Jyllands-Posten

Nu kan du snart rejse til Rumaenien og Bulgarien uden pas

De to EU-lande bliver til marts en del af Schengen-området, som vil gøre det betydeligt nemmere at rejse dertil.

- CAMILLA EGEBORG MØLLER

Den 31. marts 2024 tilslutter Rumaenien og Bulgarien sig Schengen-zonen, som tillader fri bevaegelig­hed mellem medlemslan­dene for ca. 400 mio. europaeisk­e borgere. Både Rumaenien og Bulgarien har vaeret medlemmer af EU siden 2007, men ingen af de to lande har hidtil vaeret omfattet af det graensefri Schengen-område, hvor det er muligt at rejse mere frit. Derimod har man vaeret forpligtet til at fremvise pas ved indrejse, men fra slutningen af marts vil graensekon­trollen i de to østeuropae­iske lande forenkles betydeligt.

I december 2023 meddelte landenes indenrigsm­inisterier, at visse graensekon­troller vil blive ophaevet for at gøre det nemmere for turister og andre besøgende at krydse graenserne.

Konkret betyder aendringen, at rejsende, der ankommer med fly eller via søvejen fra andre Schengen-lande, ikke skal vise pas ved ankomsten. Passagerer som enten vaelger at flyve eller sejle til landene vil derfor ikke vaere underlagt graensekon­trol.

Fortsat paskontrol ved landegraen­ser

Der gaelder imidlertid andre regler, hvis man vaelger at ankomme med bus, tog eller bil. Her skal man fortsat huske sit pas for at blive lukket ind, da reglerne for landegraen­ser indtil videre forbliver uaendrede grundet et veto fra Østrig.

Målet er dog, at det snarest skal vaere lige så nemt at ankomme til lands: Der skal traeffes en beslutning for at fastsaette en dato for ophaevelse af kontrollen ved landegraen­ser, skriver Det Europaeisk­e Råd på deres officielle hjemmeside.

Ud over Rumaenien og Bulgarien omfatter Schengen-området 27 lande: 23 af disse er medlemmer af EU, mens de sidste fire er Norge, Island, Schweiz og Liechtenst­ein.

Kroatien tilslutted­e sig som seneste land Schengen i 2022. Hvert år foretages omkring 1,25 mia. rejser inden for Schengen, oprettet i 1995 som resultat af en aftale mellem Tyskland, Belgien, Frankrig, Luxembourg og Holland.

Flere andre aftaler fulgte indtil den markante udvidelse i 2007, der integrered­e yderligere ni lande i Schengen-området, og i dag er det således størstedel­en af de europaeisk­e borgere, som nyder godt af aftalen om fri bevaegelig­hed.

 ?? ?? Snart er det slut med lange køer ved paskontrol­len i Bulgarien og Rumaenien. Foto: Getty Images
Snart er det slut med lange køer ved paskontrol­len i Bulgarien og Rumaenien. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark