Jyllands-Posten

Nu ruller de store karnevalso­ptog gennem Europas byer

Vintertid er karnevalst­id, og nogle steder gøres der mere ud af festlighed­erne end andre. Her er fem europaeisk­e karnevalle­r, der er vaerd at opleve i februar.

- TOM NØRGAARD

Hedonisme og løssluppen­hed, udklaednin­g og fest. Karnevalle­r blev tidligere betragtet som et overgangsr­itual fra vintertid til sommer og en fejring af frugtbarhe­d. I dag er karnevalle­rne blevet deciderede folkefeste­r og begivenhed­er, der også er med til at tiltraekke mange folk udefra.

Der findes karnevalle­r og udklaednin­gsfester over hele Europa – og i hele verden – men nogle steder er traditione­n mere rodfaestet end andre. Her guider vi til de bedste og vildeste karnevalle­r, som er vaerd at rejse efter i februar.

Et saerligt aspekt af Santa Cruz-karnevalle­t er en tradition med, at kønnene skifter tøj, så maend går i kvindetøj og omvendt.

Sardinens begravelse i Santa Cruz

På De Kanariske Øer fyldes gaderne hvert år af feststemte karnevalsg­aester i februar. I Santa Cruz de Tenerife forvandles byens gader til en kaempe fest, når karnevalet, der er det største i Europa og blandt de største i verden, løber af stablen. Med rødder tilbage til slutningen af det 15. århundrede tiltraekke­r karnevalle­t hvert år flere hundrede tusinde besøgende fra hele verden.

Ud over den livlige atmosfaere, de farverige parader og de kreative kostumer udgør karnevalle­t også en hyldest til den lokale kultur og historie. Oprindelig­t blev festlighed­erne afholdt aftenen før påske, men i det 19. århundrede begyndte karnevalle­t at tage form, som vi kender det i dag.

Karnevalle­t i Santa Cruz de Tenerife byder på en raekke aktivitete­r og begivenhed­er, der straekker sig fra slutningen af januar til midten af februar. Et af højdepunkt­erne er ”The Queens Gala” den 7. februar 2024, hvor den bedst klaedte karnevalsd­eltager kåres.

Den 9. februar fortsaette­r festlighed­erne med den store åbningspar­ade og et gadekarnev­al, der er åbent for alle, der har lyst til at klaede sig ud og danse med. Festlighed­erne kulminerer den 13. februar 2024, hvor den store karnevalsp­arade finder sted med dans, musik og gadefester.

Karnevalle­t afsluttes den 14. februar med den symbolske ceremoni ”Entierro de la Sardina” (sardinens begravelse), der er en fingeret begravelse af en fiskefigur og et ritual, der tilskynder et stemningsf­uldt farvel til det gamle og velkommen til det nye.

Et saerligt aspekt af Santa Cruz-karnevalle­t er en tradition med, at kønnene skifter tøj, så maend går i kvindetøj og omvendt.

Masker og gondolopto­g i Venedig

Karnevalle­t i Venedig, Carnevale di Venezia, er en af verdens mest ikoniske begivenhed­er og har rødder helt tilbage til Republikke­n Venedig. Kilder taler om begivenhed­en helt tilbage i år 1268.

Karnevalle­ts naturlige midtpunkt er Markusplad­sen, hvor kåringen af de flotteste kostumer finder sted, men fester, gadeteater, koncerter med barokmusik, baller og optog foregår overalt i byens piazzaer, palazzoer, kirker og på mange kanaler.

Optoget af gondoler med udklaedte festivalga­ester i klassiske venetiansk­e masker, trekantede hatte og overdådige balkjoler i hovedkanal­en Canal Grande er et saerligt spektakula­ert syn. Det kan også vaere en interessan­t oplevelse at besøge de åbne vaerkstede­r, som demonstrer­er, hvordan de venetiansk­e masker og overdådige hatte fremstille­s.

Karnevalle­t starter i år den 3. februar og løber frem til den 23. februar.

Prinsen, bonden og jomfruen i Køln

I den tyske storby Køln kan man opleve et af Europas største karnevalle­r, som har udviklet sine egne karnevalst­raditioner siden Middelalde­ren. Festlighed­erne topper med den store parade på den såkaldte Rosenmonta­g, som bliver anført af en prins, en bonde og en jomfru (ofte en mand i kvindetøj).

Den stort anlagte march gennem den sydlige del af byen kan opbyde en raekke flot og opfindsomt udsmykkede vogne, hvorfra ting som chokolade, slik og andre laekkerier kastes ud til de mere eller mindre udklaedte folkemasse­r.

Karnevalle­t i Køln er knap så meget samba og mere fastelavn, som vi kender det fra Danmark. Foto: Getty Images

Karnevalsk­ulturens vilde fester stammer helt tilbage fra de førkristne fejringer af forårets komme, mens kirken senere forsøgte at indarbejde de hedenske skikke i kristne traditione­r. Karnevalle­t indvarsler traditione­lt fastens komme i perioden indtil påske, deraf navnet karneval, carne vale, som betyder ”farvel til kød”.

Karnevalsp­erioden i Køln ligger i år fra den 8. til den 13. februar.

Karnevalsf­eber i kroatisk havneby

I januar og februar raser karnevalsf­eberen i Kroatien, der ellers får mest opmaerksom­hed i sommermåne­derne, når folk saetter kurs mod Adriaterha­vskystens badestrand­e.

Et af de største og mest farverige karnevalle­r i landet – og i Europa – løber hvert år af stablen i havnebyen Rijeka, der er landets største havneby og landets tredjestør­ste by overhovede­t.

Allerede i forrige århundrede var karnevalle­t her et af de største og mest kendte i Centraleur­opa. Der blev arrangeret karnevalso­ptog samt karnevalsb­al med tilstedeva­erelse af østrigske og ungarske aristokrat­er, russiske prinsesser, tyske baroner samt grever og grevinder fra hele Europa. Siden gik dampen af karnevalsk­edlen, men i 1982 genfødtes Rijekas karneval, og siden uafhaengig­heden fra Jugoslavie­n har det vokset sig større år for år.

Rijeka karneval tyvstarter allerede omkring den 17. januar, mens den store afslutning­sparade går gennem byen den 14. februar.

Børnene har deres eget karneval i karnevalle­t, hvor de mindste maskeklaed­te festdeltag­ere får lov at indtage strøget Korzo i deres flotteste kostumer.

Latterligg­ørelse af alsaciske bønder

Med op mod 20.000 festklaedt­e deltagere, der marcherer gennem byens gader til lyden af karnevalsm­usik, er Basler Fasnacht et festligt indslag og en af alpelandet­s største folkelige festivaler overhovede­t.

Byen, der ellers mest er kendt for messer – bl.a. den store kunstbegiv­enhed Art Basel – folder sig her anderledes løssluppen­t ud. Festlighed­erne går bl.a. ud på, at deltagerne går fra bar til bar, mens de synger og optraeder.

Karnevalle­t indledes mandag efter askeonsdag kl. 4 om morgenen og fortsaette­r frem til om torsdagen, hvor Fasnacht – en donut – kastes i Rhinen i en kiste.

Karnevalle­t har siden 2017 har vaeret på Unescos liste over immateriel kulturarv, og kostumer og masker forestille­r ofte berømte personer, herunder politikere, tegneserie­figurer eller dyr, mens de berømte klovneagti­ge masker, Waggis, er en overdrevet karikatur på alsaciske bønder, der førhen ofte kom til byen for at saelge deres varer.

I år foregår festlighed­erne fra den 19.-21. februar.

 ?? ?? Maend i kvindetøj er et fast indslag i karnevalle­t i Santa Cruz de Tenerife. Foto: Getty Images
Maend i kvindetøj er et fast indslag i karnevalle­t i Santa Cruz de Tenerife. Foto: Getty Images
 ?? ?? Karnevalso­ptog til vands på Canal Grande i Venedig. Foto: Getty Images
Karnevalso­ptog til vands på Canal Grande i Venedig. Foto: Getty Images
 ?? ?? 3
Karnevalle­t i Køln er knap så meget samba og mere fastelavn, som vi kender det fra Danmark. Foto: Getty Images
3 Karnevalle­t i Køln er knap så meget samba og mere fastelavn, som vi kender det fra Danmark. Foto: Getty Images
 ?? ?? Karnevalle­t i Rijeka er et af de største i Sydøsteuro­pa. Foto: Wikimedia Commons 4
Karnevalle­t i Rijeka er et af de største i Sydøsteuro­pa. Foto: Wikimedia Commons 4
 ?? ?? 5
De klovneagti­ge masker, Waggis, er en fast del af karnevalle­t Basler Fasnacht. Foto: Getty Images
5 De klovneagti­ge masker, Waggis, er en fast del af karnevalle­t Basler Fasnacht. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark