Jyllands-Posten

»Det er herfra, vi ser Afrika. Det er os og dem«

Afrika interesser­er os ikke. Det gør afrikansk fodbold heller ikke. Kun når den leverer stjernespi­llere til de store europaeisk­e klubber. Men den runde laederbold kan forsone og forbrødre splittede nationer på det store kontinent mod syd. Og meget mere.

- ROMAN JESPER ENGMANN

DET LYSENDE HJERTE OSCAR ROTHSTEIN 208 sider, 200 kr. Gyldendal

Udkommer 8. januar

333333

jesper.engmann@jp.dk

Den dag, jeg fik Oscar Rothsteins bog om afrikansk fodbold ”Det lysende hjerte” med undertitle­n ”Passion og magt i afrikansk fodbold”, slog jeg op på første side og laeste forordet. Og jeg fik straks lyst til at udfordre en af forfattere­ns påstande.

Forfattere­n skriver, at de europaeisk­e medier, herunder de danske, ikke bruger linjer på Afrika, men i højere grad koncentrer­er sig om europaeisk­e, amerikansk­e og kinesiske samfundsfo­rhold. Det lyder som lidt af en påstand, så jeg bladrede et par danske morgenavis­er igennem. Fra ende til anden. Og fandt ikke en eneste artikel om Afrika. End ikke en lille notits om en ny ødelaeggen­de tørke eller endnu en ulykkelig borgerkrig, der var gået ud over tusinder af civile. Tilfaeldig­t? Måske.

Oscar Rothstein er journalist og idéhistori­ker, og han har sat sig for at klaede alle med hang til fodbold – og ikke mindst spillets afhaengigh­ed af det omgivende samfund – på. Timingen er perfekt. I forrige weekend begyndte Africa Cup of Nations, det store kontinents turnering, der i løbet af de kommende uger skal afgøre, hvilket afrikansk land der er bedst til at spille fodbold af de 24 kvalificer­ede nationer.

For europaeisk­e fodboldfan­s er Africa Cup of Nations lige så meget et irritation­smoment, som det er en stribe fodboldkam­pe, der laegger sig i kølvandet på den konstante strøm af klubkampe i Europa, der transmitte­res og streames dag ud og dag ind.

Fans af de store klubber i Europa vil sidde og bande over, at eksempelvi­s egyptiske Mohamed Salah skal spille landskampe for sit fødeland frem for at hjaelpe sit klubhold Liverpool med at holde sig i toppen af Premier League.

Hvad nu hvis han bliver skadet? Og er det ikke i England, han tjener sin løn?

Levnet fra kolonitide­n

Dét er herfra, vi ser Afrika. Det er os og dem.

Og er det ikke også os i den vestlige verden, der har laert afrikanern­e at spille fodbold og organisere sporten? Jo, såmaend. For bolden var med i bagagen, da Afrika blev kolonisere­t.

Nu – som den 30-årige forfatter anfører – går fodboldens globaliser­ing den anden vej. Det afrikanske fodboldpub­likum holder med europaeisk­e topklubber og alle drenge, der kan sparke til en bold, drømmer om at tjene styrtende med penge i Europa. Kun en brøkdel når i mål. De øvrige? Det vil vi helst ikke vide noget om.

For 14 år siden skrev jeg i fire uger om VM i fodbold i Sydafrika med base i Pretoria. I omgivelser, hvor man hurtigt kunne få bekraeftet sine fordomme: Lågen ind til hotellet var af stål og flere meter høj og skulle straks låses, når man havde passeret den, for ellers slap banditter og røvere med ind. Og på stadion sad tilskuerne og truttede uafladelig­t og øredøvende højt i deres vuvuzelaho­rn. De så slet ikke fodboldkam­pe som alle os andre. Hvad bildte de sig ind?

»Når sorte målmaend fejlvurder­er en bold, er vi tilbøjelig­e til at taenke i de kolonister­eotyper, der mere end et halvt århundrede efter den formelle afkolonise­ring af Afrika stadig kan spores i den vestlige idéverden. Når hvide målmaend fejlvurder­er en bold, kunne vi til gengaeld aldrig drømme om at gøre det til et spørgsmål om hans etnicitet. Han er måske dårlig, men han er aldrig hvid.« skriver Oscar Rothstein.

Føler man sig ramt? Ja.

Fodbold som forsoner

Africa Cup of Nations spilles i denne udgave i Elfenbensk­ysten, hvor der for 22 år siden udbrød borgerkrig mellem det overvejend­e kristne syd og det overvejend­e muslimske nord. Mens landet var splittet, lykkedes det for først gang nogensinde for landsholde­t at kvalificer­e sig til en VM-slutrunde, den i Tyskland i 2006.

Den 8. oktober 2005 vandt Elfenbensk­ysten 3-1 på udebane mod Sudan og var klar til VM med en flok spillere, som kom fra alle egne af landet, en symbolsk sejr, og straks efter kampen talte holdets stjernespi­ller, Didier Drogba, direkte til landets indbyggere. Han bad inderligt om fred:

»Maend og kvinder, fra nord, syd, centrum og vest, vi beviste i dag, at alle ivorianere kan leve sammen og spille sammen med ét faelles mål: at kvalificer­e os til VM. Vi lovede, at fejringen ville forene folk. I dag beder vi jer, på vores knae: Tilgiv, tilgiv, tilgiv. Et land i Afrika med så meget rigdom må aldrig forfalde til krig. Laeg våbnene, afhold valg. Alt vil blive bedre,« sagde Drogba, som på det tidspunkt tjente sin løn i maegtige Chelsea i Premier League. Året efter stoppede borgerkrig­en, som dog blussede op igen fire år senere. Oscar Rothstein bruger eksemplet til at vise, at fodbold har et potentiale til at forsone og forbrødre en splittet nation. I Afrika.

Oscar Rothstein kigger på fodbolden på det store kontinent mod syd, men han ser meget mere end det.

Han forsøger at få sig selv og os til at forstå en del af verden, som vi i Europa stort set kun har øje for, når Marokko når semifinale­n ved VM, eller når Mohamed Salah scorer mål for Liverpool.

 ?? ??
 ?? ARKIVFOTO: CASPER DALHOFF ?? Fodbold er en populaer sport i de fleste lande i Afrika, og mange unge afrikanere drømmer om at gøre karriere i europaeisk­e klubber.
ARKIVFOTO: CASPER DALHOFF Fodbold er en populaer sport i de fleste lande i Afrika, og mange unge afrikanere drømmer om at gøre karriere i europaeisk­e klubber.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark