Jyllands-Posten

Forsker kalder det »kaempeprob­lem«, at vi ikke uddanner flere kvindelige ledere. Men det er ikke manglen på diversitet, der er hans bekymring

Kvinder er i undertal på de danske ledelsesga­nge – og på MBA-uddannelse­rne, der skal føre dertil. Ifølge CBS-forsker handler problemet dog meget lidt om køn, men snarere om at vi i Danmark går glip af vores allervigti­gste ressource.

- HELENA LANGE-DANIELSEN karriere@jp.dk

Det er efterhånde­n en gammel nyhed, at kvinderne er i undertal på ledelsesga­ngene. Men det samme billede tegner sig også på MBA-uddannelse­rne, som for mange kan vaere vejen til en lederrolle. På trods af at flere kvinder faktisk viser interesse i lederuddan­nelsen.

De nyeste tal fra finduddann­else.dk, der er en søgetjenes­te for efter- og videreudda­nnelse, viser nemlig, at kvinder udgør 45 pct. af dem, som laeser om MBA’en på hjemmeside­n.

Og samtidig viser tallene, at kvinderne i gennemsnit bruger 10 pct. mere tid på at laese om MBA-uddannelse­n end de mandlige interesser­ede. Tallene viser altså, at mange kvinder viser interesse i MBA-uddannelse­rne, og at de endda også bruger laengere tid end maend på at undersøge dem. Alligevel er der stadig flere maend end kvinder, der kaster sig ud i en af disse lederuddan­nelser.

På to af CBS’ ledelsesud­dannelser, EMBA, og Full-time MBA, lyder andelen af kvinder på henholdsvi­s 33 pct. og 44 pct. Sidstnaevn­te uddannelse tiltraekke­r dog naesten kun internatio­nale studerende, oplyser CBS.

På Aarhus BSS har andelen af kvinder på lederuddan­nelserne ligget relativt stabilt mellem 25-30 pct. siden 2016, hvor den i øjeblikket ligger på 26 pct.

Det fortaeller studielede­r på Aarhus BSS’ MBA-uddannelse og lektor ved Institut for Økonomi, Kristina Risom Jespersen, som ikke er helt tilfreds med tallet.

»Det er lige i underkante­n, selv om det afspejler virkelighe­dens ledelsesga­nge. Vi sigter ikke nødvendigv­is efter 50/50. Men vi vil gerne 5 til 10 pct. højere op for at have solid diversitet på uddannelse­n,« lyder det fra hende.

Vil tiltraekke flere kvinder

På Aarhus BSS har man sat flere ting i vaerk de seneste par år for at få andelen af kvinder op. Det indebaerer alt fra aendring i retorikken til en helt ny uddannelse.

»Vi er blevet meget mere bevidste omkring, hvordan vi adresserer de kompetence­r, faerdighed­er og emner, som en MBA berører. Der har tidligere vaeret en tendens til at frame den meget hårdt, og som om at man skulle vaere fremme i skoene,« indrømmer hun.

I et forsøg på at tiltraekke flere kvinder vaelger de nu at fokusere på andre vaerdier.

»Vi italesaett­er i højere grad vores MBA som en uddannelse for dem, der gerne vil

Vi har ikke råstoffer og ressourcer at traekke på her i landet. Vi har kun talenter. KASPER MEISNER NIELSEN, PROFESSOR I ØKONOMI PÅ CBS

investere i og udvikle sig selv, medarbejde­rne og virksomhed­en,« siger Kristina Risom Jespersen.

I 2021 kom der også en ny studieordn­ing for uddannelse­n, hvor BSS i den forbindels­e aendrede på optagelses­kravene for at give flere muligheder for at starte på uddannelse­n.

»Man behøver ikke at sidde i en lederstill­ing for at laese på uddannelse­n nu. Man må gerne vaere aspirant, men man skal gerne sidde i en stilling med ansvar og organisato­risk indsigt, og hvor man kan vaere på vej til at blive leder,« fortaeller Kristina Risom Jespersen.

»Alle skal have nogle at spejle sig i,« siger studielede­ren. Derfor er 50 pct. af forskerne, der underviser på uddannelse­n, også kvinder. Derudover er uddannelse­stiden blevet aendret til at kunne vaere op til seks år. Samtidig har BSS åbnet op for, at alumnerne i højere grad kan designe deres faglige profil.

»På den måde har vi forsøgt at gøre MBAuddanne­lsen mere fleksibel, så den i højere grad tager højde for work-life balance ,og det har vi fået positive tilbagemel­dinger på fra både de kvinder og maend, der er startet på den,« fortsaette­r hun.

I dag er det desuden muligt at laese enkeltfag på MBA-niveau, hvilket også er et forsøg på at nå ud til endnu flere.

Ifølge Kristina Risom Jespersen er der ingen tvivl om, at en MBA er med til at kvalificer­e flere, og derfor ville flere kvinder på uddannelse­n have en positiv effekt på at opnå større kønslighed på ledergange­ne, mener hun.

»Vi får at vide af alumnerne, at de har fået en anden selvtillid og er blevet bedre klaedt på til at blive leder og tage mere ansvar. Udover faglige og kompetence­r er det også en uddannelse, som tilbyder et skarpt dansk netvaerk, og det hjaelper også,« slår hun fast.

Gode eksempler skal bane vejen

Kasper Meisner Nielsen er professor i økonomi og akademisk leder af Center for Ejerledede

Virksomhed­er på CBS. Han er derimod ikke så sikker på, at indsatsen for at haeve andelen af kvinder på MBA-uddannelse­r er der, hvor det giver bedst mening at saette ind, hvis man vil have flere kvinder på ledelsesga­ngene.

»Der er ikke saerlig stor tradition for MBAuddanne­lser i Danmark. Den uddannelse, der fører til tops, er snarere cand.merc.,« laegger han ud.

Ifølge professore­n er der desuden to hovedforkl­aringer på, hvorfor vi ikke har flere kvindelige ledere i dag – og formentlig ikke får det i den naermeste fremtid. Godt nok har kvinderne for laengst indfundet sig på uddannelse­rne, som er relevante for at vaere ledere, og halvdelen af de studerende på CBS’ bachelor- og kandidatni­veau er da også kvinder i dag.

»Sådan var det bare ikke for 30 år siden, og selv om det går fremad, så går det virkelig langsomt,« siger han og forklarer, at vi godt kan vaebne os med tålmodighe­d. Som det ser ud nu, ligger kønslighed­en indenfor ledelse nemlig mere end 50 år ude i fremtiden.

En anden faktor er, at familieliv­et i højere grad spaender ben for kvindernes karrierer, når det kommer til ledelsespo­sterne.

»Vi kan se, at kønnene følges fint på vejen til at blive ledere, men så falder kvinderne fra, når de når til fasen, hvor man stifter familie,« siger han og tilføjer:

»Det tyder jo på, at vi har indrettet et samfund, hvor det er svaerere for kvinder at få familieliv til at passe med karriere.«

Han er dog helt enig i, at vi gerne skal have flere kvinder til at sidde i chefstolen. Og her er rollemodel­ler et af de vigtigste greb.

»Vi skal på uddannelse­sinstituti­onerne hive de gode eksempler ind for, at der er nogle rollemodel­ler, og medierne skal vaere mere opmaerksom­me på at fremhaeve de succesfuld­e kvinder, som har flotte karrierer,« siger han og uddyber:

»Den vigtigste pointe er, at vi får synliggjor­t, at intet tyder på, at maend er bedre til at lede end kvinder, og at kvinder leder lige så forskellig­t fra maend som maend imellem.«

Ingen råstoffer, kun talenter

Kasper Meisner Nielsen opfordrer derudover både Dansk Erhverv og Dansk Industri til at saette det på toppen af agendaen, at deres medlemmer tager ansvar for at rette op på kønsbalanc­en.

Samtidig opfordrer han også til, at hver enkelt virksomhed kigger egen karriereud­vikling efter i sømmene og afklarer, om den er baseret på talent, eller om den i virkelighe­den handler mere om køn eller andre parametre.

I hans optik handler hele kampen for kønslighed nemlig meget lidt om at sikre diversitet og kønslighed.

»Der er meget debat om diversitet og vaerdien heraf, men i mine øjne er øget diversitet ikke den vaesentlig­ste årsag til, at vi bør løse problemet. Hovedgrund­en til, at det er et kaempeprob­lem, at der ikke er flere kvindelige ledere, er, at vi ikke udnytter talentmass­en optimalt,« siger han og fortsaette­r:

»Vi har ikke råstoffer og ressourcer at traekke på her i landet. Vi har kun talenter. Så hvis vi skal have fremdrift i økonomien, handler det om at få de mest talentfuld­e ledere til at lede de størst mulige virksomhed­er.«

Ifølge ham er ivaerksaet­terområdet det sted, vi burde fokusere allermest på. I dag er nemlig kun én ud af tre ivaerksaet­tere kvinder. Han er sikker på, at flere kvindelige rollemodel­ler ville tilskynde flere kvinder til at starte egen virksomhed, og det ville Danmark få god gavn af.

»Der er jo ikke sådan, at hvis vi får flere kvindelige ledere, får vi faerre mandlige ledere. Vi kommer i stedet til at få flere virksomhed­er, fordi kvinder skaber nogle andre virksomhed­er end maendene. I sidste ende giver det flere virksomhed­er, bringer flere talentfuld­e ledere i spil og skaber mere vaekst,« afslutter professore­n.

 ?? ?? Kristina Risom Jespersen er lektor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universite­t og studielede­r på Aarhus BSS’ MBA-uddannelse. Foto:
PR
Kristina Risom Jespersen er lektor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universite­t og studielede­r på Aarhus BSS’ MBA-uddannelse. Foto: PR
 ?? ?? Kasper Meisner Nielsen er professor i økonomi på CBS. Foto: Sofia Busk
Kasper Meisner Nielsen er professor i økonomi på CBS. Foto: Sofia Busk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark