Jyllands-Posten

Med tillid vil aeldrelov fjerne ventetid på hjaelpemid­ler

AEldre ved bedst selv, om de har behov for rollator, lyder det i udspil om ny aeldrelov.

- ULRIK ROHDE SØRENSEN /ritzau/

Tilgangen til, hvordan landets aeldste får tildelt hjaelpemid­ler af kommunen, skal vendes på hovedet. Det mener aeldremini­ster Mette Kierkgaard (M), der nu praesenter­er endnu en bid af regeringen­s laenge varslede og forsinkede udspil til en reform af aeldreområ­det.

Det skal vaere slut med at »saette spørgsmåls­tegn ved behovet«, påpeger hun. I stedet skal det vaere op til »borgeren selv at vurdere«.

For som reglerne er i dag, tager det typisk »for lang tid«, før en aeldre borger eksempelvi­s opnår visitation til at få en rollator, mener hun.

»Vi har grundlaegg­ende tillid til, at mennesker, der efterspørg­er hjaelpemid­ler, har brug for dem. I al sin enkelthed handler det om, at vi skal gøre det mere enkelt, mere smidigt, og så skal vi have ventetiden ned,« siger Mette Kierkgaard.

Konkret vil regeringen udforme en såkaldt positivlis­te.

»Det vil sige en liste over helt basale og mest almindelig­e hjaelpemid­ler, som man skal kunne få udleveret. I udgangspun­ktet uden visitation og bureaukrat­i,« siger aeldremini­steren.

Det er eksempelvi­s en rollator eller en toiletstol, der vil vaere at finde på positivlis­ten.

Tal fra Social-, Bolig- og AEldremini­steriets rapport ”Socialpoli­tisk Redegørels­e” fra 2022 viser, at der i 2018 var 288.000 personer, der havde fået bevilget mindst ét hjaelpemid­del. Af dem var omkring 76 pct. 65 år eller derover.

Regeringen­s forslag om at gøre tildelinge­n af hjaelpemid­ler mindre bureaukrat­isk er ikke taget ud af den blå luft. Eksempelvi­s har både Kommunerne­s Landsforen­ing (KL) og den forrige regering nedsat ekspertudv­alg til at rådgive om en ny aeldrelov, hvor der er blevet talt for en lettere visitation. Mette Kierkgaard haefter sig også ved, at flere kommuner allerede er i gang med at gøre processen hurtigere.

»I virkelighe­den er det her nok et område, hvor vi sparker en ret åben dør ind.«

Når man gør det tillidsbas­eret – hvem og hvordan skal man så tjekke op på, at det ikke misbruges?

»Det er det, vi grundlaegg­ende ikke har saerlig meget fokus på, så det vil ikke komme til at fylde saerlig meget i den konkrete udmøntning,« siger Mette Kierkgaard og peger på, at der stadig vil vaere rådgivning og vejledning.

Forventnin­gen fra aeldremini­steren er, at det nye tillidsbas­erede system for tildeling af hjaelpemid­ler skal traede i kraft i løbet af 2025. Regeringen­s fulde udspil til en ny aeldrelov ventes at blive praesenter­et inden for et par uger.

 ?? ?? AEldremini­ster Mette Kierkgaard (M) i samtale med en beboer på Møllehuset­s Plejehjem i København. Foto: Thomas Traasdahl/ Ritzau Scanpix
AEldremini­ster Mette Kierkgaard (M) i samtale med en beboer på Møllehuset­s Plejehjem i København. Foto: Thomas Traasdahl/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark