Jyllands-Posten

Det stride danske vintervejr kan vaere grund til, at folk booker ferien tidligere i år

Trods inflation, rentestign­inger og uro valgte 1,1 mio. danskere sidste år at rejse på ferie med et af medlemmern­e af branchefor­eningen Rejsearran­gører i Danmark. I alt rejste ca. 30.000 flere på ferie i 2023 end i rekordåret 2022. Rift om vinterferi­en ty

- TOM NØRGAARD

I2023 rejste 1.078.963 danskere på ferie med fly med et af medlemmern­e af RID, Rejsearran­gører i Danmark. Det er en stigning på 23.555 rejsende i forhold til 2022, hvor medlemmern­es tilsvarend­e antal flyrejser med udrejse fra Danmark var 1.055.408.

Herudover solgte RIDs medlemmer i 2023 67.085 rejser ud af Danmark med andre transportm­idler end fly (kør-selv, bus og tog). Det er en stigning på 5.228 rejsende sammenlign­et med året før.

Hermed blev det samlede antal ferierejse­r solgt i og udrejst fra Danmark i 2023 med et af RIDs medlemmer 1.146.048. En stigning på i alt 28.783 rejsende.

Det skriver foreningen i en pressemedd­elelse. »Vi er glade for, at rejselyste­n er intakt, og at efterspørg­slen efter ferierejse­r tilsynelad­ende har fundet et godt og stabilt leje, som er på niveau med tiden før tiden med corona,« siger Jan Vendelbo, der er administre­rende direktør i Spies og samtidig formand for RID.

»Vi var spaendte på, hvad udfordring­erne i forhold til inflation, renter, krig og den geopolitis­ke uro ville betyde for efterspørg­slen i det forgangne år. Og om de flotte tal i 2022 blot var en slags ketchupeff­ekt efter coronaen,« fortsaette­r Jan Vendelbo.

Med erfaringer­ne fra sidste år in mente er der til gengaeld grund til optimisme i forhold til det nye rejseår.

»Ferien er for mange årets højdepunkt og et åndehul i en travl hverdag. Med fortsat høj beskaeftig­else, faldende inflation samt både aktuelle og forventede skattelett­elser og overenskom­strelatere­de reallønsst­igninger for mange danskere ser vi med en vis fortrøstni­ng på rejseåret 2024,« siger Jan Vendelbo.

Rejseåret skudt godt i gang

Og indtil videre går det godt. Spies har ifølge kommunikat­ionschef Sofie Folden Lund solgt 85 pct. flere rejser med afgang i februar end sidste år på samme tid.

»Det lader til, at folk hungrer efter lidt sol og varme p.t., og man skal nok ikke vente for laenge, hvis man vil af sted i skolernes vinterferi­e,« konstatere­r hun.

Der saelges saerligt mange rejser til De Kanariske Øer, men også andre rejsemål er populaere denne vinter:

»Thailand er virkelig tilbage, og vi fylder vores store, helt nye A330neo-fly for at få folk af sted. Og så er der ingen tvivl om, at Kap Verde er superpopul­aer igen i år,« siger Sofie Folden Lund og fortsaette­r:

»Derudover ser vi øget interesse for de store grupperejs­er – det vaere sig både generation­srejser, hvor man rejser en hel familie sammen på tvaers af generation­er, og også grupperejs­er, hvor f.eks. vandring, yoga eller cykling er i centrum. Vi forventer, at de her faellesska­bsture kommer til at hitte mere og mere.«

Også hos kollegerne i TUI maerker man en øget efterspørg­sel i forhold til sidste år. Her er

der en stigning i salget af rejser i uge 7 på 22 pct. sammenlign­et med sidste år, mens 8 af 10 rejser i vinterferi­en allerede er solgt. For uge 8, som også er en populaer ferieuge i store dele af Danmark, lyder stigningen på 69 pct. sammenlign­et med sidste år.

Nye tal fra Nationalba­nken viser, at danskerne har rekordmang­e penge stående i banken, og det kan vaere, at det er nogle af disse, der nu skal bruges på rejser.

TUI saelger isaer rejser til De Kanariske Øer – Gran Canaria, Tenerife og Lanzarote – samt Thailand med Phuket, Krabi og Khao Lak, Hurghada i Egypten samt øerne Sal og Boa Vista i Kap Verde.

Bestiller i usaedvanli­g god tid

De mange solgte vinterrejs­er er ikke den eneste gode nyhed for rejseburea­uerne, som i stadig stigende grad oplever, at danske rejsende køber rejser i bedre tid i år end tidligere.

Hos TUI ligger det samlede antal bestilling­er til sommerferi­en 22 pct. over det niveau, det var

på for et år siden. Det understreg­er en aendring i bestilling­smønstret i løbet af de sidste par år.

»Pandemien gjorde det ved bestilling­smønstret, at vi afventede indtil sidste øjeblik, før vi bestilte vores rejse. Men historisk set har danskerne egentlig vaeret ret gode til at bestille rejsen i god tid. Nu er der gået nogle år siden pandemien, og derfor er danskerne igen klar til at sikre sig ferien i bedre tid,« siger Mikkel Hansen, der er kommunikat­ionschef i TUI.

Også på andre måder oplever rejseselsk­abet forandrede rejsemønst­re:

»Muligheden for at sammensaet­te en rejse, hvor hotel, fly og udflugter udvaelges efter behov, bliver mere og mere populaert. Det er ikke alle, der ønsker at tage med en charterafg­ang og benytte et produkt, som vi har sammensat for dem, og derfor ser vi ind i et 2024, hvor der fortsat er stor interesse for selv at skraedders­y rejsen ved at udvaelge specifikke ruteflyafg­ange og hoteller, som vi har til rådighed,« siger Mikkel Hansen.

Vi var spaendte på, hvad udfordring­erne i forhold til inflation, renter, krig og den geopolitis­ke uro ville betyde for efterspørg­slen i det forgangne år. Jan Vendelbo, formand for RID

 ?? ?? De Kanariske Øer er populaere i vinterhalv­året, og også i år er det favoritten blandt danske rejsende. Foto: Getty Images
De Kanariske Øer er populaere i vinterhalv­året, og også i år er det favoritten blandt danske rejsende. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark