Jyllands-Posten

Vi taler for lidt om menstruati­on

Ny teknologi i form af cyklus-apps kan sikre faerre uønskede graviditet­er og tidligere hjaelp til ufrivillig­t barnløse – men rummer også store problemsti­llinger.

- Signe Uldbjerg er faginspekt­ør på Køn – Museum for kønnenes kulturhist­orie.

Kaere bedstemor, siger disse navne dig noget: Clue, Natural Cycles, Femometer, Flo, Glow? Hvis du er biologisk kvinde, og der ikke ringer en klokke, er det nok fordi, du er vel ovre overgangsa­lderen. De er nemlig alle navne på apps, som mange bruger til at følge deres menstruati­onscyklus.

Faenomenet kaldes bio-tracking eller self-tracking, altså det at registrere sin egen krops biologiske indikatore­r, og det er populaert som aldrig før. På grund af cyklus-apps kan de fleste voksne, menstruere­nde mennesker fortaelle dig den praecise laengde på hver eneste cyklus, de har haft, siden de downloaded­e deres første app.

Alle menstruere­nde, eller tidligere menstruere­nde, har minder om en blødning, der er kommet uventet – om det så er, fordi menstruati­on har det med at fortolke ”cyklus” som fanden laeser biblen, eller fordi man selv har sat et kryds forkert i kalenderen.

De første år med blødninger er de fleste så unge, at det at holde kalender i det hele taget er nyt og uoverskuel­igt. En app, der diskret minder dig om din kommende menstruati­on et par dage i forvejen, er derfor noget af en gave. Derudover kommer cyklus-apps også typisk med en maengde letformidl­et viden om hormoner, fertilitet og kvindesygd­omme, som har vaeret både utilgaenge­lige og tabuisered­e for tidligere generation­er. Det er med til at sikre faerre uønskede graviditet­er, faerre sene aborter og tidligere hjaelp til ufrivillig­t barnløse.

Din generation af kvinder, bedstemor, kalder det med gode grunde en sejr, når unge piger i dag har så nem adgang til relativt pålidelig viden om fertilitet og sundhed. Men bio-tracking indebaerer udfordring­er, som de faerreste nok havde kunnet forestille sig. Her taler jeg ikke alene om apps, der stjaeler dine data, men også om det pres og den usikkerhed, der kan følge med en konstant opmaerksom­hed på sin cyklus.

Min cyklus-app har forskellig­e brugerflad­er, afhaengigt af om man forsøger at undgå eller opnå graviditet. For nylig skiftede jeg selv indstillin­g fra den almindelig­e cyklus-tracking til ”graviditet­sønske”.

Det åbnede for en kavalkade af oplysninge­r om fertilitet. For eksempel kunne appen fortaelle mig, at over halvdelen af alle par, der bruger deres app, undfanger inden for de første tre måneder. Oplysninge­n er muligvis korrekt ifølge selskabets egne data, men det er utvivlsomt også en reklame for deres produkt – som desuden koster et paent årligt abonnement­sbeløb. Ikke desto mindre får det mig til at grue over, hvad der sker, når de tre måneder er gået.

Kaere bedstemor, når du siger, at du ønsker dig børnebørn, undrer jeg mig. For du må selv have oplevet den latente frygt for ikke at kunne blive gravid? Signe Uldbjerg, faginspekt­ør på Køn

Selv om de fleste cyklus-apps i dag gør et stort nummer ud af, at variatione­r er almindelig­e, og at din cyklus er individuel, er de i sidste ende baseret på et ideal om ”normalitet”. Og én ting er at blive mindet om din egen potentiell­e infertilit­et – der ligger som en latent trussel hos de fleste kvinder, uanset om de forsøger at undfange eller ej – når man konfronter­es med venner og bekendtes børn og graviditet­er.

Noget andet er at gå rundt med en digital minidoktor i lommen, der med konstante notifikati­oner minder dig om, hver gang din cyklus falder uden for sit mønster, og lige så hyppigt efterspørg­er din kropstempe­ratur, eller om du nu har husket at tage en aegløsning­stest.

Så kaere bedstemor, når du siger, at du ønsker dig børnebørn, undrer jeg mig. For du må selv have oplevet den latente frygt for ikke at kunne blive gravid? Men kan du forestille dig, hvor meget mere naervaeren­de den frygt kan blive, når din telefon hver dag fortaeller dig, hvor taet du nu er på endnu en mulighed for at fejre eller fejle?

 ?? ??
 ?? ?? Selv om menstruati­on er en fast del af kvinders liv, taler vi forbavsend­e lidt om det, mener Signe Uldbjerg. Foto: Annette Riedl/AP/Ritzau Scanpix
Selv om menstruati­on er en fast del af kvinders liv, taler vi forbavsend­e lidt om det, mener Signe Uldbjerg. Foto: Annette Riedl/AP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark