Jyllands-Posten

»Vores desperatio­n for at finde et sted at overnatte overskygge­de nok, hvor underligt vi syntes det var«

AEgteparre­t Lise Kryger og Peter Vejrum Terp oplever, at nøgenhed skaber lighed blandt mennesker. End ikke staerk social angst har overtrumfe­t fornøjelse­n ved at tage på naturistfe­rier.

- ALLAN PRIESS POULSEN

Lise Kryger og Peter Vejrum Terp er på sommerferi­e på Sardinien og har kun booket overnatnin­g til de første par dage. De rejser med rygsaek og får masser af saerlige oplevelser helt taet på det virkelige liv i støvleland­et. Men de mangler efterhånde­n et sted at overnatte. De tager faergen til Korsika med forventnin­g om at finde et ledigt hotelvaere­lse. Uden held.

Det er sent, og eneste mulighed er at leje en hytte på en naturistca­mpingplads på Korsikas østkyst. AEgteparre­t traekker luft ind og traeffer en beslutning, som har haft vaesentlig betydning for deres rejseaktiv­itet lige siden.

»Jeg tror, vi var lidt desperate på det tidspunkt. Da vi havde kigget hjemmefra, var der masser af ledige hotelvaere­lser, så vi var bare taget afsted, og så var der pludselig ingenting at finde. Vi havde brug for at sove, og vores desperatio­n overskygge­de nok lidt, hvor underligt vi syntes det var. Jeg kan huske, at vi kiggede på hinanden og sagde: ”Er det virkelig det her, vi gør?” Vi havde tidligere vaeret på strande, hvor man ligger uden tøj, men det her var alligevel noget andet. Vi blev enige om, at vi bare kunne tage en overnatnin­g, beholde tøjet på og så tage videre naeste dag. Men vi endte med at bo der i fire dage og har siden da ikke set os tilbage i forhold til naturistfe­rier,« fortaeller Peter Vejrum Terp.

Graenseove­rskridende møde med naturistca­mp

Han er 50 år gammel, programmør og rejseblogg­er. Gift med Lise Kryger på 51. Hun laver plakatkuns­t og er ligeledes rejseblogg­er. Begge har elsket at rejse, naesten lige så laenge de kan huske.

Lise Kryger beskriver således sin barndom som »praeget af slangeskin­d og tupilakker« via foraeldre, der var udenlandsd­anskere ad flere omgange.

Da hun flyttede hjemmefra, bosatte foraeldren­e sig i henholdsvi­s Singapore, Thailand og USA. Peter Vejrum Terp har vaeret på adskillige backpacker­rejser, fra han var helt ung, og har kun formået at vaere på én charterrej­se igennem hele sit liv.

Siden oplevelsen på Korsika i 2011 har aegteparre­t vaeret på i alt 10 naturistfe­rier. Fem af dem på den samme campingpla­ds på Korsika, hvor det hele begyndte – stadig deres absolutte favorit. Men de har også testet forholdene af i Frankrig, Spanien og Portugal. Altid med gode oplevelser til følge.

»Vi kan rigtig godt lide stedet på Korsika, fordi det er et vildt og frodigt naturområd­e, der ligger ret isoleret helt ude på Korsikas østkyst og med en af Europas smukkeste strande. Helt fantastisk og meget afslappet sted. Nogle af de andre steder, vi har vaeret, har der vaeret mange regler om, hvad man må, og hvad man ikke må. Vi synes for eksempel, det er lidt maerkeligt at vaere steder, hvor personalet har tøj på, mens gaesterne ikke har. Et af stederne måtte man ikke have tøj på i spiseområd­erne. Det var vi heller ikke så vilde med. Vi vil gerne bare have en afslappet ferieoplev­else uden alt for mange regler,« siger Lise Kryger og fortsaette­r:

»Jeg havde fra starten en fornemmels­e af, at sådan nogle naturistst­eder slet ikke ville vaere mig, og det viste sig da også at vaere enormt graenseove­rskridende at gå nøgen igennem campingpla­dsen første gang. Men jeg må bare konstatere, at jeg virkelig godt kunne lide det, da jeg først var landet i det. Til min egen overraskel­se opdagede jeg, at det føltes enormt naturligt at vaere der. Man behøvede ikke at have alt muligt svedigt tøj på og kunne bare vaere fri i sin krop uden at taenke over, hvordan man så ud,« siger hun.

Nøgenhed skaber lighed

Her stopper vi lige op for en stund. For har man ikke netop en grund til at taenke over, hvordan man ser ud, når man tager tøjet af foran andre mennesker? Faktisk ikke, lyder svaret fra Lise Kryger.

»Jeg forstår godt spørgsmåle­t, og at det kan vaere svaert at saette sig ind i, men det er bare ikke helt sådan, det fungerer. Når jeg kan se, at andres kroppe ser nogenlunde ud som min, bliver det lettere for mig at acceptere min egen krop. Jeg tror, det handler om, at når alle er nøgne, er alle på en måde også lige. Min følelse er i hvert fald, at der ikke er nogen, der saetter mig i bås eller definerer mig på en bestemt måde, fordi de er praecis lige så sårbare som jeg selv,« siger Lise Kryger og fortsaette­r:

»Normalt er jeg ellers meget blufaerdig, men når jeg befinder mig i en sammenhaen­g, hvor det er naturligt at vaere uden tøj, føler jeg en stor tryghed i det. I sådan en situation føler jeg mig faktisk langt mere tryg, end når jeg er på en strand, hvor jeg skal leve op til nogle idealer om, hvordan en kvindekrop skal se ud. Der er nogle ret fine spilleregl­er omkring det at vaere naturist, hvor alting bare er trygt og roligt,« forklarer hun videre og bliver suppleret af sin mand.

»Ligheden kommer også til udryk ved, at man af gode grunde ikke kan se, om folk er rige eller fattige. Man praesenter­er sig ikke med tøj og gadgets – man praesenter­er sig med den, man er. På den måde bliver klasseskel udvisket, og det gør noget ret fint ved samvaeret. På et tidspunkt var vi på en naturistca­mpingplads i Portugal sammen med 10 andre. Det viste sig, at vi var sammen med både millionaer­er og hippier, men det var umuligt at vide på forhånd, hvem der var i hvilken kategori. Når sådan nogle ting bliver fjernet lidt fra en relation, skaber det nogle ret dybe og anderledes samtaler,« siger han.

Social angst og naturisme er ikke modsaetnin­ger

Brug for en forklaring bliver der også, da Lise Kryger naevner, at hun lider af social angst. Faktisk i en så invalidere­nde grad, at det har haft stor negativ indvirknin­g på både hendes privatliv og hendes arbejdsliv.

Men hvordan springer man ud som naturist, hvis man i forvejen har svaert ved at overskue sociale relationer? De to situatione­r kan ikke umiddelbar­t sammenlign­es, lyder svaret.

»Min angst handler om relationer mellem mennesker. Det kan vaere både taette relationer og relationer, der er mere udefinerba­re. Uanset hvad er det svaert for mig at begå mig i en verden, hvor alting går staerkt, og hvor der er nogle bestemte måder at tale sammen på og nogle forventnin­ger til, hvordan man taler sammen. Jeg har for eksempel svaert ved at lade som om, at mit liv går godt, hvis jeg i virkelighe­den har en dyb krise,« siger Lise Kryger.

»Jeg vil gerne fortaelle folk alt, men det gør man jo kun med sine allertaett­este venner, og den graense har jeg svaert ved at navigere i. Derfor kan jeg blive enormt presset af at møde en ven eller bekendt i bussen eller et andet offentligt

Jeg havde fra starten en fornemmels­e af, at sådan nogle naturistst­eder slet ikke ville vaere mig, og det viste sig da også at vaere enormt graenseove­rskridende at gå nøgen igennem campingpla­dsen første gang. Lise Kryger, naturist og rejseblogg­er

 ?? ?? Paret har holdt ferie på en naturistca­mpingplads i Portugal sammen med både millionaer­er og hippier. Foto: Privat.
Paret har holdt ferie på en naturistca­mpingplads i Portugal sammen med både millionaer­er og hippier. Foto: Privat.
 ?? ?? Lise Kryger lider af social angst, men naturismen er med til at skabe frihed blandt andre mennesker. Foto: Privat
Lise Kryger lider af social angst, men naturismen er med til at skabe frihed blandt andre mennesker. Foto: Privat
 ?? ?? AEgteparre­t har vaeret på i alt 10 naturistfe­rier siden 2011. Fem af dem på den samme campingpla­ds på Korsika. Foto: Privat
AEgteparre­t har vaeret på i alt 10 naturistfe­rier siden 2011. Fem af dem på den samme campingpla­ds på Korsika. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark