Jyllands-Posten

Tesla-toppen forventer lavere vaekst i salget i 2024, og det kan få betydning for priserne

I 2023 var målet for bilsalget mejslet i sten for Elon Musk. Nu skifter Tesla-topchefen kurs. Men det får ikke krigen om markedsand­ele til at forsvinde, lyder det.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Bilbranche­n og bilejere er vågnet op til et anderledes bilår, efter at Tesla har løftet sløret for forventnin­gerne til 2024.

Efter et 2023, hvor Tesla konstant udfordrede markedspri­serne i jagten på at saelge mindst 1,8 mio. elbiler, har topchef Elon erstattet et firkantet salgsmål med et mere fluffy mål.

»Målet for bilsalget i 2024 er totalt ukonkret,« siger Ilyas Dogru, forbrugerø­konom i FDM.

Når salgsmålet er interessan­t for forbrugere, skyldes det, at Tesla i stor stil brugte prisvåbnet i jagten på sidste års 1,8 mio. solgte elbiler.

»Salgsmålet har med andre ord drevet priserne. Det er derfor, at meldingen for 2024 er interessan­t,« siger Ilyas Dogru.

Solidt vaekst i sigte

Fra 2022 til 2023 voksede Tesla-salget 38 pct. Nu er meldingen fra Tesla-toppen, at vaeksten i 2024 vil blive lavere.

Ifølge FDM’s forbrugerø­konom er den melding et tveaegget svaerd. På den ene side er der lagt op til, at vaeksten falder. Måske til 18-20 pct., lyder gaettet.

På den anden side er der alt andet lige daekket op til endnu et år med solid vaekst. En vaekst, som kommer på toppen af et 2023, hvor Tesla-salget trods markante prisfald på et vaeld af markeder kun lige akkurat nåede tørskoet i land.

»Det her er udtryk for, at Tesla og Elon Musk forsøger at undgå at presse sig selv op i et hjørne, hvor manøvremul­ighederne er begraensed­e,« siger Per Hansen, investerin­gsøkonom i Nordnet, om Teslas fluffy salgsmål for 2024.

I samme åndedraet understreg­er investerin­gseksperte­n, at elbilrevol­utionen allerede er i gang. Derfor vil det også vaere utopi at tro, at bilproduce­nterne vil sidde på haenderne i 2024.

»Vi er allerede vidne til en blodig kamp om markedsand­ele, hvor selskabern­es produktion­søkonomi fylder mere og mere,« siger Per Hansen.

Af samme grund er han heller ikke klar til at skrive under på, at priskrigen – fluffy Tesla-salgsmål eller ej – er lagt på hylden i 2024. Og hvor efterlader det så bilkøberne?

»Som forbruger vil jeg nok prøve at få min benzin- eller dieselbil til at holde et år mere,« siger Per Hansen.

Han forklarer meldingen med, at alle på bilmarkede­t efterhånde­n står og råber, at priserne falder.

»Når sådan noget sker, er det jo ikke anderledes end med prisen på agurker eller et pund oksefars: I den situation vil køberne selvfølgel­ig forsøge at udskyde købet laengst muligt for at gøre den bedste handel,« siger Per Hansen.

Advarsel til konkurrent­er

Manglende købelyst kan omvendt bane vejen for nye prisfald, fordi bilproduce­nterne kriges om kunder og markedsand­ele.

Ilyas Dogru advarer da også Teslas konkurrent­er mod at dømme total afslapning i haengekøje­n i 2024.

»Selvfølgel­ig fjerner den nye Tesla-kurs givetvis lidt af den bekymring, der har vaeret i markedet for, at Tesla ville løfte sløret for et alt for ambitiøst salgsmål, som man så vil gå aggressivt efter.

Omvendt er det vigtigt at huske på, at Tesla skal saelge det samme i 2024 som i 2023 – og mere til,« siger Ilyas Dogru.

Tesla har da også allerede overrasket på ny bl.a. ved få uger inde i 2024 at skaere i den danske pris på supersaell­erten Model Y, som med prisfaldet blev op mod 52.000 kr. billigere.

Teslas kamp sidste år for at nå 1,8 mio. solgte elbiler satte sig i overskudsg­raden, der i 4. kvartal dykkede til 17,60 pct. Dermed tjente Tesla 17,60 kr. for hver 100 kr. omsat. Året før lå fortjenest­en i samme periode på knap 24 kr.

 ?? ?? Tesla nåede 2023-målet om 1,8 mio. solgte elbiler på verdenspla­n takket vaere en aggressiv prispoliti­k. Foto: Finn Frandsen
Tesla nåede 2023-målet om 1,8 mio. solgte elbiler på verdenspla­n takket vaere en aggressiv prispoliti­k. Foto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark