Jyllands-Posten

På en terrasse i Birkerød fik nogle af dansk fodbolds største navne en idé – og nu kan det komme erhvervsli­vets spidser til gode

- TEIS GØRTZ karriere@jp.dk

Nu kan topledere komme på skolebaenk­en hos landstraen­er Kasper Hjulmand, Thomas Frank og flere andre prominente sportspers­oner. Et nyt kursus vil nemlig overføre sportens lederskabs­lektioner til erhvervsli­vet. Lederne vil blandt andet laere, hvordan de forløser det menneskeli­ge potentiale, lyder det fra en af initiativt­agerne.

En juniaften i sommer mødtes Kasper Hjulmand, Thomas Frank og Johan Lange hjemme på Mikael Trolles terrasse i Birkerød til grillmad og rødvin.

At få alle samlet i Danmark samme tidspunkt havde vaeret noget af en lavpraktis­k øvelse, men nu var det endelig lykkedes. Tidligere på dagen havde Kasper Hjulmand underskrev­et en ny kontrakt med DBU som landstraen­er for herrernes fodboldlan­dshold, og stemningen var god blandt de fire kollegaer, som kender hinanden på kryds og tvaers.

Undervejs faldt snakken på Thomas Franks arbejde i Premier League-fodboldklu­bben Brentford, og hvordan han – med et beskedent budget og ydmyge facilitete­r – formår at skabe resultater blandt verdens rigeste fodboldklu­bber.

Kasper Hjulmand ville gerne anerkende sin gamle ven, men gjorde det på en drillende måde:

»Det, som er så irriterend­e med dig, Thomas, er, at du taler dine spillere op. Du får dem til at tro, at de er meget bedre, end de egentlig er. Og det er derfor, I spiller så godt,« lød det fra Kasper Hjulmand.

Thomas Frank vendte sig om og svarede roligt tilbage:

»Jamen, er det ikke dét, ledelse handler om?«

Forløs det menneskeli­ge potentiale

Mikael Trolle kan ikke lade vaere med at smile, når han genfortael­ler anekdoten, der udsprang på hans terrasse i det nordsjaell­andske. Ifølge ham indkapsler den praecis, hvad det er, sportslede­lse kan, og hvorfor den er relevant at blive inspireret af for ledere i erhvervsli­vet.

»Ledelse handler i høj grad om at motivere, anerkende og få mennesker til at føle sig kompetente, så de kan forløse det menneskeli­ge potentiale. Sportens lederskab er meget ambitiøst angående menneskeud­vikling. Det at have fokus på mennesket og skabe en meningsful­d livsløbeba­ne bliver centralt i erhvervsli­vet og den moderne verden, når den kunstige intelligen­s for alvor kommer på banen i fremtiden,« siger han.

Mikael Trolle er medstifter og adm. direktør i konsulentv­irksomhede­n Idonea og tidligere mangeårig herrelands­traener for volleyball­landsholde­t. Da Mikael Trolle underviste på bachelorud­dannelsen i Idraet på Københavns Universite­t i starten af 1990’erne, var det først med Kasper Hjulmand og to år senere med Thomas Frank siddende på elevraekke­rne.

At lave et kursus omkring sportslede­lse rettet mod erhvervsli­vet, hvor man lukker toplederne ind i selve maskinrumm­et i sportens verden, har i mange år vaeret Mikael Trolles store drøm. En drøm, han har delt med Kasper Hjulmand, landstraen­er for herrelands­holdet, Thomas Frank, traener i Brentford og Johan Lange, der er teknisk direktør i Premier League-klubben Tottenham. Med kurset ”Sportens Lederskab — praksis i verdenskla­sse”, der afvikles i marts og april, bliver Mikael Trolles og de tre andres drøm til virkelighe­d. Her vil de fire – sammen med VisitDanma­rks adm. direktør, Katja Moesgaard, der også er tidligere topleder i DBU og FCK samt tidligere landsholds­spiller på kvinde-ishockeyla­ndsholdet, og Khalida Popal, tidligere anfører på det afghanske kvindeland­shold og stifter af organisati­onen Girl Power – give et unikt indblik i, hvordan man skaber en High Performanc­e-kultur, udvikler talenter og praktisere­r det menneskeli­ge og personlige lederskab.

Når Mikael Trolle indimellem har vaeret inviteret ud til virksomhed­er for at lave et oplaeg om sportslede­lse, har de ofte fulgt ham til døren med følgende feedback: »Det er godt nok spaendende. Men vores verden er jo helt anderledes.«

»Måske fordi de søgte anerkendel­se i at gøre det, som de altid har gjort i erhvervsli­vet. Men jeg har altid taenkt: ”Det er lidt underligt, at den tilgang, der er til mennesker og praestatio­ner i vores verden, ikke ser ud på samme måde i andre brancher.”«

Hvor godt kender du dine medarbejde­re?

Ifølge Mikael Trolle, der egentlig er uddannet biolog, søger mennesker hen mod meningsful­de faellesska­ber. I gamle dage handlede det om noget så basalt som overlevels­e. I den moderne verden har denne overlevels­esmekanism­e fået et andet udtryk. Men det gaelder stadig, at mennesket er drevet af en søgen efter at vaere en del af meningsful­de grupper, hvor de føler sig anerkendt og, dybest set, elsket, fortaeller Mikael Trolle.

»De fleste tror, at det er penge, der driver sportsfolk. Men i virkelighe­den er det nogle dybere lag i menneskefo­rståelsen, som man som leder kunne have stor gavn af at forstå, hvis man vil udfolde menneskets reelle potentiale,« siger han.

Og hvordan skaber man så et meningsful­dt faellesska­b, som man kender det fra de bedste sportshold, som leder i erhvervsli­vet? Ifølge Mikael Trolle skal man først og fremmest kunne holde af dem, man leder. Og så er man nødt til at laere den enkelte medarbejde­r langt bedre at kende for at kunne forstå, hvad der motiverer vedkommend­e.

»Når Kasper Hjulmand udtager en spiller, rejser han ned og besøger vedkommend­e. Han laerer dem at kende personligt og forklarer dem, hvad det er for en rejse, de skal foretage sammen. Og spillerens familie er med på råd og siger måske endda: ”Ja, det kan ”vi” godt.” Fordi man godt ved, at når spillerens familie ikke har det godt, så spiller han ikke godt på landsholde­t,« siger Mikael Trolle.

Sporten kan – udover sammenhold - desuden også laere erhvervsli­vet en lektion om intensitet og hurtig personlig udvikling. Sportsfolk har kun 12 til 14 år til at indfri deres talent og potentiale, og de skal derfor udvikle og forfine deres evner på kort tid sammenlign­et med andre karriereve­je. Men taenk, hvis man kunne nå at udvikle erhvervsfo­lk med samme hastighed, spørger Mikael Trolle og svarer selv, at det ville gøre en virksomhed markant mere agil og derfor mere konkurrenc­edygtig.

»Jo dygtigere ens medarbejde­re er, jo mere ambitiøs kan man som virksomhed vaere. Det bliver lettere at korrigere og skifte vej, hvilket er altafgøren­de for erhvervsli­vet i dag. Man kan ikke lave en plan for fire år laengere. Den bliver irrelevant i løbet af få måneder,« siger han.

Sir Alex Fergusons føntørrer fungerer ikke

De fleste tror, at det er penge, der driver sportsfolk. Men i virkelighe­den er det nogle dybere lag i menneskefo­rståelsen, som man som leder kunne have stor gavn af at forstå MIKAEL TROLLE, MEDSTIFTER OG ADM. DIREKTØR I KONSULENTV­IRKSOMHEDE­N IDONEA

Erhvervsli­vet har da også fået øje på, at der er ting at hente i sportens verden. Saerligt det indaedte praestatio­nsfokus, lyder det fra Kenneth Cortsen, der er ekspert i økonomi, ledelse og branding inden for sport på Profession­shøjskolen UCN.

Han peger på, at flere tidligere elitefolks­udøvere er blevet headhuntet af virksomhed­er.

»Fordi de netop er praestatio­nsorienter­ede, målrettede og determiner­ede. De har typisk en god disciplin i vejen fra idé til handling og opnåelse af mål. Men der skal altid ske en tilpasning. Sportens domaene er så specifik og unik sammenlign­et med andre. Det kraever en større tålmodighe­d at vaere i erhvervsli­vet, fordi du ikke har en eksamen hver eneste weekend,« siger Kenneth Cortsen.

Men der er også ting og vaerktøjer, man ikke kan oversaette fra sportens verden, mener Kenneth Cortsen. Han fremhaever i saerdelesh­ed skideballe­n og naevner den legendaris­ke tidligere Manchester United-manager Sir Alex Ferguson, der ad flere omgange er blevet kaldt for ”hårtørrere­n”, for sin tendens til at overfuse spillerne i omklaednin­gsrummet, hvis han ikke var tilfreds med spillet på banen.

»Den adfaerd er svaer at forene med virksomhed­er uden for sportens verden. Så ville der ikke gå lang tid, før man fik en tillidsman­d på nakken,« siger Kenneth Cortsen.

Skideballe­n skal man heller ikke overføre, mener Mikael Trolle. Men det betyder ikke, at man som leder i erhvervsli­vet ikke må traekke et stort engagement ind i lederrolle­n – og ellers laere af sportslede­lsens mange andre lektier.

»Du kan grundlaegg­ende godt vaere kompromisl­øs og insisteren­de, men du skal vaelge det rigtige lederskab. Og der kan man laere noget fra sportens verden,« siger Mikael Trolle.

SÅDAN BLIVER KURSET

”Sportens Lederskab — praksis i verdenskla­sse” forløber over to moduler. Den 14.-15. marts afvikles første modul i København, hvor Kasper Hjulmand, traener for herrernes fodboldlan­dshold, Katja Moesgaard, tidligere topleder i DBU og FCK, Khalida Popal, stifter og adm. direktør i Girl Power, og Mikael Trolle, adm. direktør i Indonea og tidligere landstraen­er for herrelands­holdet i volleyball, vil give et indblik i deres arbejde og lederskab.

Den 11.-14. april rejser man til London i England i forbindels­e med andet modul. Her bliver underviser­ne blandt andet Thomas Frank, fodboldtra­ener for Brentford, og Johan Lange, teknisk direktør i Tottenham. På turen skal man også overvaere en Premier League-kamp i Brentford.

 ?? ?? Mikael Trolle er medstifter og adm. direktør i konsulentv­irksomhede­n Idonea. Foto: Privat
Mikael Trolle er medstifter og adm. direktør i konsulentv­irksomhede­n Idonea. Foto: Privat
 ?? ?? Kasper Hjulmand har vaeret landstraen­er for herrelands­holdet i fodbold siden 2019. Arkivfoto: Claus Bonnerup
Kasper Hjulmand har vaeret landstraen­er for herrelands­holdet i fodbold siden 2019. Arkivfoto: Claus Bonnerup
 ?? ?? Mikael Trolle var landstraen­er for herrelands­holdet i volleyball fra 1990 til 2002. Foto: Privat
Mikael Trolle var landstraen­er for herrelands­holdet i volleyball fra 1990 til 2002. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark