Jyllands-Posten

Unibrew og Carlsberg vandt frem, mens Maersk faldt efter ratefald

- Carlsberg /MarketWire

og Royal Unibrew sprudlede i toppen af det danske C25indeks fredag, hvor begge selskaber kunne nyde godt af positivt spotlys på spiritus- og forbrugsak­tier i Europa.

Med oppe var Ørsted efter nyt om et amerikansk havvindpro­jekt, mens A.P. Møller-Maersk var presset i bund efter første ratefald i otte uger målt på SCFI-indekset.

Samlet steg C25-indekset 0,1 pct. til 1.839,77 på en dag med flere udsving.

Den helt store vinder skulle dog findes uden for eliteindek­set, hvor nyligt frafaldne Netcompany kunne notere anden dag i streg med et solidt hop oven på selskabets regnskab, der gav en købsanbefa­ling hos norske ABG.

Også rederiet Norden har fået en højere anbefaling, mens smykkekonc­ernen Pandora er blevet saenket.

Ørsted med nyt

Bryggerier­ne Royal Unibrew og Carlsberg glimtede i toppen af C25indekse­t, hvor Unibrew hentede 2,5 pct. til 449,70 kr., mens Carlsberg trak op med 1,5 pct. til 888,80 kr.

Det kan skyldes positiv påvirkning fra fremgang til spirituspr­oducenten Remy Cointreu, der fredag steg tocifret og gjorde sektoren til den naestmest stigende i Europa, vurderer Martin Munk.

Langt oppe endte også Ørsted oven på energisels­kabets beslutning om at "reposition­ere" sine to amerikansk­e havvindpro­jekter Skipjack med en samlet kapacitet på 966 megawatt.

Konkret traekker Ørsted sig fra de indgåede aftaler med forsynings­myndighede­rne i staten Maryland med henblik på at fortsaette udviklinge­n af projektern­e og opnå nye tilladelse­r. Det skyldes, at grundlaget for de indgående aftaler ikke laengere er kommerciel­t baeredygti­gt, oplyste Ørsted sent torsdag.

Energikonc­ernen måtte i tredje kvartal af 2023 nedskrive andre amerikansk­e vindprojek­ter for mere end 28 mia. kr. som følge af de forvaerred­e markedsvil­kår. Det fremgår ikke, om det har kostet noget at traekke sig fra aftalen med Maryland.

Aktien steg 0,9 pct. til 382,30 kr. A.P. Møller-Maersk kunne fredag notere sig, at fragtrater­ne ud af Shanghai faldt for første gang i otte uger, da SCFI-indekset smed 2,7 pct. til 2179,09.

Maersk meldte desuden om et fuldt stop for sejlads gennem Det Røde Hav, hvor tidligere meldinger har haft enkelte undtagelse­r. B-aktien faldt 3,4 pct. til 12.680 kr.

En af de største vindere blev Netcompany, der har vaeret kørt igennem regnemaski­nen hos flere analysehus­e efter regnskabet torsdag, hvor der overrasken­de blev sat gang i aktietilba­gekøb.

Det har kastet en købsanbefa­ling af sig hos ABG Sundal Collier og et løft af kursmålet til 285 kr. Tidligere var anbefaling­en "hold" med et kursmål på 225 kr.

Dertil har både Barclays, Morgan Stanley og Danske Bank skruet en anelse op for deres kursmål med uaendrede anbefaling­er.

Netcompany steg 7,5 pct. til 278 kr. efter et plus på 9,1 pct. torsdag.

Rederiet Norden fik fået løftet anbefaling­en til "køb" fra "hold" hos svenske SEB, mens kursmålet blev sat op til 435 kr. fra 400 kr.

Norden steg 1,3 pct. til 372,80 kr.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark