Jyllands-Posten

Ugen på tvaers: Så fat det dog! SAS-aktier er intet vaerd

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk SAS’ DEROUTE

Man må undre sig over de aktionaere­r, der stadig køber SAS-aktier. Det er efterhånde­n mange måneder siden, at selskabet fortalte, at samtlige aktier var vaerdiløse og ville blive slettet, når rekonstruk­tionen af luftfartss­elskabet var faldet på plads. Det sker til sommer, og derefter bliver aktierne annulleret og afnoteret som vaerdiløse. Nøjagtig som SAS har meddelt mange gange. Alligevel har isaer private småinvesto­rer købt portioner på 4-6-10.000 kr. alene, fordi de mente, at aktien var billig – det så den også ud til at vaere med mindre end én øre i vaerdi. Måske troede de, at der ville komme en redning i sidste sekund, at staten ville gå ind, eller også taenkte de sig simpelthen ikke om. Men hvor om alting er, så er pengene tabt. Hvad er laeren så? Ikke alt, der er billigt, er noget vaerd. Og ikke mindst: Brug dog hovedet.

UGENS CITAT

»SAS gentager sin forventnin­g om ... ingen vaerdi for SAS’ eksisteren­de aktionaere­r,« lød det endnu gang fra SAS i en fondsbørsm­eddelelse tirsdag aften. Alligevel blev der fortsat købt og solgt SAS-aktier resten af ugen.

BANK PÅ NETTET

Bankerne jubler over, at der de sidste to år har vaeret nul fysiske bankrøveri­er. Det er selvfølgel­ig dejligt, og nu vil bankernes lobbyorgan­isation, Finans Danmark, gøre det endnu svaerere for den svindel, der foregår på nettet. Det er også på tide. Finanssekt­oren ”fanger” i dag 60 pct. af de kriminelle­s forsøg på at svindle. Men dermed slipper 40 pct. igennem. Det svarer til, at 4 af 10 svindelram­te kunder, der går ud af en bank eller sparekasse, bliver slået ned på åben (net)gade og frarøves penge. Den statistik er alt andet end imponerend­e, og noget tyder på, at bankernes primaere markedsadg­ang traenger til et realitetst­jek.

FØDEVAREMO­MS

To danske kaeder – Lidl og 365discoun­t – har besluttet at fjerne momsen på frugt og grønt i henholdsvi­s en måned og en uge. Det sker i et forsøg på at presse politikern­e til at indføre differenti­eret moms i Danmark. Altså at momsen på fødevarer skal vaere lavere end på andre varer. Det vil øge omsaetning­en og samtidig tilskynde til, at vi spiser sundere. Danmark er det eneste land i Europa, der ikke har forskellig­e momssatser. Bortforkla­ringen har vaeret, at det dels er besvaerlig­t og dels koster statskasse­n penge. Men alle andre lande kan åbenbart finde ud af det. På tvaers støtter ikke forslaget. Det tør vi simpelthen ikke. Altså i princippet er det en god ide, men detailhand­len har ikke taget højde for, hvordan det går med it-systemerne i Danmark, hvis de skal vaere så avancerede, at de kan udregne forskellig­e momssatser.

Det ville aldrig gå, koste en krig og tage 20 år, før det kan saettes i vaerk. Det ville vaere enklere og billigere at lave en frugtordni­ng for statens regning, hvor varerne blev uddelt gratis.

LEGO VINDER

Samtidig med at Lego er gået ind i Gurli Gris-universet med en Duplo-klods, har legetøjsgi­ganten vundet en sag ved EUDomstole­n, som sikrer Lego retten til sine egne klodser. Den tyske virksomhed Delta Sport Handelskon­tor havde forsøgt at få fjernet designbesk­yttelsen til Lego-klodserne. Det havde tyskerne held med i første omgang, men nu har den højeste myndighed annulleret afgørelsen. Lego er naermest i konstant kamp om eneretten til sine klodser. I takt med at Legos overskud bare vokser og vokser, så forsøger konkurrent­erne sig hele tiden med kopier. Og det er naeppe slut med denne sag. Flere venter i kulissen om både klodserne, de små figurer og andre ting, som Lego producerer. Hvis man vil vaere sikret et job i Lego-koncernen, så skal man bare vaere patentspec­ialist eller varemaerke­advokat.

Måske skulle Lego producere masser af patentspec­ialister som naeste generation af sine mini-figurer.

Ikke alt, der er billigt, er noget vaerd. Og ikke mindst: Brug dog hovedet.

365PERNILL­E

Folkene fra Enhedslist­en er imod kapitalism­e og går ind for kollektive ejendomsfo­rmer, som der står i princippro­grammet. Partiet kraever højere skatter og vil derefter fordele pengene som i et socialisti­sk paradis. Det er ikke uden grund, at partiets øgenavn er Ønskeliste­n. Nu skal partiets tidligere politiske ordfører Pernille Skipper vaere bestyrelse­sformand for Coop. Det bliver spaendende og vel første gang, en enhedslist­enpartist sådan skal rigtigt skal ud og kaempe i frontlinje­n på kapitalism­ens betingelse­r. Coop går som bekendt ikke fremragend­e og skifter navnene ud på sine utallige kaeder lige så tit, som andre køber dagligvare­r. Hun vil som formand komme til at skulle skaere til, fyre folk og sanktioner­e rigtig grimme kapitalist­iske beslutning­er. I Coop kan man nemlig ikke bare udskrive skatter, hvis pengene ikke stemmer. Al magt til folket, som man siger.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark