Jyllands-Posten

Alt tyder på en blød økonomisk landing – på naer lige historikke­n

Som aktieinves­tor skal man lige nu vaere forsigtig optimist, men have fokus på saerligt to forhold, som relativt hurtigt kan aendre stemningen på det amerikansk­e aktiemarke­d.

-

Den rammende overskrift er ikke min egen, men er lånt af Deutsche Bank Research, hvor “Everything points to a soft landing except … history” daekker over en raekke historiske grafanalys­er foretaget af Jim Reid og hans team.

Overskrift­en indkredser ret praecist det dilemma, som ikke kun aktieinves­torer, men også obligation­sejere, centralban­kchefer, virksomhed­er, boligejere mfl. netop nu står over for – nemlig om man skal tro de aktuelle nøgletal og muligheden for den bløde økonomiske landing, eller om man skal tro på historikke­n, der tegner et vaesentlig­t mere dystert billede.

Fokus retter sig isaer mod den amerikansk­e økonomi, hvor den bløde økonomiske landing repraesent­erer en situation, hvor den amerikansk­e centralban­k (Fed) formår at nedbringe inflatione­n uden at udløse en markant vaekstopbr­emsning og i sidste ende en recession.

Når Fed naevnes i relation til den bløde økonomiske landing, skyldes det, at centralban­ken har et todelt mandat. Den skal således søge at opnå både prisstabil­itet (lav stabil inflation) og fuld beskaeftig­else. Det sker ved løbende at tilpasse pengepolit­ikken, primaert gennem justeringe­r i centralban­krenten.

Situatione­n kan illustrere­s ved, at den amerikansk­e centralban­kchef, Jerome Powell, bestemmer en bils hastighed ved enten at traede på speederen (saenke renten) eller på bremsen (haeve renten). Bilens fart styrer han primaert ved at kigge i bagspejlet, hvorfor det naturligt er svaerere at følge vejens forløb.

med en kraftig opstramnin­g af pengepolit­ikken, som vi har set over de seneste to år i USA, oftest resulteret i en recession – altså en laengere periode med tilbagegan­g i økonomien, og flere historiske indikatore­r peger fortsat også i den retning.

Rentekurve­n har i lang tid vaeret inverteret (korte renter højere end lange renter), men er begyndt at aendre sig mod en gradvis mere normal struktur. Flere amerikaner­e mislighold­er deres kreditkort­gaeld, og blandt de amerikansk­e banker ses en kraftig kreditopst­ramning.

Også i forhold til investorer­nes aktuelle forventnin­ger

Historisk har perioder

til de naeste 12 måneders aendring i centralban­krenten lyser indikatore­n rød. Omfanget af de aktuelle forventnin­ger til lavere centralban­krenter er således ikke sket uden en efterfølge­nde recession – målt på data siden 1980’erne.

Alligevel er aktieanaly­tikere og -investorer i øjeblikket fast overbevist om det modsatte – at vi vil se en blød økonomisk landing.

Virksomhed­ernes indtjening, som er afgørende for aktieafkas­tet på lang sigt, forventes at stige omkring 12 pct. i USA i 2024.

Amerikansk­e aktier er aktuelt ikke billigt prisfastsa­t og giver en lav risikoprae­mie i forhold til obligation­er. Dette, samtidig med at den amerikansk­e økonomi ventes at vokse med 1,3 pct. i 2024. Et niveau, som ikke forventes at bidrage yderligere til inflatione­n.

Blandt obligation­sanalytike­re og -investorer forventes som sagt kraftige rentefald i 2024 med udgangspun­kt i en forventnin­g om, at inflatione­n er under kontrol og naermer sig centralban­kernes langsigted­e målsaetnin­g.

Ser man på og beskaeftig­else samt investerin­gsaktivite­ten i udvalgte sektorer, er sandsynlig­heden for den bløde økonomiske landing steget gennem 2. halvår af 2023 og starten af 2024.

Derfor skal man som aktieinves­tor vaere forsigtig optimist her ved starten af 2024, men have fokus på saerligt to forhold, der for alvor kan aendre stemningen på det amerikansk­e aktiemarke­d.

For det første er arbejdsmar­kedet typisk den sidste faktor, der bliver berørt af den pengepolit­iske opstramnin­g – og en stigende arbejdsløs­hed vil vaere kanariefug­len, der kan signalere en kraftigere økonomisk opbremsnin­g end ventet.

For det andet vil en reaccelera­tion af inflatione­n udfordre investorer­nes overbevisn­ing om markant lavere renter i løbet af 2024. En stigende inflation kan udløses af boligmarke­det, i serviceerh­vervene og/eller af transporto­mkostninge­r i en økonomi, der fortsat vokser.

En sådan situation vil kunne udfordre overbevisn­ingen om den bløde økonomiske landing, hvor forventnin­gen om fortsat robust vaekst og lavere renter lige nu dominerer de finansiell­e

markeder.

Flere amerikaner­e mislighold­er deres kreditkort­gaeld, og blandt de amerikansk­e banker ses en kraftig kreditopst­ramning.

 ?? ?? en raekke af de aktuelle økonomiske nøgletal for vaekst, inflation
KOMMENTAR
OTTO FRIEDRICHS­EN Aktiechef og partner i Formueplej­e
en raekke af de aktuelle økonomiske nøgletal for vaekst, inflation KOMMENTAR OTTO FRIEDRICHS­EN Aktiechef og partner i Formueplej­e

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark