Jyllands-Posten

»Er støvlerne for brede eller store, svarer det til at have ratslør i en bil«

Barndommen­s skiferier gik til Norge, og efter gymnasiet tog Agnete Svidt til de østrigske alper som instruktør. I dag uddanner hun selv nye skiinstruk­tører og står helst på ski et par måneder om året.

- CAMILLA EGEBORG MØLLER

Hvis støvlerne er for brede eller store, svarer det til at have ratslør i en bil, og det er altså traels at bruge energi på at have ondt i sine fødder. Agnete Svidt, skiinstruk­tør og uddannet i idraet og folkesundh­edsvidensk­ab

Da Agnete Svidt var barn, fortalte hendes onkel historier om sin tid som medarbejde­r på et norsk højfjeldsh­otel, og siden kunne hun ikke slippe drømmen om at tilbringe vintermåne­derne i sneen. Da studenterh­uen blev placeret på hovedet, tog hun herefter et halvt år på Oure Højskole og forberedte sig på en vinter i østrigske Ischgl.

Siden da har Agnete Svidt arbejdet som skiinstruk­tør i fem saesoner og har taget samtlige certificer­inger på Den Danske Skiskole. Hun har en baggrund i idraet og folkesundh­edsvidensk­ab og arbejder til daglig på Center for Diabetes og Hjertesygd­omme i København. Her får du hendes bedste tip til alpint skiløb.

Hvilke steder er gode som nybegynder og små børn?

»Der er mange faktorer, som spiller ind: Hvordan er svaerhedsg­raden på pisterne, og hvordan haenger de sammen? I Norge og Sverige findes der i højere grad ”ski in – ski out”, hvor man kan stå på ski hele vejen til og fra hotellet eller lejlighede­n. Det er smart med små børn, så man kan holde en laengere frokostpau­se og få varmen. Kvitfjell i Norge er meget begynderve­nligt, og det tager kun et par timer i tog eller bil at komme derop fra Oslo.

Det er også en god idé at tjekke, om der er grønne eller blå pister hele vejen ned, så man ikke skal ud på en svaer pist som nybegynder. Hvis man vil have god mad og sol, er Italien et godt bud. Men hvis man hader langsomme lifter, skal man nok hellere tage til Østrig. Der kan man rejse til med nattog og booke en familiekup­é, så man slipper for en lang køretur.«

Hvilke skisportss­teder vil du selv anbefale?

»Jeg har vaeret mange gode steder, men jeg vender altid tilbage til Tignes Val d’Isère i Frankrig. Det område har simpelthen det hele: Der er over 300 km pister, utrolig varieret skiløb, hyggelige alpebyer og smukke udsigter. Der ligger også en gletsjer, som sikrer god sne.

Hemsedal i Norge har også virkelig gode pister til alpinski. Det er lidt nørdet, men når jeg finder en god pist, kan jeg tage den igen og igen. Jeg elsker sjovt og udfordrend­e terraen.«

Hvad har vaeret din fedeste oplevelse på ski?

»Sidste år var jeg med til Interski, som er en slags kongres med nationer fra hele verden, der mødes hvert fjerde år. Det foregik nord for polarcirkl­en i finske Levi, hvor der var masser af nordlys og minus 17 grader. Jeg var udtaget til at vaere med på det danske demohold, hvor vi lavede en opvisning omkring, hvordan man som dansker står fedest på ski, og vi afholdt også workshops for nogle af de andre. Det var sjovt og inspireren­de at deltage i.«

Hvor finder man mere alternativ­e skisportss­teder?

»Det var en stor oplevelse at vaere skiinstruk­tør i Niseko i Japan. Det var en blanding af noget velkendt med sne, bjerge og lifter og samtidig helt anderledes. Man får f.eks. ramen og ikke schnitzel på bjerget, alle står paent i kø, og de japanske

medarbejde­re takker en, hver gang man står af liften.

Jeg har også vaeret i Colorado i USA som underviser med en dansk efterskole. I skiområdet Aspen er der en helt anden mentalitet, hvor man smalltalke­r med hinanden i liften, og selv offpistern­e er sikret mod laviner og sten. Man kan køre, hvor man vil, så det er som en stor legeplads.

Jeg kunne godt taenke mig at stå på ski i Østeuropa, men der er ikke så mange instruktør­job for danskere. Det er billigere og en anderledes kultur, men måske også et lidt mere spaendende liftsystem, ha ha.«

Har du nogen tip til at spare penge på skiferien?

»Et simpelt råd er at smøre en sandwich og have i lommen eller haetten i stedet for at købe en dyr frokost på bjerget.

Man kan endda ofte smøre den ved morgenmads­buffeten på hotellet, for så behøver man kun lidt at drikke på toppen. Jeg køber ofte skiwasser (laeskedrik med hindbaersi­rup og citron, red.), som er billigt og smager rigtig godt.

De eneste ting, man ikke bør spare på, er ski

støvler og skisokker. Det er megavigtig­t, at støvlerne sidder godt på foden, og sokkerne sørger for, at man ikke får vabler eller tryksår. Hvis støvlerne er for brede eller store, svarer det til at have ratslør i en bil, og det er altså traels at bruge energi på at have ondt i sine fødder. Selve skiene kan man sagtens leje eller købe brugt.«

Hvilke overvejels­er bør man ellers gøre sig?

»Nu har jeg en baggrund inden for idraet, så jeg vil først og fremmest understreg­e, hvor vigtigt det er at have staerke ben.

Det er de faerreste, som kan holde til at stå på ski hver dag i en uge uden at have forberedt sig fysisk. Det er en god idé at gå i gang seks uger før afrejse, og man kan finde gode øvelser på YouTube. På alpinski har man øget risiko for knaeskader, og det er isaer vigtigt at traene baglårene.

Man kan derudover spørge sig selv, om man har brug for 1.000 km pister, for prisen på liftkortet haenger som regel sammen med områdets størrelse.

Hvis man bor et stykke fra pisterne, er der også penge at spare, men det kraever selvfølgel­ig, at man har bil eller shuttlebus til rådighed.«

 ?? ?? Agnete Svidt på traeningsl­ejr i Hemsedal i Norge. Foto: Frederik Darre
Agnete Svidt på traeningsl­ejr i Hemsedal i Norge. Foto: Frederik Darre

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark