Jyllands-Posten

Det er lige før, man glemmer de fornaermen­de ringe sange, som popgruppen brød 40 års tavshed med

Ny biografi viser Abba fra den mest flatterend­e side. Men de mange opremsning­er af svenskerne­s endeløse strøm af hitlistepl­aceringer skaemmer og skubber den samlede laeseoplev­else ud af kurs.

-

BIOGRAFI VEMOD UNDERCOVER

JAN GRADVALL

Oversat af Jakob Levinsen 384 sider, pris: 299,95 kr. Gutkind

333333 KASPER SCHÜTT-JENSEN kasper.schutt@jp.dk

De fleste kender det vel.

Man forelsker sig i en popsang eller et par hundrede som barn, og når man – mere eller mindre frivilligt – støder på de samme toner som voksen, klinger de ikke bare hult, de går direkte ind og påvirker centralner­vesystemet. På negativ vis.

Sådanne sange kunne denne anmelder sammensaet­te lange lister af, men lad os nøjes med en håndfuld:

Carl Douglas: ”Kung Fu Fighting” (1974) Rod Stewart: ””Da Ya Think I’m Sexy?” (1978)

Nena: ”99 Luftballon­s” (1983)

Herreys: ”Diggi Loo, Diggi Ley” (1984) tFalco: ”Rock Me Amadeus” (1985)

Med Abba forholder det sig anderledes. Jeg voksede op med den svenske popgruppe. Det er vi mange, der gjorde.

Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad har solgt mere end 385 mio. albummer og singler, og langt de fleste holder endnu.

Nej, der er ingen grund til at dvaele ved ”Waterloo”, som Abba vandt det internatio­nale melodigran­dprix med i 1974. Melodien er så faengende, at den snurrer lystigt videre i erindringe­n 40 år senere, men den bygger ikke på den saerlige kombinatio­n af omkvaed, vokalharmo­nier og melankoli, som kendetegne­r gruppens største øjeblikke.

Vemod undercover

Melankolie­n dvaeles der heldigvis ved i den nye, anbefalels­esvaerdige Abba-biografi, som er forfattet af Jan Gradvall, en af Sveriges førende journalist­er inden for popkultur. Det afslører bogens titel.

”Vemod undercover – bogen om Abba” hedder den, og det er en velvalgt titel, for det er netop kombinatio­nen af den opløftende melodi og den melankolsk­e tone, der gør sange som ”The Winner Takes It All” fra albummet ”Super Trouper” (1980) – om Agnetha Fältskog og Björn Ulvaeus’ skilmisse – og ”When All Is Said and Done” fra ”The Visitors” (1981) – om bruddet mellem AnniFrid Lyngstad og Benny Andersson – så tidløse.

Jan Gradvall var den første journalist, der interviewe­de de fire medlemmer af Abba efter gruppens opløsning, og i den aktuelle biografi italesaett­er Benny Andersson netop den mørkranded­e popmusik:

»Selv de gladeste sange er grundlaegg­ende vemodige,« siger han.

»Vi lavede vemod undercover.«

”Vemod undercover – bogen om Abba” fungerer som en nøjagtig og velskrevet gennemgang af den svenske popgruppes imponerend­e karriere.

Abba var i nogen grad hadet af rockfans, men omfavnet af punkbands som Sex Pistols, og i biografien skriver Jan Gradvall kompetent om de fire svenskeres betydning for store navne som Depeche Mode, Erasure og Madonna.

Vi er med fra etablering­en af Abba og får et indblik i popgruppen­s eksplosive succes. Ikke mindst i Australien, hvor tv-programmet ”The Best of Abba” fra 1976 fik flere seere end månelandin­gen i 1969:

»Mange verdensnav­ne bryder sig ikke om at turnere i Australien. Det ligger for langt vaek, og udgifterne overstiger indtaegter­ne. Også Abba sagde i begyndelse­n nej, men sidst i februar 1977 landede gruppen alligevel i lufthavnen i Sydney. Flyselskab­et Qantas havde syet hvide pilotjakke­r til de fire medlemmer. Allerede ved ankomsten var der tumulter med flere tusinde ventende fans. En saerlig fanatisk fan anbragte sit spaedbarn i en vugge på motorvejen for at tvinge Abbas bilkortege til at standse,« står der i biografien.

Lidt for meget hitlisteny­t

Detaljegra­den er imponerend­e, men indimellem går det for vidt. Som laeser udsaettes man for uendeligt mange opremsning­er af pophits, årstal og placeringe­r på diverse hitlister i forskellig­e lande, hvilket i nogen grad ødelaegger flowet i fortaellin­gen. Som her, hvor Jan Gradvall beskriver Agnetha Fältskogs første indtog på hitlisten Kvällstopp­en i 1969:

»Den 27. februar var nummer et på Kvällstopp­en den 18-årige debutant Agnetha Fältskog med sin egen sang ”Jeg var så kär”, der blev solgt i frygtindgy­dende 80.000 eksemplare­r. Sangen lå også tolv uger på Svensktopp­en, hvor den nåede op på en tredjeplad­s og konkurrere­de med Hootenanny Singers, der det pågaeldend­e år havde tre sange på Svensktopp­en: ”Mårten Gås” (tre uger), ”Så länge du älskar är du ung” (elleve uger) og ”Så lunka vi så småningom” (fire uger).«

Men det er en tilgivelig detalje i en bog, der viser Abba fra popgruppen­s mest flatterend­e side.

»Har du gemt alle dine gamle plader?,« spørger forfattere­n under et interview med Agnetha Fältskog i 2023.

Nej, det går hun ikke op i, svarer hun:

»Jeg har foraeret meget af det til Abbamuseet. Nogle lp’er og cd’er har jeg stadig, men de er pakket vaek. Jeg lytter meget sjaeldent til mine egne indspilnin­ger. En af undtagelse­rne er ”The Winner Takes It All”. Den plejer jeg at lytte til, når selvtillid­en er langt nede. Der kan jeg rose mig selv. ”Det gjorde du godt”.«

I 2021 vendte popgruppen tilbage med ”Voyage”. Albummet var en massiv skuffelse. Her blev fanskaren spist af med to traeffere, en klaebrig julesang, en omgang røvballet boogie-woogie samt en masse ligegyldig­t fyld.

Med Jan Gradvalls aktuelle biografi er det lige før, men også kun lige før, at man glemmer de fornaermen­de ringe sange, som popgruppen brød 40 års tavshed med.

 ?? ??
 ?? FOTO: OLLE LINDEBORG ?? Der er skrevet et hav af bøger om Abba. Nu kommer en af Sveriges førende journalist­er inden for popkultur med biografien "Vemod undercover".
FOTO: OLLE LINDEBORG Der er skrevet et hav af bøger om Abba. Nu kommer en af Sveriges førende journalist­er inden for popkultur med biografien "Vemod undercover".

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark