Jyllands-Posten

»Unge har brug for et meget mere afslappet forhold til deres kroppe«

72-årige Peter Flindt-Hansen har vaeret naturist i knap 25 år. Han advarer imod den perfekthed­skultur, der giver isaer unge mennesker et skaevt billede af, hvordan deres kroppe skal se ud.

- ALLAN PRIESS POULSEN

Han taenker sig godt om, da jeg stiller spørgsmåle­t. Som om han lige skal grave lidt ekstra for at finde svaret, fordi han ikke har reflektere­t over det tidligere. Spørgsmåle­t er ellers simpelt nok: »Hvad er forskellen på som turist at rejse til en naturistde­stination og en ikke-naturistde­stination?«.

Efter en smule betaenknin­gstid kommer svaret dog fra Peter Flindt-Hansen, naturist igennem 25 år og i dag medlem af bestyrelse­n i foreningen Danske Naturister.

»Jeg tror faktisk ikke, at jeg synes, forskellen er så stor. Jeg kan godt lide sol, strand og varme, og derfor rejser jeg efter sommerlige destinatio­ner, hvor man ikke har så meget tøj på. Nogle gange sker det til en naturistde­stination og nogle gange ikke,« siger Peter Flindt-Hansen.

»Min naeste ferie går til Gran Canaria, og det er på et helt almindelig­t hotel. Men grundlaegg­ende synes jeg nok, at det med altid at have vådt badetøj på og gøre et stort nummer ud af at skjule sig bag store håndklaede­r, så snart der er risiko for, at nogen kan se en, er ret unødvendig­t. Det virker så påtaget. Jeg føler mig i hvert fald meget mere fri og afslappet, når ferien foregår uden tøj på,« tilføjer han.

Forskraekk­ede over at tage tøj af hos laegen

72-årige Peter Flindt-Hansen var første gang på naturistfe­rie omkring årtusindsk­iftet og har med jaevne mellemrum nydt det siden. Han argumenter­er i den forbindels­e for, at de fleste mennesker kunne have brug for at have et mere afslappet forhold til deres kroppe og kaeder i den forbindels­e sine egne oplevelser som naturisttu­rist sammen med sin fortid som praktisere­nde laege.

Her observered­e han i de senere år en tiltagende bornerthed blandt isaer unge i forhold til at vise deres krop frem.

»Både unge kvinder og maend var i mange tilfaelde forskraekk­ede over at vise deres krop frem på nogen som helst måde. Selv hvis det handlede om at løfte bare en lille flig af tøjet i forbindels­e med en skade, et udslaet eller lignende. Det er mit indtryk, at den adfaerd er udtryk for en tilbageven­dt blufaerdig­hedskultur, som vores oldeforael­dre repraesent­erede. Under alle omstaendig­heder kunne mange unge have glaede af at have et meget mere naturligt forhold til deres kroppe,« siger han og fortsaette­r:

»Jeg har også bemaerket en aendret adfaerd i svømmehall­en, hvor folk står med badebukser på i badet og ikke får vasket sig ordentligt – tilsynelad­ende fordi de finder det unaturligt at vise sig nøgne foran andre mennesker. Overordnet oplever jeg, at vi bliver mere og mere generte og tager mere og mere afstand til hinanden. Det står i skarp kontrast til alle de glade mennesker, man møder på en naturistfe­rie,« siger Peter FlindtHans­en.

Møde med aggressiv mand i skoven

Han fortaeller også en historie om en gruppe medlemmer af Danske Naturister, som havde besluttet at gå en tur i skoven uden tøj på – hvilket i øvrigt er ganske lovligt i Danmark.

Skovturen endte dog ubehagelig­t, idet en forbipasse­rende mand endte med at forulempe og anråbe naturister­ne.

»Som jeg har fået historien fortalt, passerer gruppen af naturister en mand på en mountainbi­ke, og han vender simpelthen om og kører helt op til dem og spørger, hvad fanden de laver der og kalder dem alle mulige graenseove­rskridende ting. Andres nøgenhed kan virkelig provokere nogle mennesker.

Heldigvis har jeg kun oplevet positive tilkendegi­velser med folk, der smiler og hilser og måske kommer med en frisk bemaerknin­g i al venskabeli­ghed. Der skal vaere plads til os alle sammen. Det må vaere pointen,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark