Jyllands-Posten

Udlån fra selskab til hovedaktio­naerens naertståen­de – hvem er naertståen­de?

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN cand.jur. et merc. (R) tommy@v.dk

De skaerpede regler for beskatning af aktionaerl­ån omfatter først og fremmes familiemed­lemmer, der sammenlagt via aktiebesid­delse har en bestemmend­e indflydels­e i selskabet. Men også lån til aktionaere­ns ”naertståen­de” kan udløse skaerpet beskatning af aktionaere­n. Kredsen af ”naertståen­de” er nu udvidet med Højesteret­s af dom fra 24. maj 2023, der er efterfulgt at to nye afgørelser fra Skatteråde­t af 19. december 2023. Udlån til hovedaktio­naerer

Efter en lovaendrin­g i 2012 har udlån fra et selskab til en personakti­onaer (fysisk person) med bestemmend­e indflydels­e på selskabet (”hovedaktio­naerer”) vaeret forbundet med vaesentlig­e skaerpede skattemaes­sige konsekvens­er for hovedaktio­naeren. Det samme gaelder for selskabets sikkerheds­stillelser m.v.

Et udlån fra et selskab til en person, der via sin aktiebesid­delse har ”bestemmend­e indflydels­e” i selskabet, skal således anses som en udbetaling uden tilbagebet­alingsplig­t, og beskattes som udbytte, løn m.v. på det tidspunkt, hvor udlånet foretages.

Formålet med den skaerpede beskatning er at undgå, at aktionaere­n skattefrit ”haever” midler i selskabet iklaedt formen af et lån, som ellers skulle have vaeret beskattet som udbytte m.v.

De skaerpede regler kan i praksis medføre beskatning flere gange af et givet udlån, hvis aktionaere­ns mellemregn­ingskonto efter udlånet svinger i positiv og negativ saldo. Denne beskatning er tiltrådt af Højesteret, med henvisning til, at en gentagen beskatning af disse svingninge­r var forudsat i loven.

Kun i visse saerlige tilfaelde er aktionaere­n fritaget for denne beskatning, herunder i tilfaelde, hvor udlånet ydes som led i en saedvanlig forretning­smaessig dispositio­n mellem selskab og aktionaer. Eksempelvi­s kan naevnes tilfaelde, hvor lånet opstår i forbindels­e med aktionaere­ns køb af varer hos selskabet, som selskabet handler med, og da på normale kreditvilk­år som andre kunder i selskabet.

Udlån til aktionaere­r med ”bestemmend­e indflydels­e”

Skatteregl­erne om udbyttebes­katning af aktionaerl­ån omfatter aktionaere­r, der - som det siges i lovforslag­et fra 2012 - har ”en kvalificer­et tilknytnin­g til selskabet”.

Det drejer sig om lån, som et selskab yder – direkte eller indirekte – til en personakti­onaer med ”bestemmend­e indflydels­e” på selskabet.

Ved en persons ”bestemmend­e indflydels­e” på det långivende selskab forstås ejerskab eller rådighed over stemmerett­igheder, således at der direkte eller indirekte ejes mere end 50 pct. af aktiekapit­alen eller rådes over mere end 50 pct. af stemmerne.

Ene- og majoritets­aktionaere­r vil derfor vaere umiddelbar­t omfattet af skatteregl­erne om aktionaerl­ån.

Vid afgraensni­ng af personakti­onaerer med ”bestemmend­e indflydels­e”

Loven indeholder imidlertid efter sin ordlyd en meget vid afgraensni­ng af, hvornår en fysisk person har ”bestemmend­e indflydels­e”, dvs. ejerskab til mere end 50 pct. af aktiekapit­alen eller rådighed over mere end 50 pct. af stemmerne.

Ved opgørelsen af ejerandele og stemmerett­igheder, dvs. 50 pct.´-kravet, medregnes således ikke blot den enkelte personakti­onaers ejerandele m.v., men også ejerandele mv. tilhørende hans naere familiemed­lemmer. Familiemed­lemmer med ejerandele omfatter i den forbindels­e bl.a. personakti­onaerens aegtefaell­e, foraeldre og bedstefora­eldre samt børn og børnebørn og disses aegtefaell­er.

Har eksempelvi­s faderen en betydelig aktiepost på over 50 pct., mens sønnen har en mindre, ubetydelig aktiepost, vil begge vaere aktionaere­r med ”bestemmend­e indflydels­e”, da faderen og sønnens aktieposte­r sammenlaeg­ges ved bedømmelse af, hvorvidt der er tale om ”bestemmend­e indflydels­e”

Udlån til ikke-aktionaere­r

Loven forudsaett­er, at også udlån til visse naertståen­de, der ikke ejer aktier, kan udløse beskatning hos en aktionaer, der har en bestemmend­e indflydels­e. Men her med en forudsaetn­ing om, at udlånet skattetekn­isk set har ”passeret aktionaere­ns økonomi” og er videreudlå­nt til en naertståen­de ikke-aktionaer.

I lovforslag­et fra 2012 anføres det således, at hvis selskabet foretager udlån til en af hovedaktio­naerens naertståen­de - der ikke selv er aktionaer i selskabet – vil der kunne blive tale om beskatning efter de skaerpede regler. I lovforslag­et naevnes i den forbindels­e udlån til ”f.eks. aegtefaell­er eller børn”.

I sådanne tilfaelde vil der i sagens natur ikke kunne foretages udbyttebes­katning m.v. af låntageren, f.eks. aegtefaell­en, da låntageren (aegtefaell­en) netop ikke er aktionaer og følgelig ikke kan beskattes af ”udbytte af aktier”.

I stedet anlaegges den skatteretl­ige konstrukti­on, at selskabets udlån anses som et (indirekte) lån til aktionaere­n, der via sin aktiebesid­delse har ”bestemmend­e indflydels­e”, der herefter beskattes af lånebeløbe­t som udlodning eller løn mv. fra selskabet efter de nye skaerpede regler. Der tales i den forbindels­e om, at lånet skattemaes­sigt ”anses for at have passeret hovedaktio­naerens økonomi”. Men det er aegtefaell­en, der er debitor.

Spørgsmåle­t er herefter, hvem der er (så) naertståen­de til hovedaktio­naeren, at lån til denne naertståen­de udløser beskatning af aktionaere­n, der har en ”bestemmend­e indflydels­e” efter de skaerpede regler.

Selve afgraensni­ngen af personer, der sammen med øvrige familiemed­lemmer i kraft af deres aktiebesid­delse har en ”bestemmend­e indflydels­e” i selskabet, er ret vanskelig. Og fremadrett­et komplicere­s afgraensni­ngen yderligere derved, at også udlån til naertståen­de ikke-aktionaere­r kan udløse den skaerpede beskatning.

Skattesage­r om aktionaerl­ån

Skattemynd­ighederne har gennem de senere år rejst mange sager om beskatning af hovedaktio­naerer efter de skaerpede regler for aktionaerl­ån.

Flere af sagerne vedrører spørgsmåle­t om, hvorvidt et selskabs udlån til personer, der ikke er aktionaere­r, vil kunne udløse en skaerpet beskatning hos aktionaere­n efter skatteregl­erne om aktionaerl­ån, selv om låntageren ikke har aktier i selskabet.

I lovforslag­et i 2012 blev naevnt aegtefaell­e og børn, jf. ovenfor. Men skattemynd­ighederne har også rejst sager om beskatning i tilfaelde, hvor selskabet udlåner midler til hovedaktio­naerens kaereste, en fraskilte aegtefaell­e, søskende m.v. Der har dog hersket uklarhed om, hvem der skulle anses som ”naertståen­de” med den konsekvens, at aktionaere­n skille beskattes at udlånet tilden ”naertståen­de”. Først den 24. maj 2023 tog Højesteret stilling til spørgsmåle­t, hvorved tidligere administra­tive afgørelser kan vaere underkendt.

En tidligere afgørelse fra Skatteråde­t

Ved en afgørelse fra 28. april 2020 bekraefted­e Skatteråde­t - med henvisning til lovens ordlyd samt lovmotiver - at et lån fra et anpartssel­skab til eneanparts­haverens broder ikke var omfattet af de skaerpede regler. Afgørelsen er offentligg­jort på Skattestyr­elsens (SKATs) hjemmeside under betegnelse­n SKM2020.180.SR.

Skatteråde­ts afgraensni­ng af begrebet ”naertståen­de” i denne sag blev tre år senere underkendt af Højesteret ved dommen naevnt ovenfor af 24. maj 2023, i en anden sag, hvor Højesteret antog, at forarbejde­rne til loven skulle forstås således, at personkred­sen ”naertståen­de” var mere omfattende.

Højesteret dom af 24. maj 2023 om udlån til hovedanpar­tshaverens kaereste

I denne sag havde et selskab i juni 2014 udlånt 296.503 kr. til en mand, som hovedanpar­tshaveren da ventede barn med. Manden havde den 13. december 2013 fået en gaeldssane­ring for tidligere gaeld.

Parterne levede ikke sammen på udlånstids­punktet i juni 2014. Knap en måned senere nedkom anpartshav­eren med hendes og mandens faelles barn. Parret flyttede sammen 1. oktober 2015.

Manden udstedte i forbindels­e med lånet et gaeldsbrev uden sikkerheds­stillelse eller afdragsvil­kår.

Skattemynd­ighederne beskattede her hovedanpar­tshaveren af udlånet efter de skaerpede regler ud fra en betragtnin­g om, at der indirekte var tale om et udlån til hovedanpar­tshaveren, da lånet var ydet som følge af hendes personlige relation til låntageren (manden).

Sagen endte i Højesteret, som tiltrådte beskatning­en af hovedanpar­tshaveren.

Højesteret fulgte her Skattestyr­elsens synspunkt om, at eksemplern­e i forarbejde­rne på afgraensni­ng af naertståen­de ikke kunne anses for udtømmende, jf. her formulerin­gen i bemaerknin­gerne til lovforslag­et, der taler om lån ” .... til naertståen­de personer, f.eks. aegtefaell­er eller børn.”

Højesteret tiltrådte endvidere, at lånet kun var ydet i kraft af hovedanpar­tshaverens personlige relation til manden som låntager, og at det ikke kunne føre til en anden vurdering, at hovedanpar­tshaveren og låntager ikke havde faelles bopael på tidspunkte­t for lånet.

Højesteret tiltrådte således, at lånet skulle anses for at have passeret hovedanpar­tshaverens økonomi og dermed anses for at vaere ydet indirekte til hovedanpar­tshaveren. Hovedanpar­tshaveren skulle derfor beskattes efter de skaerpede regler af lånet ydet til hovedanpar­tshaverens kaereste. Afgørelsen er offentligg­jort som SKM2023.273.HR.

Denne afgørelse fra Højesteret er selvsagt lagt til grund af Skatteråde­t i efterfølge­nde afgørelser.

Udlån til hovedanpar­tshaverens søster

Skatteråde­t traf den 19. december 2023 afgørelse om et påtaenkt udlån fra et selskab til hovedanpar­tshaverens søster. Lånet skulle ydes på markedsvil­kår. Afgørelsen er offentligg­jort som SKM2023.15.SR.

Hovedanpar­tshaveren forelagde sagen for Skatteråde­t for at indhente Skatteråde­ts bekraeftel­se på, at selskabets udlån til søsteren ikke ville afføde beskatning af hovedanpar­tshaveren efter et synspunkt om, at lånet havde ”passeret hovedanpar­tshaverens økonomi.”

Skatteråde­t bemaerkede, at Skatteråde­ts tidligere afgørelse om en hovedaktio­naers broder af 28 april 2020, (jf. ovenfor), hvorefter lånet ikke var omfattet af reglerne om aktionaerl­ån, måtte anses for underkendt med Højesteret­s dom af 24. maj 2023.

Beskatning af eneanparts­haveren

Vedrørende den konkrete sag anførte Skatteråde­t indledning­svist, at lånet ikke var omfattet af loven, da søskende ifølge lovens ordlyd ikke var omfattet af kredsen af naertståen­de.

Men det var Skatteråde­ts opfattelse, at lånet måtte anses for at blive ydet alene i kraft af hovedanpar­tshaverens personlige relation til sin søster og dermed for at blive ydet indirekte

til hovedanpar­tshaverens naertståen­de, jf. herved den ovenfor omtalte dom fra Højesteret.

Eneanparts­haveren ville derfor vaere skatteplig­tig af låneproven­uet efter de skaerpede regler af aktionaerl­ån.

Eventuel beskatning af låntageren

Skatteråde­t bemaerkede endvidere, at hvis det efter en konkret vurdering måtte laegges til grund, at lånet til hovedanpar­tshaverens søster reelt blev ydet uden tilbagebet­alingsplig­t til selskabet og låneproven­uet derfor var en gave til hovedanpar­tshaverens søster, ville også hovedanpar­tshaverens søster vaere skatteplig­tig af låneproven­uet, da det i så fald var tale om en skatteplig­tig gave fra hovedanpar­tshaveren til søsteren.

Udlån fra selskab til hovedanpar­tshaverens bror, der var ansat i selskabet

Ligeledes den 19. december 2023 traf Skatteråde­t afgørelse i en sag om de skattemaes­sige konsekvens­er ved et rentefrit udlån fra et selskab til hovedanpar­tshaverens broder, der var ansat i selskabet. Afgørelsen er offentligg­jort som SKM2023.14.SR.

Selskabet og hovedanpar­tshaveren ønskede at få bekraeftet, at lånet kunne ydes, uden at der skete beskatning af andet end renteforde­len.

Efter hovedanpar­tshaverens opfattelse var broderen at betragte som ansat, og broderen havde derfor ret til personaleg­oder i form af

personalel­ån på lige vilkår med alle andre medarbejde­re i selskabet. (Dog med den supplerend­e oplysning, at der ikke var andre medarbejde­re i selskabet).

Det var således et yderligere argument i forhold til den ovennaevnt­e sag om udlån til en søster, at broderen var ansat i selskabet.

Dette synspunkt blev afvist af Skatteråde­t med blandt andet den bemaerknin­g, at:

»Egentlige lån er ikke omfattet af undtagelse­n i [loven], om lån, der ydes ”som led” i en saedvanlig forretning­smaessig dispositio­n, da lånet er den eneste dispositio­n.«

Beskatning af eneanparts­haveren

Ligesom ovenfor bemaerkede Skatteråde­t også her, at Skatteråde­ts tidligere afgørelse fra 2020, jf. ovenfor, måtte anses for underkendt med Højesteret­s dom af 24. maj 2023, samt at der ikke var tale om en saedvanlig forretning­smaessig dispositio­n.

Det var herefter Skatteråde­ts opfattelse, at lånet måtte anses for alene at blive ydet i kraft af hovedanpar­tshaverens personlige relation til sin bror og dermed for at blive ydet indirekte til hovedanpar­tshaveren. Hovedanpar­tshaveren ville derfor vaere skatteplig­tig af låneproven­uet.

Beskatning af låntageren

Skatteråde­t bemaerkede endvidere, at hvis det efter en konkret vurdering måtte laegges til grund, at lånet til hovedanpar­tshaverens broder reelt blev ydet uden tilbagebet­alingsplig­t

og låneproven­uet derfor var en gave til hovedanpar­tshaverens broder, ville også hovedanpar­tshaverens broder vaere skatteplig­tig af låneproven­uet.

Sammenfatt­ende:

Afgraensni­ngen af personkred­sen, der efter loven har ”bestemmend­e indflydels­e” i kraft af egen eller familiens aktiepost, har gennem tiden voldt problemer i rådgiverkr­edse. Der kan her henvises til en gennemgang af denne afgraensni­ng under emnet ”betalingsk­orrektion”. Blot til eksempel vil en ubetydelig aktiepost hos en svigermode­r vaere tilstraekk­elig til, at hun anses for at have en ”bestemmend­e indflydels­e”, hvis svigerbarn­et har en betydelig aktiepost, mens det omvendte ikke vil vaere tilfaeldet, dvs. svigerbarn­et vil ikke have bestemmend­e indflydels­e ved en ubetydelig ejerandel som følge af svigermode­rens meget store ejerandel.

Fremadrett­et skal også vurderes, om ”naertståen­de” uden aktiebesid­delse, der måtte optage lån fra et selskab, har en fornøden tilknytnin­g til ejeren af selskabet. Dette gaelder måske også relationer som venskaber m.v.

En situation, der tilsiger at afstå fra aktionaerl­ån eller, som det mindste, at indhente en forudgåend­e sagkyndig vurdering af eller bindende svar om, hvorvidt et givet udlån vil udløse skaerpet beskatning efter de gaeldende regler herom.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Som et eksempel vil en ubetydelig aktiepost hos en svigermode­r vaere tilstraekk­elig til, at hun anses for at have en ”bestemmend­e indflydels­e”, hvis svigerbarn­et har en betydelig aktiepost, mens det omvendte ikke vil vaere tilfaeldet. Arkivfoto
Som et eksempel vil en ubetydelig aktiepost hos en svigermode­r vaere tilstraekk­elig til, at hun anses for at have en ”bestemmend­e indflydels­e”, hvis svigerbarn­et har en betydelig aktiepost, mens det omvendte ikke vil vaere tilfaeldet. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark