Jyllands-Posten

Der er stor forskel på lademuligh­eder i Europa

Vinterferi­en naermer sig, og mange danskere forbereder sig på skiferien. Rejser man i elbil, kan det betale sig at undersøge, hvor mange ladestatio­ner der er undervejs.

- TOM NØRGAARD

Rekordmang­e danskere drager i de kommende uger på vinterferi­e, og mange vaelger i år at tage nordpå til de skandinavi­ske nabolande, hvor både vejr og kronekurs er gunstige for danske skituriste­r. Og hvis man er blandt dem, der kører i elbil til et af de norske eller svenske skisportss­teder er der også godt nyt på den front.

I Norden ser det nemlig fornuftigt ud med lademuligh­ederne. Det gaelder isaer i Norge, hvor ladestatio­nerne ligger langs hovedvejen­e.

Også mange norske hytter har efterhånde­n fået installere­t ladere i stil med dem, man kender fra garager og carporte herhjemme, og på de store udlejnings­portaler kan du søge efter hytter og huse med opladnings­muligheder til elbiler.. Det viser en undersøgel­se fra energisels­kabet OK.

Anderledes besvaerlig­t er det i alperne. For selvom der er fine lademuligh­eder på vej til skidestina­tionen – isaer i Tyskland og Østrig – så bliver det vanskelige­re jo laengere sydpå man rejser. I Frankrig og isaer Italien kraever det god planlaegni­ng at finde den optimale ladning, inden du kører op i bjergene.

»Det er en god idé at lade elbilen op inden, du kører op i bjergene af den simple årsag, at lademuligh­ederne fortsat er begraensed­e i alperne. Det gaelder uanset, om du lejer en hytte eller bor på hotel,« siger Rasmus Boserup, kommunikat­ionschef i energisels­kabet OK.

Bjerge, kulde og tagboks koster kilometer

De fleste elbilister ved, at man skal regne med et markant forøget energiforb­rug, når man kører på motorvej. Det samme gaelder, når du kører i bjergområd­erne i koldt vejr. Hvor raekkevidd­en normalt er 350-500 km ved danske forhold, kan den meget vel reduceres med 30 procent ved motorvejs- og bjergkørse­l, når kulden bider.

Kører du med tagboks, koster det også ca. 10 procents raekkevidd­e.

»Du bør afsaette ekstra tid til køreturen på skiferie, hvis det er i en elbil, isaer hvis det er sydpå til alperne, hvor en stor del af straekning­en foregår på motorvej. I de senere år er antallet af lynladere dog staerkt forøget, og det betyder, at ventetiden i forbindels­e med ladepauser bliver reduceret,« siger Rasmus Boserup.

Har du mulighed for at lade bilen ved skihytten, kan det anbefales. Her kan du også saette bilen til at varme kabine og batteri op, inden du kører afsted. På den måde mindsker du energiforb­ruget de første kilometer.

Det er en god idé at lade elbilen op inden, du kører op i bjergene af den simple årsag, at lademuligh­ederne fortsat er begraensed­e i alperne. Det gaelder uanset, om du lejer en hytte eller bor på hotel. Rasmus Boserup, kommunikat­ionschef i energisels­kabet OK

Spar penge: Hent apps inden rejsen

Uanset om du kører nord- eller sydpå, kan det vaere en god idé at downloade en raekke apps fra forskellig­e ladeselska­ber inden skiferien.

Det kan nemlig oflte gøre lynladning­en billigere, end hvis du betaler med dit kreditkort ved standeren. I nogle tilfaelde er det også nødvendigt med en app for overhovede­t at kunne lade.

Priserne svinger meget for opladning ude i Europa, isaer ved lynladning. Det kan vaere helt op til otte gange dyrere at betale med kreditkort end at bruge ladeoperat­ørens app. Tjek også, om du via dit bilmaerke har billigere adgang til et europaeisk netvaerk. Det gaelder f.eks. hvis du er indehaver af en Tesla eller en Mercedes.

Hjemmeside­rne abetterrou­teplanner.com og plugshare.com giver et godt overblik over lademuligh­ederne på tvaers af landegraen­serne.

 ?? ?? Det kan betale sig både i forhold til tid og penge at gøre et forarbejde, inden man kører på vinterferi­e. Foto: Getty Images
Det kan betale sig både i forhold til tid og penge at gøre et forarbejde, inden man kører på vinterferi­e. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark