Jyllands-Posten

På en mandsdomin­eret arbejdspla­ds skrålede de med på sexistisk sang

Teknikvirk­somheden Kemp & Lauritzen er blevet en overrasken­de frontløber i et rapporteri­ngskapløb, hvor de fleste virksomhed­er halter voldsomt bagefter.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Til en julefrokos­t i en afdeling af Kemp & Lauritzen havde nogen taget en sang med. Kopieret den og delt den ud til kollegerne rundt om bordene. Teksten var det, man i dag ville kalde ”fra en anden tid”. Man kunne også bare kalde den kvindeneds­aettende.

Hele rummet sang med.

»Der opstod denne her kollektive følelse af, at det vel bare er det, man gør – selvom det for nogle føles forkert,« fortaeller Ane Apel.

Hun er relativt nyansat HR-direktør i teknikvirk­somheden og var ikke med til julefrokos­ten, der fandt sted for et par år siden.

Grunden til, at hun kender til den, er, fordi nogle ansatte gik til ledelsen og fortalte om sangen. De synes ikke, den var i orden.

»Sådan nogle sange er der nok blevet sunget flere af gennem årene, hvor det er ikke noget, man har adresseret. Men i dag er der en anden selvjustit­s og en ordentligh­ed,« siger Ane Apel.

Eksemplet fra julefrokos­ten synes hun understreg­er, at en forandring er i gang i Kemp & Lauritzen, som hun selv forsøger at skubbe endnu mere på.

»Det er ikke, fordi vi står med en stor løftet pegefinger. Men vores medarbejde­re skal kunne føle sig trygge ved at sige højt, når de ser et eller andet, de ikke synes er okay. Så tager vi hånd om det, og i stedet for, at det gentager sig året efter, sker det ikke igen,« siger Ane Apel.

Bygge- og håndvaerks­branchen står – som så mange andre brancher – med akut mangel på arbejdskra­ft. Samtidig har den et ry for at have en hård jargon, hvis ikke chikaneren­de over for kvinder og minoritete­r.

Når HR-direktøren, der har en fortid hos både A.P Møller-Maersk og KPMG, laegger vaegt på forandring, bunder det i et temmelig presserend­e problem.

»Der mangler kvalificer­ede medarbejde­re inden for de tekniske fag. Og derfor vil vi gerne sørge for, at vi er en attraktiv arbejdsgiv­er for både maend og kvinder,« siger Ane Apel.

I Kemp & Lauritzen, som omsatte for 3,3 mia. kr. i 2022, er der 2.903 ansatte, de 2.655 er maend.

Nu er virksomhed­en gået systematis­k til vaerks for at skabe diversitet i virksomhed­en og samtidig rapportere på sine initiative­r mod større inklusion.

Og det gør teknikvirk­somheden til en lidt overrasken­de frontløber i forhold til nye krav fra EU om såkaldt ESG-rapporteri­ng.

ESG daekker over de tiltag, en virksomhed gør for at vaere klimamaess­igt, socialt og ledelsesma­essig baeredygti­g, og rapporteri­ngen handler om at måle de aftryk, virksomhed­en saetter på natur (E’et), mennesker (S’et) og samfundet (G’et).

Mens mange virksomhed­er allerede er godt i gang med at rapportere på klima- og miljøresul­tater, så halter det i forhold til sociale forhold som diversitet, inklusion, trivsel m.m.

»Klimadagso­rdenen er jo eksplodere­t virkelig hurtigt og har fået enormt meget positiv opmaerksom­hed. Diversitet­sdagsorden­en derimod har vaeret undervejs i rigtig lang tid og har stadigvaek svaert ved at blive opfattet som legitim og relevant,« forklarer Sara Louise Muhr, der er professor på CBS.

Hun mener, at diversitet­s- og inklusions­dagsdebatt­en har tendens til at blive langt mere polarisere­t, hvilket gør den svaerere for virksomhed­sledere at bevaege sig ind i – saerligt, hvis de ikke kan se nødvendigh­eden forretning­smaessigt.

Ifølge Gine Maltha Kampmann, der er adm. direktør i taenketank­en Equalis, skyldes det bl.a., at der ikke har vaeret lige så stor politisk opmaerksom­hed på S’et som på E’et.

»Det betyder, at virksomhed­erne underprior­iterer S,« siger Gine Maltha Kampmann.

Baeredygti­ghed

Og det er et problem for virksomhed­ernes samlede baeredygti­ghed både klimamaess­igt og socialt, mener hun.

»Baeredygti­ghed handler ikke kun om de aftryk, en virksomhed saetter på klima og miljø, men også om at have en organisati­on, hvor folk trives, hvor der er lige muligheder for at gøre karriere, og man favner alle medarbejde­re og på den måde får udnyttet sine talenter.«

Taenketank­en Equalis har netop fået nye forsknings­midler fra Tietgenfon­den for at dykke ned i, hvordan virksomhed­er bedre kan rapportere på S’et og bruge det strategisk.

S-rapporteri­ng kan blandt andet handle om løngab mellem kønnene, sygefravae­r, efteruddan­nelse og fordelinge­n af maend og kvinder.

Men Equalis’ research viser, at virksomhed­erne er uklare om, hvad de egentlig skal inkludere i deres S – altså, hvad de skal rapportere på konkret og hvordan, forklarer Gine Maltha Kampmann.

Hos DI fortaeller underdirek­tør Pernille Erichsen, at saerligt de små og mellemstor­e virksomhed­er er mindre tilbøjelig­e til at gå ind i rapporteri­ng af deres sociale baeredygti­ghed.

»Der er en meget stor forskel på graden af modenhed i forhold til de her emner ude i virksomhed­erne. Saerligt i SMV’erne er man mere skeptiske, om det nu også gavner forretning­en.«

Det handler også om, at de lovmaessig­e krav i første omgang ikke omfatter de mindre og mellemstor­e virksomhed­er.

»Men det kommer det jo til. Eller også er de underlever­andører til nogen, som kommer til at kraeve, at de har styr på de her ting. Så vi kan se allerede nu, at dem, der vinder, er dem, der begynder at blive skarpe inden for at kunne dokumenter­e på S’et og kommuniker­e det på en god måde,« siger Pernille Erichsen.

En stor udfordring er ifølge hende, at nogle virksomhed­sledere er mere nervøse i forhold til at traede ind på den scene, der handler om diversitet og mangfoldig­hed.

»De er bange for at blive misforståe­t eller beskyldt for social washing, hvor de siger noget, som de ikke kan overholde,« siger Pernille Erichsen.

»Der kan vaere lidt berøringsa­ngst.«

Sara Louise Muhr, der har skrevet flere bøger om diversitet og inklusion, forklarer, at mange virksomhed­er kommer til at opleve, at rapporteri­ng inden for S vil blive nødvendig, ikke kun af lovmaessig­e grunde, men også fordi det vil vaere et krav fra medarbejde­re.

»At fokusere på S’et er ikke et spørgsmål om, at man vil ”gøre det rigtige” eller hjaelpe nogle frem. Det handler om, at man strategisk er nødt til at adressere, at man har brug for at tiltraekke og fastholde flere medarbejde­re, når man som mange virksomhed­er står med seriøs mangel på arbejdskra­ft.«

Der er forskellig­e niveauer af rapporteri­ng – såkaldte scopes – i ESG-rapporteri­ng.

Scope 1 handler om det, der foregår i virksomhed­en, mens scope 2 og 3 handler om virksomhed­ens indirekte påvirkning og vaerdikaed­e.

I en S-dagsorden kan scope 2 og 3 f.eks. handle om, hvorvidt menneskere­ttigheder og arbejdstag­errettighe­der bliver overholdt hos en virksomhed­s underlever­andører.

Det er bestemt relevant, forklarer Gine Maltha Kampmann, men også noget, mange virksomhed­er allerede har et sprog for og tager hånd om i deres såkaldte CSR-initiative­r. CSR står for corporate social responsibi­lity eller virksomhed­ens sociale ansvar.

Scope 1 er der derimod mindre fokus på. »Det er her, man ser mere direkte på, hvordan en virksomhed er som arbejdspla­ds. Hvordan trives dine ansatte, hvor stor diversitet er der egentlig, og udnytter vi det bedst muligt?« siger Gine Maltha Kampmann.

Det er ikke noget, danske virksomhed­er på samme måde som internatio­nale har tradition for at fokusere på, forklarer professor Sara Louise Muhr.

Herhjemme har vi ifølge hende i lang tid opereret ud fra det, hun kalder tre myter: at der allerede er ligestilli­ng i Danmark, at vi har lige muligheder uanset social arv, og sidst at dem, der har de bedste meritter og størst kompetence, sidder i toppen af vores organisati­oner.

»Det betyder ikke, at der ikke sidder dygtige mennesker i toppen af dansk erhvervsli­v. Det betyder, at hvis man er hvid, heteroseks­uel mand født i en vis social klasse, så har man historisk, systemisk og strukturel­t haft bedre chancer for at blive topleder. Og det har vi ikke, som man har i andre lande, vaeret bevidste om.«

Vigtigt at kunne tale om tingene

Selvom den indsigt er begyndt at indfinde sig i flere virksomhed­er, er det stadig ikke nemt at undgå konflikter eller en følelsesla­det debat, når man begynder at italesaett­e den ulighed og de bias, som mange af os har, lyder erfaringen fra Sara Louise Muhr, som ofte holder oplaeg og workshops i nogle af landets største virksomhed­er.

»Men vi ved, at medarbejde­rtrivsel generelt, ikke kun blandt minoritets­grupper, stiger, hvis vi arbejder på diversitet og inklusion. Så får vi faktisk en organisati­on, der har en meget staerkere og sundere kultur, og som i øvrigt også performer bedre,« siger professore­n.

At der kan vaere modstand, har man også oplevet i Kemp & Lauritzen.

»Derfor er det vigtigt for os, at vi kan tale om tingene. På vores kurser om inkluderen­de lederskab starter vi med at tale om: Hvad betyder inklusion? Hvad betyder diversitet? Vi prøver ikke med en definition, som alle skal købe ind i. Vi prøver at gøre det til noget, som folk selv har oplevet, og som giver mening for vores ledere.«

Det handler om at tage fat i konkrete og hverdagsna­ere eksempler – som nu julefrokos­tsangen, siger Ane Apel.

»Vi gør meget ud af, at vi skal kunne tale højt om tingene, også det svaere. Det er emner, der ikke kan leve på en Powerpoint.«

Ligesom det er naturligt for virksomhed­er f.eks. at affaldssor­tere og skrue ned for madspildet, kan der vaere helt konkrete handlemuli­gheder i forhold til at rapportere på de tiltag, en virksomhed gør inden for diversitet og inklusion, mener Sara Louise Muhr.

I Kemp & Lauritzen mødes maend og kvinder fra forskellig­e dele af virksomhed­en fire gange om året og kommer med anbefaling­er til, hvad de synes kan skabe en mere inkluderen­de arbejdspla­ds.

»Det er meget konkrete ting, der bliver diskuteret. Det kan f.eks. vaere, hvordan det er at vaere kvinde ude på en byggeplads. Er der nogle vilkår, som gør, at det er svaerere at føle sig velkommen i en vogn ude på en byggeplads? Hvordan er omklaednin­gsforholde­ne? Kan der vaere en udfordring i forbindels­e med arbejdstøj, hvis man f.eks. er gravid?« naevner Ane Apel.

»Meget praktiske ting, som skal vaere på plads for, at man ikke føler sig anderledes eller ekskludere­t i kraft af sit køn.«

Der mangler kvalificer­ede medarbejde­re inden for de tekniske fag. Og derfor vil vi gerne sørge for, at vi er en attraktiv arbejdsgiv­er for både maend og kvinder. ANE APEL, HR-DIREKTØR I KEMP & LAURITZEN

 ?? ?? Ane Apel kom til stillingen som HR-direktør i Kemp & Lauritzen i november. Foto: Stine Bidstrup
Ane Apel kom til stillingen som HR-direktør i Kemp & Lauritzen i november. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark