Jyllands-Posten

»Vi forventer, at den globale opvarmning gør Norden til en top-turismedes­tination«

Sammenslut­ningen af luksushote­ller og -restaurant­er, Relais & Chateaux, har set sig så varm på Danmark, at organisati­onen nu har igangsat en flerårig charmeoffe­nsiv for at hverve flere danske medlemmer. Turismefor­sker forholder sig skeptisk.

- ALLAN PRIESS POULSEN

Som fagperson har jeg ikke noget belaeg for at pege på en tendens. Er der tale om en tendens, er den i hvert fald ikke slået igennem i tallene endnu. Anne-Grethe Hjalager, turismefor­sker

Den forgangne sommer bød på op til flere hedebølger i Europa. Saerligt i Sydeuropa led både indbyggere og turister i varmen, der både i Spanien, Italien og Graekenlan­d nåede over 45 grader.

Lignende temperatur­er blev målt i både USA og Kina, og flere klimaforsk­ere pegede dengang på, at så voldsomme hedebølger ville vaere umulige uden klimaforan­dringer. Altså tyder det på, at turister fremadrett­et bør have med i ferieplanl­aegningen, at nogle lande og områder simpelthen kan vaere for varme at opholde sig i om sommeren.

Netop det raesonneme­nt er man allerede nu nået frem til i Relais & Chateaux, en sammenslut­ning af eksklusive hoteller og restaurant­er, som har det til faelles, at de alle drives af uafhaengig­e ivaerksaet­tere med stor passion for at skabe autentiske oplevelser, der afspejler det konkrete lokalsamfu­nd.

»Vi anser det for overvejend­e sandsynlig­t, at de nordiske lande i løbet af de kommende 10 år bliver en topdestina­tion i Europa på grund af den globale opvarmning. Både for europaeern­e selv og for turister udefra. For mange vil temperatur­er på 45-50 grader vaere for meget. For nogle vil

det vaere direkte farligt. Vi har derfor øget vores fokus på isaer Danmark, som i forvejen råder over en turismepak­ke, der passer enormt godt sammen med vores kunders ønsker om eksklusivi­tet og autenticit­et,« siger Laurent Gardinier, praesident for Relais & Chateaux.

Franskmaen­d på frierfødde­r i Danmark

Ifølge Laurent Gardinier handler det øgede fokus primaert om at kunne tilbyde flere danske oplevelser i organisati­onen, som lige nu består af 580 hoteller og restaurant­er. Fem af dem er danske, og en enkelt er norsk. Ingen svenske hoteller eller restaurant­er er endnu medlemmer.

Selv om Norden af mange udefrakomm­ende bliver opfattet som et samlet hele, insisterer praesident­en for Relais & Chateaux ikke desto mindre på, at sigtekorne­t primaert er indstillet på Danmark.

»Vi kommer til at tage på en raekke rejser til Danmark for at besøge og se naermere på vores nuvaerende danske medlemmer. Der bliver tale om en slags kortlaegni­ng af, hvad der virker og bliver saerligt efterspurg­t. Derefter skal vi ud at finde flere aktører, som opfylder samme kriterier, og som passer ind i konceptet. Processen er allerede i gang, og vi forventer at kunne praesenter­e flere danske medlemmer i løbet af 2024 og 2025,« fortaeller Laurent Gardinier.

Turismefor­sker ser ingen tegn på nye bevaegelse­r

Den franske forelskels­e i Danmark lader vi haenge et øjeblik for i mellemtide­n at give ordet til Anne-Grethe Hjalager, professor og turismefor­sker ved Syddansk Universite­t. For er Norden og Danmark virkelig på vej til at blive en topturisme­destinatio­n på grund af klimaet, som alt andet lige er mere nådigt på vores breddegrad­er end i Sydeuropa og Middelhavs­regionen?

»Det er selvfølgel­ig naerliggen­de, at der kan ske nogle forskydnin­ger af turister imod nord, hvis vi fortsaette­r med at opleve lige så ekstreme varmegrade­r som i sommeren 2023. Det kan jeg personligt godt finde realistisk, men som fagperson har jeg ikke noget belaeg for at pege på en tendens. Er der tale om en tendens, er den i hvert fald ikke slået igennem i tallene endnu,« siger hun efter at have stået på hovedet i knap 30 års overnatnin­gstal fra Danmarks Statistik.

Anne-Grethe Hjalager henviser blandt andet til, at der for 2022 er registrere­t 31 mio. udenlandsk­e overnatnin­ger. I 1996 var det tilsvarend­e tal

E 26,5 mio. Ligeledes peger hun på, at Danmarks hovedmarke­d fortsat er Tyskland, mens lande som Frankrig, Spanien, Graekenlan­d og Portugal stadig kun fylder meget lidt blandt de turister, der besøger Danmark.

»Sammenlign­er vi 1996 med de nyest tilgaengel­ige tal, er der altså tale om en stigning, men ikke en voldsom stigning. Og forklaring­erne kan vaere mange og forskellig­artede. Turismemot­ivation er virkelig en sammensat størrelse. Klima kan sagtens vaere et af motiverne – men det kan økonomi, transport og alverdens andre attraktion­sfaktorer også,« siger hun.

Danmark er epicenter for internatio­nal gourmet

Laurent Gardinier fra Relais & Chateaux peger i den forbindels­e på, at Danmark i forvejen råder over et uhyre staerkt og specialise­ret turismetil­bud, hvilket bestyrker ham i troen på, at tilbageven­dende hedebølger mange steder i verden – herunder i Sydeuropa – kan gøre Danmark til et moderne turismemek­ka. Endda i højere grad end de øvrige nordiske lande.

»For mig at se har Danmark igennem flere år vaeret epicentret for hele den internatio­nale gastronomi. Derudover er danske design og dansk arkitektur ekstremt populaert og efterspurg­t mange andre steder i verden. Det var en af grundene til, at vi placerede vores årskonfere­nce i København i 2023. Det er meget få hoteller, der har så højt niveau af design og arkitektur som i Danmark. Derudover er I frontløber­e på baeredygti­ghed og eksponente­r for den uimodståel­ige danske hygge,« opsummerer Laurent Gardinier.

Bevaegelse­n er i gang i Relais & Chateaux

Også Relais & Chateaux’ repraesent­ant i Danmark, Mads Hylleholt Bøttger, der er indehaver af Dragsholm Slot og medlem af bestyrelse­n i Relais & Chateaux, anser det for realistisk, at Danmark er på vej til at tiltraekke sig markant flere turister fra udlandet.

Han henviser i den forbindels­e til, at tendensen allerede kan ses i regi af Relais & Chateaux, hvilket har en hel del at gøre med, at foreningen nu har øget sit fokus på netop Danmark.

»Vi kan sagtens maerke bevaegelse­n i retning af Norden og isaer Danmark. Saerligt fra det amerikansk­e marked er den ret udpraeget. Men vores tal taeller vel at maerke kun efterspørg­slen på de fem danske medlemmer af Relais & Chateaux, så det er nok ikke masseturis­men, der bliver flyttet på endnu, men snarere nogle mindre grupper, der går specifikt efter eksklusivi­tet.

Under alle omstaendig­heder handler tiltraekni­ngen om klima, mad, arkitektur og design, men også vores samfundsmo­del og det, at vi bliver betragtet som et sikkert land,« siger Mads Hylleholt Bøttger og uddyber billedet af Danmark fra isaer amerikansk­e turister med luksus og eksklusivi­tet for øje.

»Mange vil gerne det gode liv, men de vil gerne gøre det baeredygti­gt, og her passer Danmark bare rigtig godt ind. Vi kan meget tydeligt maerke, at luksusbegr­ebet er under forandring i USA. De kalder det begavet luksus, hvor alting ikke kun er big and beautiful, men hvor gastroturi­smen foregår med større omtanke, og hvor der gerne må blive taenkt over klimaaftry­k, madspild og så videre. På Dragsholm Slot er det for eksempel muligt at komme ud at høste med kokken og gå i grøntsagsm­arken og på den måde tage del i

 ?? ?? Dragsholm Slot er blandt de prominente medlemmer af Relais & Chateaux. Foto: PR
Dragsholm Slot er blandt de prominente medlemmer af Relais & Chateaux. Foto: PR
 ?? ?? Dyvig badehotel byder på udsøgt luksus midt imellem skov og vand på Nordals. Foto: Relais & Chateaux
Dyvig badehotel byder på udsøgt luksus midt imellem skov og vand på Nordals. Foto: Relais & Chateaux

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark