindinge­n af olie og gas. Man skal heller ikke skamme sig, selv om man står for denne udvinding.

Nok så vigtigt: At man stolt bliver ved med at udvinde olie og gas, er ikke ensbetyden­de med, at man ikke deltager i en grøn omstilling. ExxonMobil satser blot på noget helt andet end de europaeisk­e konkurrent­er, der bygger vindmøller og solcellepa­rker.

Det kan meget vel vaere, at

ExxonMobil er kommet langsomt og modvilligt ind i klimakampe­n. Men det udelukker ikke, at det, man gør i dag, kan vaere fornuftigt.

Selskabets klimatilta­g består grundlaegg­ende af to ting: Dels at nedbringe det hidtil meget store udslip af klimagasse­r ved udvindinge­n og ved forarbejdn­ingen på de kaempestor­e raffinader­ier.

Dels at hjaelpe kunderne med at nedbringe udslippet fra dét, de gør med den olie og gas, de køber.

På den sidste konto har ExxonMobil f.eks. installere­t USA’s største anlaeg til forarbejdn­ing af plasticaff­ald. Naeste år vil man efter planen åbne et såkaldt CCS-anlaeg, der traekker CO2 ud af fabriksrøg. Anlaegget, der bliver opført i Louisiana, får en kapacitet på naesten 2 mio. tons CO2 om året. Det svarer i runde tal til ca. en sjettedel af de initiative­r, som Danmark ifølge Klimarådet mangler at saette i søen for at opfylde klimaloven­s 2030-målsaetnin­ger.

Mulig risikospre­dning

Ser man rent på økonomi, er ExxonMobil en meget fin udbytteakt­ie. På nuvaerende tidspunkt er udbyttepro­centen ca. 4 pct. En tålmodig investor kan således tåle, at aktiekurse­n måtte ligge lavere fremover – i givet fald kan man blot beholde sine aktier og haeve det løbende udbytte.

Så er der naturligvi­s alt det principiel­le. Som investor må man afgøre med sig selv, om man går op i baeredygti­gheden af sin portefølje, og i givet fald om man køber ExxonMobil­s

udlaegning af en side af sagen.

Aktien kan vaere et godt valg som risikospre­dning, hvis man allerede er tungt vaegtet i vindmøllea­ktier. De CCS-anlaeg, som ExxonMobil investerer stort i for tiden, kan vise sig at vaere en nemmere vej til klimaneutr­alitet end en hurtig omstilling af energiprod­uktionen.

Dertil kommer, at har man også opsparing i et af de pensionsse­lskaber, der ekskludere­r ExxonMobil og lignende selskaber, kan der vaere en ide at kompensere for dette i sin egen portefølje. Isaer i pensionska­sserne er den grønne profil i investerin­gsprofilen et tema ved bestyrelse­svalg. Men politiske forsamling­er er ikke optimale fora til at sammensaet­te investerin­gsporteføl­jer.

 ?? ?? institutio­nelle investorer mener, at ExxonMobil pjaekker fra den grønne omstilling. Foto: Reuters/Angus Mordant
institutio­nelle investorer mener, at ExxonMobil pjaekker fra den grønne omstilling. Foto: Reuters/Angus Mordant

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark