Jyllands-Posten

En dansk underklass­e i frit fald

Thomas Korsgaard dykker ned i den danske underklass­e, som den tager sig ud i dag. Det er grum laesning fra start til slut. Empatien, solidarite­ten og troen på en bedre fremtid er vaek. De nye noveller om et stykke Danmark fastlåst i elendighed er den pris

- SKØNLITTER­ATUR SNYDT UD AF NAESEN ERIK SVENDSEN, Samfund@jp.dk

THOMAS KORSGAARD 336 sider, 270 kr. Lindhardt og Ringhof

333333

Thomas Korsgaard er vokset op i et miserabelt provinsmil­jø, hvor både penge og mentalt overskud ofte var fravaerend­e. Paradoksal­t nok udgør den smertelige opvaekst et staerkt udgangspun­kt for den menneskeli­ge og sociale kapital, som det prisvinden­de forfatters­kab nyder godt af, hvis man kan tillade sig den formulerin­g.

Den virkelighe­d er Korsgaard selvsagt ikke alene om. En udfordret opvaekst kan vaere braendstof til mange gode bøger.

Den 28-årige forfatters første tre meget laeste og roste romaner skildrer hans alter ego, Tue, der kaemper med at overleve i et barndomshj­em, hvor der er underskud på alle niveauer. Foraeldren­es svigt er enerverend­e, og det er et mindre mirakel, at den unge Tue overhovede­t kan haenge sammen mentalt.

Den nye novellesam­ling, ”Snydt ud af naesen”, kan laeses som en forlaengel­se af trilogien om Tue, men det virker, som om forfattere­ns ambition er at skildre et dansk underklass­emiljø bredere og mere facetteret, selvom det er den samme mistrøstig­e historie, der gentages med variatione­r.

De fleste fortaellin­ger har børn som sagesløse ofre for de voksnes mangelfuld­e håndtering af tilvaerels­en. Det er graesselig­t at laese. Og jeg tror ikke, at Thomas Korsgaard gør virkelighe­den hverken bedre eller vaerre, end den er.

Den nye socialreal­isme

”Snydt ud af naesen” er underklass­e-socialreal­isme anno 2023. Netop fordi bogen spaender vidt i bestraebel­sen på at fange de almene, kollektive tilstande i et klassebest­emt miljø, vil jeg påstå, at novellesam­lingen er Thomas Korsgaards hidtil bedste udgivelse.

Langt de fleste noveller er skåret ind til benet, effekterne er enkle, sproget er nøgternt, og evnen til at jonglere med modsaetnin­ger er udtalt. Det fremgår af bogens taksigelse­r, at Ida Jessen har laest med, og der er også et klart faellesska­b mellem Korsgaards nye tekster og Jessens noveller.

I tidligere tiders underklass­elitteratu­r var der ofte et forsøg på at tematisere en kollektiv modstand mod overmagten. Underklass­en var befolket af forarmede arbejdere, men selvom deres familier var ved at gå i opløsning, eksistered­e drømmen om, at de kuldsejled­e skaebner udgjorde en samlet og kollektivt taenkende klasse. Solidarite­t på kryds og tvaers var den traengte del af arbejderkl­assens håb.

I Thomas Korsgaards opdaterede underklass­eskildring er der ikke spor af faellesska­bstaenknin­g i den traengte provins. De enkelte familier og de enkelte mennesker går ned, mens andre vender ryggen til eller ligefrem tilskynder til eksklusion. Håbløs individual­isme har erstattet solidarite­ten, og det taber alle på.

Jeg ved ikke, om det er tilfaeldig­t, men bogens mindst vellykkede bidrag handler just om en kollektiv event, nemlig det årlige kraemmerma­rked, mens de mange effektive og affektmobi­liserende fortaellin­ger handler om enkelte skaebner – som oftest børn.

De håbløse faedre

Det er grum laesning fra start til slut.

Som når den stakkels dreng Tobias bliver tvangsindl­agt til faderens dartspil med arbejdskol­legaen Bo i novellen ”Bo og hans søn”.

De to fraskilte faedre har ikke begreb skabt om børns behov, og det er frygteligt at vaere vidne til, hvordan Tobias’ far tager sin vens parti og holder hånden over hans søn, der voldtager Tobias.

Der synes ikke at vaere graenser for fortabte maends forråelse.

Novellen ”René” er en opdateret udgave af Henrik Pontoppida­ns skildring af, hvordan fogeden rømmer en familie. Knaegten Patrick tager i første omgang fejl og tror, at der bliver ringet på døren, fordi han og moderen har vundet i julelotter­iet. Selv topmadrass­en til drengens seng bliver smidt ud på gaden, og da myndighede­rnes udsending spørger om ”I ikke har et par gode venner, I kan raekke ud efter?”, lyder moderens lakoniske modsvar:

»Kan du se nogen?«

Nådesløs er også en lille rød tråd i bogen, der over flere noveller handler om Åge Jørgensen og sønnen Kevin, som ingen i miljøet ønsker at røre med en ildtang. Igen er det, der står tilbage, faderens brutale og komplette mangel på empati i omgangen med sin søn.

Der er i det hele taget ingen lyspunkter i underklass­en, som den tager sig ud i ”Snydt ud af naesen”. Det er ikke sjovt at vaere ude af stand til at tage vare på tilvaerels­en. Den opløste underklass­e sejler rundt på må og få og ødelaegger alt – både for sig selv og omverdenen, hvis vi skal tro Thomas Korsgaard.

 ?? ??
 ?? FOTO: SOFIA BUSK ?? Thomas Korsgaard vandt De Gyldne Laurbaer i 2022. Dengang havde han netop afsluttet sin anmelderro­ste romantrilo­gi. Nu er han aktuel med novellesam­lingen "Snydt ud af naesen".
FOTO: SOFIA BUSK Thomas Korsgaard vandt De Gyldne Laurbaer i 2022. Dengang havde han netop afsluttet sin anmelderro­ste romantrilo­gi. Nu er han aktuel med novellesam­lingen "Snydt ud af naesen".

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark