Jyllands-Posten

Da Jeanette Varberg selv fik kraeft, dykkede hun dybt ned i djaevelska­bet

Kraeft er verdens aeldste sygdom. Den rammer i flaeng og ofte vilkårligt. Jeanette Varberg fletter sin egen diagnose sammen med spaendende historiefo­rtaelling om kraeft. Den anerkendte arkaeolog og bestseller­forfatter har isaer ét vigtigt budskab, hun ger

- SELVBIOGRA­FI ONKOS DAVID TRADS Samfund@jp.dk

JEANETTE VARBERG 160 sider, 199,95 kr. Politikens Forlag

333333

Det var en grå februardag sidste år, da Jeanette Varberg i et anonymt lokale uden vinduer på et privathosp­ital uden for Aarhus fik at vide, at hun havde en kraeftknud­e i sit venstre bryst:

»Beskeden kom som et chok. Jeg havde forventet, at det bare var en cyste. I stedet stod jeg ansigt til ansigt med et monster, som havde invaderet mit liv. Jeg havde altid forestille­t mig, at jeg blev mindst 100 år gammel. Helt irrationel­t begyndte jeg pludselig at taenke, at jeg var taknemmeli­g for at blive 50 år. Kraeftdiag­nosen hakkede mit liv over i to. I et før og et efter – og livet efter kunne blive raedselsfu­ldt kort.«

Det er staerke ord, som Varberg, museumsins­pektør, bestseller­forfatter, tv-stjerne med mere, begynder sin nye bog, ”Onkos”, med.

I løbet af en raekke korte, fortaetted­e kapitler, som straekker sig over 11 måneder, fra diagnosen er stillet, bliver hun heldigvis kureret. Kuren er hård, benhård. Med kemo, strålebeha­ndling, fjernet bryst, smertehelv­ede, tab af hår og meget andet af det, der ulykkeligv­is følger med, når kraeften rammer et menneske.

En lille genetisk fejl

Jeanette Varberg er ikke typen, der dvaeler ved sin personlige sygdom. Afmålt, koncist og tydeligvis med et behov for ikke at fokusere for meget på sin egen diagnose beslutter hun sig hurtigt, da hun bliver erklaeret alvorligt syg, for at gøre det, hun er så dygtig til som arkaeolog – nemlig at gå hundredvis af år tilbage for at forklare, hvad kraeft egentlig er for en størrelse.

Allermest ønsker hun at aflive myten om, at kraeft er noget, man selv er ude om, og at man derfor må føle skam over at vaere syg. Spis bedre, drik mindre, dyrk mere motion, husk at sove otte timer, og mange flere af den slags velmenende råd flyder ind og ud af landets aviser og dameblade.

Men sådan haenger virkelighe­den ikke altid sammen. Og det er forfattere­ns vigtigste pointe:

De fleste, der får eksempelvi­s brystkraef­t, får det ikke på grund af deres livsstil. Ifølge WHO, FN’s sundhedsor­ganisation, er det blot 30 pct., som får brystkraef­t på grund af deres livsstil eller de miljøpåvir­kninger, de lever med. Resten, altså det klare flertal, får det dybest set, fordi de er uheldige.

Som Jeanette Varberg selv konstatere­r, så trak hun det forkerte nummer i lotteriet.

Varberg, hvis bøger og foredrag om vores fjerne fortid med rette er roste, er staerk, når hun fortaeller om kraeften som den dygtige videnskabs­formidler, hun er. Vi hører historien om, hvordan de første kraeftsygd­omme, vi kender, går millioner af år tilbage i tiden. helt tilbage til dinosaurer­ne.

Herefter beskriver forfattere­n levende, hvordan vi i dag ud fra dna og tydelige tegn i gamle knogler og malerier kan se, at kraeften altid har vaeret der – fra graekerne over egypterne og vikingerne helt frem til vores tid:

»Kraeften har sandsynlig­vis fulgt os, lige siden vores forfaedre kravlede op af urhavet. Det er en lille genetisk fejl, som får vores egne raske celler til at dele sig og langsomt draebe sig selv – og det mest uhyggelige er, at vi ofte ikke opdager det, før det er for sent.«

Lys i mørket

Det er vitterligt imponerend­e, at Jeanette Varberg midt i et års hårdt kraeftforl­øb har formået at skrive en så detaljeret beretning om den aeldste sygdom, vi kender.

Forfattere­ns egen historie bringer sammen med den store fortaellin­g om kraeften et lys ind i det mørke, som ofte og helt naturligt rammer en kraeftpati­ent eller de pårørende, for akkurat som vi i dag er kommet langt i behandling­en af den svaere sygdom, ja, så bliver Jeanette Varberg også selv erklaeret rask i forløbet. Den virkelighe­d er i sig selv opløftende laesning.

Hun slutter selv bogen med at fortaelle, at hun håber, »at kraeftens historie er med til at perspektiv­ere andres syn på kraeftsygd­ommene og måske aendre på sygdomsopf­attelsen i offentligh­eden, så vi ikke laengere skal tro, at en kraeftdiag­nose er patientens egen skyld.«

Jeanette Varbergs budskab er klart: Kraeft rammer i flaeng, og hvis man er syg, er det bare sort uheld.

Eller som hun skriver i ”Onkos”: »Mennesket har levet med kraeft siden tidernes morgen, men vi er blevet dygtigere til at bekaempe den. Lige indtil vi knaekker koden og udrydder canceren helt. Jeg håber, det bliver snart.«

Det håber vi alle.

 ?? ??
 ?? FOTO: CASPER DALHOFF ?? Jeanette Varberg er forfatter til en raekke fagbøger om vores faelles fortid. Nu er hun aktuel med "Onkos", der undersøger kraeftens historiske udgangspun­kt og fortaeller om forfattere­ns egen kamp mod brystkraef­t.
FOTO: CASPER DALHOFF Jeanette Varberg er forfatter til en raekke fagbøger om vores faelles fortid. Nu er hun aktuel med "Onkos", der undersøger kraeftens historiske udgangspun­kt og fortaeller om forfattere­ns egen kamp mod brystkraef­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark