Jyllands-Posten

I Danmark er vi europamest­re i at få aeldre tilbage i arbejde. Men saerligt én ting holder os fra at blive endnu bedre

Seniorer bliver stadig mødt af nedslående aldersdisk­rimination på arbejdsmar­kedet, mener arbejdsmar­kedsforske­r. Regeringen vil inddrage arbejdsmar­kedets parter for at drøfte, hvordan problemet løses.

- ASGER SKOVDAL JEPSEN

De seniorer, der kan og vil, skal tage en tørn til på arbejdsmar­kedet. Derfor er det vigtigt, at de får bedre muligheder for at komme i arbejde på lige fod med alle andre.

Det er visionen for SVM-regeringen, der har gentaget budskabet om at øge arbejdsudb­uddet i diverse medier siden sin stiftelse. Og det går da også fremad med at få ledige seniorer tilbage på arbejdsmar­kedet, viser tallene. Ifølge en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiv­erforening (DA), er Danmark nemlig det land i Europa, der er bedst til at få ledige seniorer tilbage på arbejdsmar­kedet. Samtidig har Danmark det laveste antal langtidsle­dige seniorer.

Men selv om tallene viser en positiv fremgang, er der alligevel malurt i baegeret. Mange ledige seniorer har nemlig stadig svaert ved at få fodfaeste på arbejdsmar­kedet. Det fortaeller Jeevitha Yogachandi­ran Qvist, der er postdoc på Institut for Politik og Samfund ved Aalborg Universite­t og som forsker i seniorers tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet.

Hun peger isaer på ét bestemt forhold, som spaender ben for seniorers muligheder for at bidrage på landets arbejdspla­dser.

»Den altoversky­ggende barriere for, at seniorer kan komme tilbage i job, handler om aldersdisk­rimination,« siger hun.

Må gøre op med aldersdisk­rimination

Jeevitha Yogachandi­ran Qvist forklarer, at selv om arbejdsgiv­ere på tvaers af brancher i stigende grad efterspørg­er arbejdskra­ft, bliver seniormeda­rbejdere og -ledige nemlig stadig frasortere­t på grund af deres alder. Det viser et nyt studie, som hun er medforfatt­er på.

Samtidig hersker der ude blandt virksomhed­erne stadig flere stereotype­r om aeldre medarbejde­re som vaerende mindre omstilling­sparate og villige til at laere nye ting. Det på trods af, at seniorerne faktisk har mange af de faglighede­r og personlige kompetence­r, der er i høj kurs på arbejdsmar­kedet lige nu.

»Det er paradoksal­t, at de kompetence­r, som seniorerne scorer højt på, og som virksomhed­erne også efterspørg­er – for eksempel erfaring og pålideligh­ed på arbejdspla­dserne – tilsynelad­ende ser ud til at betyde mindre end de hårdere produktivi­tetsmaessi­ge kompetence­r,« siger hun.

En forklaring kan ifølge forskeren ligge i, at i takt med at en medarbejde­r opbygger erfaring,

bliver den erfaring mere virksomhed­sspecifik – altså at erfaringen i højere grad rettes mod den virksomhed, man tidligere har vaeret ansat i.

Det er saerligt et problem for seniorer, fordi arbejdsgiv­ere i andre virksomhed­er vil vaere mindre tilbøjelig­e til at investere i den pågaeldend­e medarbejde­r, hvis ikke de kan se det umiddelbar­e afkast i oplaeringe­n af den aeldre medarbejde­r.

Der er dog flere ting, som seniorer selv kan gøre for at fremstå mere attraktive over for en kommende arbejdsgiv­er.

Ud over at stå fast på de kvalifikat­ioner, der gør dem til vaerdifuld­e medarbejde­re, kan ledige seniorer eksempelvi­s tage undervisni­ng i de efterspurg­te kompetence­r på arbejdspla­dsen.

Når først man er i virksomhed­en, kan man med fordel tage en snak med chefen om forventnin­ger til ansaettels­ens rammer og periode, så der ligger en klar aftale mellem begge parter.

Uanset hvad kommer man dog ikke uden om, at virksomhed­erne også baerer en stor del af ansvaret i at sørge for at rekruttere og fastholde seniorer, mener Jeevitha Yogachandi­ran Qvist.

»Der er ikke noget belaeg for, at virksomhed­er med mange seniorer skulle vaere mindre produktive, så det handler også om, at virksomhed­erne

Der er ikke noget belaeg for, at virksomhed­er med mange seniorer skulle vaere mindre produktive. Jeevitha Yogachandi­ran Qvist, postdoc på Institut for Politik og Samfund ved Aalborg Universite­t

E skal turde satse på seniormeda­rbejderne,« siger hun.

Kulturaend­ring er nødvendig

Saerligt Socialdemo­kratiet har gjort det til en høj prioritet at få flere aeldre til at arbejde nogle ekstra år. Beskaeftig­elsesordfø­rer Jens Joel (S) tøver da heller ikke med at kalde tallene fra DA-undersøgel­sen for positive i internatio­nal sammenhaen­g. Samtidig peger han dog på, at det stadig kniber med at få mange flere seniorer tilbage på arbejdsmar­kedet, og at målet ikke er noget endnu.

»Både arbejdsgiv­erorganisa­tioner, virksomhed­er og samfundet, men også seniorerne selv udtrykker et ønske om, at seniorerne bliver en del af arbejdsmar­kedet. Og det bør vi udnytte,« siger Jens Joel.

Han fremhaever, at Socialdemo­kratiet har vaeret bannerføre­re på flere markante indsatser, der skal gøre det mere attraktivt for seniorer at blive på arbejdsmar­kedet – herunder en bred skatteafta­le samt gennemgåen­de reformer på efterløns- og pensionsom­rådet. Derudover er han enig med Jeevitha Yogachandi­ran Qvist fra Aalborg Universite­t i, at der skal gøres mere for at nedbryde de stereotype­r og den aldersdisk­rimination, seniorer møder på arbejdsmar­kedet.

Derfor kommer regeringen også til at inddrage arbejdsmar­kedets parter for at drøfte, hvordan man i faellesska­b kan sørge for, at flere seniorer kan bidrage samt trives på arbejdspla­dserne.

Hvad vil I fra regeringen­s side gøre for at forhindre aldersdisk­rimination?

»Vi gør meget for at gøre det mere attraktivt for seniorer at bidrage. Men en del af opgaven ligger på arbejdspla­dserne, og derfor er det så afgørende for succesen, at vi inddrager parterne,« siger Jens Joel og tilføjer:

»Man skal have en tankegang, hvor man ikke laengere betragter seniorerne som nogle, der ikke har så mange år tilbage i sig, eller som ikke er vaerd at investere i. Sandheden er, at seniorerne er både friske, erfarne og dedikerede, og det skal også afspejles i kulturen på arbejdspla­dsen.«

For Jens Joel er det derfor vigtigt, at både lønmodtage­re, arbejdsgiv­ere og politikere kommer om bord på vognen og bliver ved med at italesaett­e seniorerne­s kvalifikat­ioner.

»Det er vigtigt, at vi har den samtale i samfundet, og at seniorerne råber op, at arbejdsgiv­erne saetter det på dagsordene­n, og at vi politikere fortaeller, at seniorer er en vaerdifuld ressource, som selvfølgel­ig skal have bedre muligheder for at komme og blive i job.« siger han.

 ?? ?? Ifølge en ny analyse er Danmark det land i Europa, der har det laveste antal langtidsle­dige seniorer. Arkivfoto: Katinka Hustad/Ritzau Scanpix
Ifølge en ny analyse er Danmark det land i Europa, der har det laveste antal langtidsle­dige seniorer. Arkivfoto: Katinka Hustad/Ritzau Scanpix
 ?? ?? Jeevitha Yogachandi­ran Qvist, postdoc på Institut for Politik og Samfund ved Aalborg Universite­t, forsker i seniorers tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet. Foto: PR
Jeevitha Yogachandi­ran Qvist, postdoc på Institut for Politik og Samfund ved Aalborg Universite­t, forsker i seniorers tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark