Jyllands-Posten

Direkte togrute mellem Italien og Slovenien genoptages efter mere end 100 år

Snart genåbner en togrute mellem Milano og Ljubljana, som gør stop i større italienske byer og smukke slovenske naturområd­er.

- CAMILLA EGEBORG MØLLER

Togrejser bliver stadig mere populaere, og der er stigende efterspørg­sel på hurtig- og nattogsrut­er på tvaers af Europa. At køre med tog gennem skiftende landskaber kan somme tider føles som en rejse tilbage i tiden – og snart kan man rejse i fortidens jernbanesp­or, når en direkte rute mellem Italien og Slovenien åbner, skriver CNN Travel.

Ruten har nemlig ikke vaeret i brug siden Halsburg-imperiets fald i 1918, hvor passagerer sidst kunne saette sig til rette i kupéen og lade sig transporte­re sig mellem metropolen Milano og den slovenske hovedstad, Ljubljana.

Den kommende højhastigh­edsrute er et resultat af en nylig underskrev­et aftale mellem de statsbaner­ne Trenitalia og SŽ Passenger Transport. Det betyder, at man i den naermeste fremtid vil kunne tilbagelae­gge straekning­en på ca. 7 timer med de italienske højhastigh­edstog, Frecciaros­sa, som bliver indsat på ruten.

En repraesent­ant fra Trenitalia har udtalt til CNN, at der endnu ikke er fastlagt en dato for åbningen af ruten, men at de slovenske statsbaner sigter efter april i år. Det er forventnin­gen, at der i begyndelse­n vil vaere én afgang om dagen, som senere muligvis udvides til to.

De røde højhastigh­edstog vil bl.a. gøre stop i Venedig og Trieste, og i Slovenien kan man stå af midt i den storslåede natur ved f.eks. Postojna-grotten og Skocjanhul­erne.

Nye forbindels­er til Tyskland på tegnebraet­tet

De røde højhastigh­edstog vil bl.a. gøre stop i Venedig og Trieste, og i Slovenien kan man stå af midt i den storslåede natur ved f.eks. Postojnagr­otten og Skocjan-hulerne. Toget laegger også vejen forbi landsbyen Lipica, der er hjemsted for Lipizzaner-hestene, som primaert er kendt fra Den Spanske Rideskole i Wien.

Frecciaros­sa-togene kan opnå en hastighed på op til 300 km/t. på det italienske jernbanene­t, men det er højst usandsynli­gt, at togene vil opnå samme fart på den nye rute, da jernbanefo­rholdene øst for Venedig ikke er optimale. De slovenske linjer vil dog nu blive testet for at se, om de kan opgraderes.

I marts 2023 afsatte den italienske regering 1,8 mia. euro (ca. 13,4 mia. kr.) til at opgradere ruten mellem Venedig og Trieste til højhastigh­ed.

Trenitalia har desuden underskrev­et en foreløbig aftale med Deutsche Bahn om at bringe deres højhastigh­edstog i drift på jernbanest­raekninger mellem Italien og Tyskland inden for de naeste to år. En rute mellem Milano og München er indtil videre på tegnebraet­tet, og der er forhandlin­ger om udvidelser til andre tyske destinatio­ner.

 ?? ?? Højhastigh­edstog på banegården i Milano. Foto: Getty Images
Højhastigh­edstog på banegården i Milano. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark