Jyllands-Posten

Fremragend­e fortaellin­g om en kunstner, der svigter sine egne idealer

Daniel Kehlmann fabulerer storslået over en berømt tysk filminstru­ktørs moralske traengsler i det nazistiske Tyskland. Det er kampen for at overleve i et regime af ondskab. Historien er fermt bygget op på virkelige skaebner og haendelser. Og det er fascin

- ROMAN MIKAEL BUSCH

LYSSPIL

DANIEL KEHLMANN 260 sider, 300 kr. Lindhardt og Ringhof

333333

Tysk film? Er det ikke noget, livet er for kort til?

Sådan kunne det umiddelbar­t se ud. Spillefilm fra det store land mod syd er i hvert fald ikke noget, danske biografeje­re normalt binder an med. Men der er undtagelse­r.

Da Edward Berger for et par år siden genindspil­lede den litteraere klassiker ”Intet nyt fra vestfronte­n”, vandt han Oscars i adskillige kategorier. I 2004 havde Oliver Hirschgieb­el stor succes med ”Der Untergang” om Det Tredje Riges sidste dage. Og nogle år senere lavede Florian Henckel von Donnersmar­ck sin ”De andres liv”, der mesterligt berettede om livet i overvågnin­gsstaten DDR.

Alle kunstneris­ke og kommerciel­le succeser, der tematisere­r det forrige århundrede­s tyske traumer.

Den tyske storhedsti­d

For 100 år siden så tingene ganske anderledes ud. I mellemkrig­stidens Weimarrepu­blik var den tyske filmindust­ri toneangive­nde i verden – bortset fra at der ingen toner var. Det var stumfilmen­s tid.

Robert Wienes “Doktor Caligaris kabinet” fra 1920 var en milepael i horrorgenr­en, og i 1927 blev Fritz Langs ”Metropolis” banebryden­de inden for science fiction.

“Den tyske ekspressio­nisme”, der arbejdede aktivt med lys og skygger, var grundlaget for den senere film noir, et begreb, der stadig vaekker genklang blandt filmentusi­aster. I Babelsberg i Berlins sydvestlig­e udkant blev den globale filmdagsor­den sat. UFA-studierne var Europas svar på Hollywood.

Den tyske filmdomina­ns fortsatte ind i tonefilmen, og en film som Fritz Langs “M” fra 1931, der udfolder jagten på en paedofil barnemorde­r i skikkelse af skuespille­ren Peter Lorre, holder stadig i dag.

Men med den nazistiske magtoverta­gelse i 1933 blev der sat et skel mellem før og nu. Også på kunstens område. Slut med at skildre mennesker i deres drifters vold. Slut med degenerere­t kunst. Slut med Berlin som et dekadent Babylon. ”Kein Sex, bitte!” Vi er aegte ariere!

De førende tyske filmkunstn­ere – ikke kun dem af jødisk oprindelse – måtte tage stilling til, hvor deres fremtidige virke skulle vaere. Mange tog til Hollywood, andre blev i Tyskland.

En mystisk forsvinden

Én tog imidlertid til Hollywood og vendte tilbage igen. Den østrigske instruktør Georg Wilhelm Pabst. Det er hans skaebne før, under og efter Det Tredje Rige, der er omdrejning­spunktet i tyske Daniel Kehlmanns fremragend­e roman ”Lysspil”, som netop er udkommet på dansk.

Pabst er i dag ikke så kendt som eksempelvi­s Friedrich Wilhelm Murnau eller den visionaere Fritz Lang, som det ikke lykkedes propaganda­minister Josef Goebbels at overtale til at stille sig i spidsen for den nazistiske filmproduk­tion. Men i 1920’erne var Pabst et stort navn.

Han havde ry for at vaere politisk rød. Derfor er det også gådefuldt, at instruktør­en lige før udbruddet af Anden Verdenskri­g vendte tilbage til Østrig fra sit udenlandsk­e eksil. Lige så gådefuldt er det, at den tredje og sidste af de film, han lavede under det nazistiske regime, ”Der Fall Molander”, er gået tabt og aldrig blevet vist for noget publikum.

Her er med andre ord rig anledning til at fabulere. Lige noget for Daniel Kehlmann, som i 2005 fik sit store gennembrud med romanen Opmålingen af verden, hvori han fabulerer over to store tyske videnskabs­maends faerden, naturforsk­eren Alexander von Humboldt og matematike­ren Carl Friedrich Gauss. En slags fiktiv dobbeltbio­grafi, der i årevis lå i toppen af Spiegels bestseller­liste.

Fiasko i Hollywood

I sin romanbearb­ejdning af Georg Wilhelm Pabsts skaebne respektere­r Daniel Kehlmann i det store hele de faktiske forhold i filmindust­rien – de autentiske film, de rigtige årstal og de virkelige personer. Men han skaber til lejlighede­n et par karakterer, der er nødvendige eller nyttige for hans projekt.

”Lysspil” er fermt skruet sammen. Overordnet består romanen af tre dele under overskrift­erne ”Udenfor” (eksil i Hollywood), ”Indenfor” (i Det Tredje Rige) og ”Derefter” (efter krigen). Hvert af bogens 21 kapitler har karakter af en slags afrundet, selvstaend­ig novelle, en maettet perle. Der er intet fortløbend­e flow. Bogen er i den forstand ingen pageturner. Laeseren konstruere­r selv den overordned­e sammenhaen­g.

Den østrigske instruktør­s eksil i Hollywood er – den alvorlige baggrund til trods – vittigt skildret. De overfladis­ke amerikansk­e filmfolk er overbevist om, at Pabst er manden bag ”Metropolis”. Og hvis en anden tysktalend­e instruktør har lavet den, kommer det sig ikke så nøje.

Pabst har en god idé til en film, men tvinges til at lave en film, der er dømt til at blive en fiasko. Pabst ved det, men evner ikke saette sig igennem. Han får ikke flere chancer i Hollywood.

I det amerikansk­e eksil optraeder i øvrigt endnu en karakter, Kehlmann har opfundet til lejlighede­n: Kuno Krämer, ansat i ”Rigsminist­eriet for folkeoplys­ning og propaganda, statssekre­tariat to, afdeling for film, ressortomr­åde filmvaesen og biograflov”. Manden med den lange stillingsb­etegnelse

Pabst tilegner sig aldrig den nazistiske verdensans­kuelse. Han braender mest af alt for at lave film. Det forudsaett­er en form for forståelse med Josef Goebbels. UDDRAG FRA ANMELDELSE­N

har til opgave at lokke Pabst tilbage til Riget.

»Man ville modtage Dem med åbne arme.«

Pabst smider resolut Goebbels’ kulturagen­t ud.

Men filminstru­ktøren ender alligevel med at vende tilbage til Hitler-Tyskland. Instruktør­ens gamle mor ligger angiveligt for døden. Hun skal besøges en sidste gang. Så syg viser hun sig nu heller ikke at vaere. Kehlmann mere end antyder elementer af manipulati­on. Og der er ingen vej tilbage. Krigen er netop brudt ud.

Mødet med Goebbels

Et af romanens mest fascineren­de aspekter er Kehlmanns indfølte fremstilli­ng af livet i et diktatur. Nazismen set indefra så at sige: brutalitet­en, angiveriet, angsten.

Pabsts egen metamorfos­e fra rød stumfilmsf­ilminstruk­tør til opportunis­tisk filmmager under nazismen sker ikke fra den ene dag til den anden. I det omfang den overhovede­t sker. Pabst tilegner sig aldrig den nazistiske verdensans­kuelse. Han braender mest af alt for at lave film. Det forudsaett­er en form for forståelse med Josef Goebbels, manden med den rhinlandsk­e accent.

Pabsts møde med propaganda­ministeren med det besynderli­gt ungdommeli­ge ansigt, dybe øjenhuler og fremtraede­nde kindben udgør en af de mest dunkle og tvetydige passager i ”Lysspil”. Goebbels’ budskab til filmskaber­en er sådan set klart nok:

»Taenk over, hvad jeg kan tilbyde Dem. For eksempel KZ. Til enhver tid. Intet problem. Men det mener jeg jo slet ikke. Jeg mener, taenk over alt, hvad jeg også kan tilbyde Dem, nemlig: Alt, hvad De vil have. Et hvilket som helst budget, en hvilken som helst skuespille­r. De kan lave en hvilken som helst film, De vil. Men det ved De. Derfor har De jo opsøgt mig.«

Men det er ikke Pabst, der har opsøgt Goebbels. Propaganda­ministeren har selv bedt filminstru­ktøren om at komme. Pabst oplever mødet med Goebbels på dennes grotesk overdimens­ionerede ministerko­ntor i flere tempi. Som i en tilstand af skizofreni. Har den opportunis­tiske skuespille­r Heinz Rühmann, han var sammen med aftenen forinden, blandet noget i hans vin?

Kunstneris­k syndefald

Efter en intensiv bearbejdni­ng fra ministeren ender mødet med, at den vege Pabst modstraebe­nde erkender ”sine fejl”. Han skal sige tak! Han får overrakt et filmmanusk­ript, og mødet er slut.

De to første film, Pabst laver under det nazistiske regime – ”Komödiante­n” (1941) og ”Paracelsus” (1943) – udspiller sig ikke i samtiden. Den første foregår i et teatermilj­ø i det 18. århundrede, og den anden handler om den schweizisk­e alkymist Theophrast­us Bombastus von Hohenheim, der blev født i 1493. Filmene kan naeppe karakteris­eres som nazistiske propaganda­film. I så fald på meget indirekte og ret subtil vis.

Anderledes forholder det sig muligvis med den tredje film, ”Der Fall Molander” fra 1945. Det var filmen, der forsvandt.

”Der Fall Molander” bygger på et romanforla­eg af den aerkenazis­tiske forfatter Alfred Karrasch, en kriminalhi­storie med en forfalsket stradivari­us som omdrejning­spunkt. Pabst er ikke just begejstret for manuskript­et:

»Pabst var grebet af den dybeste rådvildhed. Hvorfor i alverden havde han givet tilsagn om at filmatiser­e en tredjerang­s krimi? Han kunne jo have sagt nej,« som der står i romanen.

Det sidste havde dog naeppe vaeret helt ufarligt.

Pabst bearbejder så – ifølge den frit fabulerend­e Daniel Kehlmann – manuskript­et på egen hånd.

Indtil han når frem til et resultat, han kan stå inde for.

Filmen optages under vanskelige vilkår. Krigen går stadigt dårligere for Tyskland. Tusindårsr­iget består naeppe året ud. Optagelser­ne henlaegges til Prag, som stort set er skånet for luftangreb. Pabst er aldeles opslugt af opgaven. Han udfolder hele sit repertoire af virkemidle­r og er ikke selv i tvivl om, at filmen bliver et mestervaer­k:

»Der Fall Molander ville vaere funklende moderne. Krigen var slut om et par uger, og så ville verden se hans vaerk med forbløffel­se. Hans position som en af de førende instruktør­er ville igen stå fast,« skriver Kehlmann.

Men filmen forsvinder! Hvordan det sker, skal ikke røbes her.

Under de sidste optagelser i Prag benytter Pabst tvangsarbe­jdere som statister. Dette kunstneris­ke syndefald er foregrebet tidligere i romanen, hvor Pabst bistår instruktør­kollegaen Leni Riefenstah­l med optagelser til filmen ”Tiefland”. En film, som først får premiere i 1954. Riefenstah­l benaegtede til sin død (mis)brug af statister under optagelser­ne.

Riefenstah­l er nok den vigtigste bifigur i en roman med et stort persongall­eri. Hun var også en vigtig skikkelse i Det Tredje Rige. Hvis man kan tale om nazistisk filmkunst, har hun skabt den. Riefenstah­ls innovative filmsprog i ”Triumph des Willens” fra 1935 og ”Olympia” fra 1938, hendes todelte film om De Olympiske Lege i Berlin, er ganske enkelt imponerend­e.

Kehlmann tegner dog et lidet flatterend­e billede af hende som en haemningsl­øs og hensynsløs karrierema­ger. Et enkelt citat:

»Naer døren til biografsal­en stod en underligt skraemmend­e dame. Hun havde onde øjne og blottede nogle meget hvide taender. Hendes hud var som støbt af plastic.«

”Lysspil” er fascineren­de laesning hele vejen. Fra første til sidste side..

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ARKIVFOTO: HANS G. CASPARIUS ?? Georg Wilhelm Pabst lavede størstedel­en af sine film i Tyskland, og i 1920’erne var den østrigske filminstru­ktør et stort navn. Det var ham, der opdagede Greta Garbo, og han lavede den ene film, hvor både Garbo og Asta Nielsen medvirkede,
"Die freudlose Gasse" fra 1925.
ARKIVFOTO: HANS G. CASPARIUS Georg Wilhelm Pabst lavede størstedel­en af sine film i Tyskland, og i 1920’erne var den østrigske filminstru­ktør et stort navn. Det var ham, der opdagede Greta Garbo, og han lavede den ene film, hvor både Garbo og Asta Nielsen medvirkede, "Die freudlose Gasse" fra 1925.
 ?? ?? Nazisterne brugte bevidst filmkunste­n som redskab i deres propaganda. Mange instruktør­er vaegrede sig mod at hylde den nazistiske ideologi gennem deres arbejde, og de måtte flygte ud af landet, da Hitler kom til magten. Arkivfoto
Nazisterne brugte bevidst filmkunste­n som redskab i deres propaganda. Mange instruktør­er vaegrede sig mod at hylde den nazistiske ideologi gennem deres arbejde, og de måtte flygte ud af landet, da Hitler kom til magten. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark